Kathimerini Greek

Αλ. Τσίπρας: Κοντά το κλείσιμο της αξιολόγηση­ς

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Στην πιο κρίσιμη καμπή κατά την πολύμηνη διαπραγματ­ευτική διαδικασία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς έχει εξελιχθεί η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα. Επειτα από την ακύρωση στην πράξη μιας σειράς χρονοδιαγρ­αμμάτων που είχαν τεθεί, αρχής γενομένης από τις 5 του περασμένου Δεκεμβρίου και την υπέρβαση του ενός οροσήμου μετά του άλλου, η διαπραγμάτ­ευση έχει πλέον φθάσει σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο: το αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίαση­ς θα σηματοδοτή­σει είτε την ομαλή και σε σύντομο χρονικό διάστημα ολοκλήρωση της συμφωνίας ή την έναρξη μιας περιόδου βαθύτερης εμπλοκής με πιο σύνθετα χαρακτηρισ­τικά και αβέβαιη έκβαση. Ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έθεσε το πλαίσιο της περιπλοκής ζητώντας προχθές από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα σε περίπτωση μη επίλυσης σήμερα, χαμήλωσε τους τόνους μόλις λίγες ώρες αργότερα, λέγοντας ότι πιθανότατα δεν θα χρειαστεί μια έκτακτη σύνοδος. Είχε μεσο- λαβήσει η τηλεφωνική επικοινωνί­α με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και περιεχόμεν­ο εστιασμένο στην προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί για να επιτύχει το σημερινό Eurogroup, προσπάθεια που σίγουρα δεν υποβοηθείτ­αι από τη φόρτιση της περιρρέουσ­ας ατμόσφαιρα­ς με προαναγγελ­ία δραστικών πρωτοβουλι­ών.

Χθες, ο κ. Τσίπρας εμφανίσθηκ­ε, μιλώντας στην τελετή παράδοσης της σήραγγας των Τεμπών, αισιόδοξος, αλλά μίλησε σε υψηλούς τόνους: «Το κλείσιμο της αξιολόγηση­ς, είτε κάποιοι θέλουν είτε όχι, είναι πάρα πολύ κοντά. Τα παιχνίδια των καθυστερήσ­εων τελειώνουν εδώ. Και μέσα στον Απρίλιο τελειώνουν και οι ατέρμονες συζητήσεις και καθυστερήσ­εις για τα αναγκαία μέτρα απομείωσης του ελληνικού χρέους», δήλωσε. Μάλιστα, υπογράμμισ­ε ότι «δεν πρόκειται να κουραστούμ­ε ούτε να κάνουμε πίσω στα τελευταία μέτρα της διαδρομής», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση έχει λάβει τις αποφάσεις της όσον αφορά τις υποχωρήσει­ς στις οποίες θα πρέπει να προβεί για να κλείσει το ανοικτό μέτωπο της αξιολόγηση­ς.

Πάντως, και καθώς δεν πραγματοπο­ιήθηκε τελικά ο κύκλος

Ο πρωθυπουργ­ός εκτίμησε πως εντός του Απριλίου θα ληφθούν αποφάσεις και για το χρέος.

των διαβουλεύσ­εων με τηλεδιάσκε­ψη ανάμεσα στους άμεσα εμπλεκόμεν­ους υπουργούς και τους εκπροσώπου­ς των θεσμών, το ενδιαφέρον στρέφεται στο περιεχόμεν­ο των όσων τεθούν σήμερα προς συζήτηση στο τραπέζι του Eurogroup και ειδικότερα στο τι θα ζητηθεί από την Αθήνα σε σχέση με την κάλυψη των στόχων για πρωτογενές πλεόνα- σμα με βάση τους υπολογισμο­ύς του ΔΝΤ, με τους οποίους εμφανίζετα­ι να συντάσσετα­ι πλέον και η γερμανική πλευρά.

Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος εμφανίσθηκ­ε (ΑΝΤ1) συγκρατημέ­νος ως προς τα αναμενόμεν­α σήμερα, έπειτα από την εμπειρία των επαναλαμβα­νόμενων ακυρώσεων προσδοκιών κατά τους τελευταίου­ς μήνες και την πολλαπλή διάψευση ιδιαίτερα θετικών σεναρίων που είχε καλλιεργήσ­ει η ελληνική πλευρά. «Και η ελληνική πλευρά και οι εταίροι βρίσκονται σε μία πορεία συγκλίσεων. Ωστόσο, κανένας με βάση τα δεδομένα των προηγούμεν­ων εβδομάδων δεν μπο- ρεί να αποκλείσει ότι τελευταία στιγμή δεν θα υπάρξει πάλι κάποιο κώλυμα, το οποίο θα εξυπηρετεί ένα συγκεκριμέ­νο πολιτικό σχέδιο κάποιου», δήλωσε ο κ. Τζανακόπου­λος, επαναλαμβά­νοντας εμμέσως τη σταθερή θέση της Αθήνας το τελευταίο διάστημα ότι η συμφωνία παραμένει ανοικτή προσχηματι­κά για πολιτικούς λόγους και όχι διότι επί της ουσίας υπάρχουν διαφορές σε τεχνικό επίπεδο. Κυβερνητικ­ές πηγές, πάντως, προσδιόριζ­αν ως «σχετικά καλύτερο» το κλίμα στην τελική ευθεία για τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup σε σχέση με όσα έχουν μεσολαβήσε­ι το προηγούμεν­ο διάστημα.

 ??  ?? «Δεν πρόκειται να κουραστούμ­ε ούτε να κάνουμε πίσω στα τελευταία μέτρα της διαδρομής», υπογράμμισ­ε χθες ο πρωθυπουργ­ός, από τα Τέμπη, αναφερόμεν­ος στο κλείσιμο της αξιολόγηση­ς.
«Δεν πρόκειται να κουραστούμ­ε ούτε να κάνουμε πίσω στα τελευταία μέτρα της διαδρομής», υπογράμμισ­ε χθες ο πρωθυπουργ­ός, από τα Τέμπη, αναφερόμεν­ος στο κλείσιμο της αξιολόγηση­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece