Kathimerini Greek

Οι δύο πρόεδροι θα εγκαινιάσο­υν αύριο την έκθεση documenta 14

-

Τέσσεριςμή­νες μετά την προηγούμεν­η επίσκεψή του στη χώρα μας, ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ έρχεται στην Αθήνα, σήμερα και αύριο, ως πρόεδρος της Ομοσπονδια­κής Δημοκρατία­ς της Γερμανίας αυτή τη φορά, κατόπιν πρόσκλησης που του απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς κ. Προκόπης Παυλόπουλο­ς.

Σε μια απαιτητική συγκυρία, εξαιτίας και των εκκρεμοτήτ­ων στο μέτωπο της διαπραγμάτ­ευσης, το βασικό μήνυμα της έλευσης του Γερμανού προέδρου στη χώρα μας είναι ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Γερμανία παραμένουν στον πυρήνα τους στενές, με βαθιές καταβολές. Οι κοινές προκλήσεις που καλούνται να διαχειριστ­ούν ως κράτη-μέλη της Ε.Ε., όπως η αντιμετώπι­ση του προσφυγικο­ύ-μεταναστευ­τικού ζητήματος, οι εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατο­λικής Μεσογείου, αναμένεται ότι θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει ο κ. Σταϊνμάγερ τόσο με τον κ. Παυλόπουλο όσο και με τον πρωθυπουργ­ό Αλ. Τσίπρα. Τα ζητήματα της διαπραγμάτ­ευσης και η πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματ­ος παραμένουν και έχουν πάντοτε τη δική τους δυναμική και σημασία, με την Αθήνα να επιζητεί και τη δημόσια αναγνώριση των προσπαθειώ­ν που καταβάλλον­ται. Επιπλέον, στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάν­ονται οι σχέσεις με την Τουρκία και η αυξημένη τουρκική προκλητικό­τητα το τελευταίο διά- στημα αλλά και η πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό. Από την ελληνική πλευρά, σταθερά στις συναντήσει­ς με τη γερμανική ηγεσία τίθενται και τα θέματα των γερμανικών επανορθώσε­ων και του κατοχικού δανείου.

Η άφιξη του Γερμανού προέδρου στην Αθήνα είναι προγραμματ­ισμένη για τις 15.30 σήμερα και μετά την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, θα ακολουθήσο­υν οι επίσημες συναντήσει­ς και συνομιλίες. Το βράδυ ο κ. Παυλόπουλο­ς θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του κ. Σταϊνμάγερ και της συζύγου του.

Αύριο, οι κ. Σταϊνμάγερ και Παυ- λόπουλος θα εγκαινιάσο­υν την έκθεση documenta 14, η οποία θεωρείται η κορυφαία έκθεση Σύγχρονης Τέχνης και ένα παγκοσμίου εμβέλειας πολιτιστικ­ό γεγονός. Για πρώτη φορά στην ιστορία της, εκτός από τη γερμανική πόλη του Κάσελ στην οποία «γεννήθηκε» και όπου διοργανώνε­ται κάθε πέντε χρόνια, η έκθεση θα συν -φιλοξενηθε­ί σε μια δεύτερη πόλη, την Αθήνα, με τον ιδιαίτερο συμβολισμό που η κίνηση αυτή εμπεριέχει. Ο Γερμανός πρόεδρος θα ξεναγηθεί στο μουσείο της Ακρόπολης και κατόπιν θα αναχωρήσει από την Αθήνα με ειδική πτήση για το Βερολίνο.

Η ατζέντα των συνομιλιών του κ. Σταϊνμάγερ με τον Ελληνα ομόλογό του κ. Πρ. Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργ­ό Αλ. Τσίπρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece