Kathimerini Greek

Ευρωπαϊκά μαθήματα αφοπλισμού

- Υ ΧΑΛΗ ΙΝΤΣΙΝΗ

Φαίνεται σαν θυμός, αλλά δεν είναι. Ο «θυμός» στην περίπτωση της Ζωής Κωνσταντοπ­ούλου είναι εργαλείο. Η προχθεσινή ενέδρα της στην επίτροπο Κορίνα Κρέτσου δεν μπορεί παρά να ήταν προσχεδιασ­μένη. Η Κωνσταντοπ­ούλου δεν «θύμωσε» τάχα με αυτά που άκουσε. Το σχήμα του θυμού επιβάλλετα­ι για να πετύχει η πολιτική δολιοφθορά – για να δρέψει η ενέδρα διαδικτυακ­ή δημοσιότητ­α. Δημοσιότητ­α που έχουν, σαν το οξυγόνο, ανάγκη όσοι από το κέντρο της πολιτικής ζωής γλίστρησαν στο εξωκοινοβο­υλευτικό περιθώριο. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει πιθανότητα ένα κύμα σαν εκείνο που τους είχε ανεβάσει κάποτε στον αφρό να τους φέρει πάλι πίσω. Εχει αυτός ο πούρος, δραχμικός αντισυστημ­ισμός παρέλθει ανεπιστρεπ­τί ή μήπως το μέλλον τού επιφυλάσσε­ι μια δεύτερη ευκαιρία; Η συμβατική απάντηση είναι ότι το ρεύμα που φιλοδοξεί να εκφράσει η Κωνσταντοπ­ούλου έζησε την κορύφωσή του στο δημοψήφισμ­α του 2015, για να εξατμιστεί λίγο αργότερα, στις κάλπες του Σεπτεμβρίο­υ. Αυτό που αδυνατούν να αφομοιώσου­ν οι αμετανόητο­ι ποιμένες του «Οχι» είναι ότι το εκλογικό ακροατήριο που, σε μια πυρετική στιγμή, τους έδωσε τη νίκη στο δημοψήφισμ­α, ήταν το ίδιο που, απύρετο δύο μήνες μετά, νομιμοποίη­σε στην κάλπη και την κωλοτούμπα. Επρόκειτο για μια πλειοψηφία που απόλαυσε το συρτάκι - αναπαράστα­ση της ρήξης, αλλά δεν ήταν έτοιμη για την ίδια τη ρήξη. Ο αντίλογος είναι ότι τα αποθέματα εθνικής αυτοσυγκρά­τησης που υπήρχαν το 2015 μπορεί κιόλας να έχουν εξαντληθεί. Μπορεί, όπως δείχνουν και οι έρευνες της κοινής γνώμης, η μνημονιακή κόπωση να έχει διαπλάσει ένα ακροατήριο έτοιμο να κόψει τον λώρο με την Ευρώπη. Αν υπάρχει τέτοιο ακροατήριο, δεν πρόκειται πάντως να εκφραστεί από πολιτικούς που δεσμεύοντα­ι από θεσμικό καθωσπρεπι­σμό. Θα εκφραστεί από πολωτικές, αντισυμβατ­ικές φιγούρες, που περιφρονού­ν ακόμη και τους στοιχειώδε­ις κανόνες του δημοκρατικ­ού παιχνιδιού.

Ο θυμός για την τέως πρόεδρο της Βουλής είναι πολιτικό εργαλείο. Στην περίπτωση, όμως, της «δολιοφθορά­ς» κατά της επιτρόπου Κρέτσου, φάνηκε ότι δεν είχε διαλέξει σωστά τον στόχο της.

Η επιτυχία του τραμπισμού διδάσκει ότι η τοξικότητα, που άλλοτε θα καθιστούσε αθεράπευτα απωθητικό έναν πολιτικό, υπό τις παρούσες συνθήκες γενικού κλυδωνισμο­ύ, συνιστά πολιτικό πλεονέκτημ­α. Ο «θυμός» –ο προμελετημ­ένα αμάσητος δημόσιος λόγος που μιμείται και έτσι δικαιώνει τη χύμα γλώσσα των κοινωνικών δικτύων– είναι ο τρόπος. Το δεύτερο παράπλευρο δίδαγμα από το προηγούμεν­ο του Τραμ π είναι ότι τα παράδοξα δ ενισχύουν πια ως παράδοξα. Εν ας δισεκατομμ­υριούχος κληρονόμος μπορεί να πείσει ως κήρυκας της αναξιοπαθο­ύσας μεσαίας τάξης. Μπορεί να είσαι προστατευό­μενο προϊόν του παλαιού συστήματος και ωστόσο να σταδιοδρομ­είς αυτοθυματο­ποι-ούμενος σαντ ο διωκόμενο λαρύγγι των αδικημένων. Η συνταγή, βέβαια, δεν έχει εγγυημένη επιτυχία. Η προμελέτη του θυμού δεν εγγυάται την πολιτική του επιτυχία. Στην περίπτωση, ας πούμε, της επίθεσης στην Ευρωπαία επίτροπο η μάνικα της αντιευρωπα­ϊκής οργής φάνηκε ότι στράφηκε σε απρόσφορο στόχο. Η Κωνσταντοπ­ούλου εκτέλεσε μεν σωστά το ρεπερτόριο περί «δικτατορικ­ής» Ευρώπης. Αλλά το θύμα της δεν ήταν σωστά διαλεγμένο. Η Κρέτσου δεν είναι Ντάισελμπλ­ου μ. Είναι α ντι ν τάισε λ μπλου μ. Δεν εκπροσωπεί παγερά μια βόρεια ευ ρ ω γραφειοκρα­τία που δεν μπορεί να κρύψει την υπεροψία της. Είναι η Bαλκάνια πολιτικός που γεννήθηκε και ενηλικιώθη­κε σε μια στυγνή κομμουνιστ­ική δικτατορία και τώρα ενσαρκώνει ένα από τα ιστορικά επιτεύγματ­α της Ευρωπαϊκής Ενωσης: το γεγονός ότι κατάφερε να εντάξει στο δημοκρατικ­ό και οικονομικό της κεκτημένο τις κοινωνίες που είχαν εξοκείλει στη λάθος πλευρά της Ιστορίας. Η Κρέτσου ήταν ο λάθος στόχος, όχι επειδή απλώς άντεξε σαν αμίλητο σύμβολο. Αλλά κυρίως επειδή αντέδρασε στην επίθεση με έναν τρόπο σπάνιο για εκπρόσωπο της ενοχικής Ευρώπης. Αντέδρασε ακομπλεξάρ­ιστα με συνθηματολ­ογική ετοιμότητα – «ούτε ένα χιλιόμετρο δρόμου δεν θα είχατε στρώσει χωρίς την Ευρώπη». Και, όρθια, με ίση σκηνική επιθετικότ­ητα. Με γνήσιο θυμό. Αν έχει σημασία αυτό το αμελητέο, στημένο επεισόδιο, είναι γιατί ο τρόπος που εξελίχθηκε το καθιστά υπόδειγμα άμυνας στον λαϊκισμό. Αντίθετα απ’ ό,τι πιστεύουν οι μοιρολογήτ­ρες της φιλελεύθερ­ης δυτικής δημοκρατία­ς, ορθός λόγος δεν σημαίνει αναγκαστικ­ά άψυχος λόγος. Μπορεί να μην αφοπλίζετα­ι ηττοπαθώς ενώπιον του θυμού. Μπορεί να αρθρώνεται θυμωμένα: «Ελάτε, αν προτιμάτε, να ζήσετε στη Ρουμανία».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece