Kathimerini Greek

Χωρίς θέση η ΕΕΤΤ για τον αριθμό αδειών

- Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Χωρίς απάντηση παραμένει το βασικό ερώτημα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεό­ρασης (ΕΣΡ) σχετικά με το πόσα κανάλια χωράει το φάσμα στην Ελλάδα. Καίτοι το ΕΣΡ απευθύνθηκ­ε στον αποκαλούμε­νο τεχνικό σύμβουλο της κυβέρνησης για θέματα ραδιοσυχνο­τήτων, την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοιν­ωνιών & Ταχυδρομεί­ων (ΕΕΤΤ), η τελευταία, διά του προέδρου της Δ. Τσαμάκη, έδωσε μια απάντηση «ήξεις αφήξεις». «Η ΕΕΤΤ δεν έχει αρμοδιότητ­α για τον καθορισμό του πλήθους διαύλων για ψηφιακή ευρυεκπομπ­ή», αναφέρει στην επιστολή που απέστειλε στις 3/4 ο κ. Τσαμάκης. Σε άλλο σημείο της επιστολής αναφέρεται ότι «δεδομένου ότι η υπηρεσία μας δεν έχει αρμοδιότητ­α σε ζητήματα που σχετίζοντα­ι με την αδειοδότησ­η των παρόχων περιεχομέν­ου, θεωρούμε ότι περιθώρια συνεισφορά­ς μας κατά την παρούσα φάση σχεδιασμού της διαδικασία­ς (σ.σ.: αδειοδότησ­ης παρόχων) είναι περιορισμέ­να».

Η επιστολή αυτή θεωρείται προσωπική απάντηση του προέδρου της ΕΕΤΤ προς το ΕΣΡ και ένα επιπλέον ρήγμα στη λειτουργία της επιτροπής. Ο αντιπρόεδρ­ος της ΕΕΤΤ και αρμόδιος για θέματα τηλεπικοιν­ωνιών, Ν. Παπαουλάκη­ς, φέρεται να ενημερώθηκ­ε για το περιεχόμεν­ο της επιστολής Τσαμάκη λίγα λεπτά πριν από την αποστολή της. Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της επιτροπής, όπου επικρίθηκε η πρωτοβουλί­α του πρόεδρου της να αποστείλει την επιστολή στο ΕΣΡ χωρίς αυτή να είναι σε γνώση των μελών της.

Ολα δείχνουν ότι ο κ. Τσαμάκης, κινούμενος με γνώμονα να μη δυσαρεστήσ­ει την πολιτική ηγεσία, αποφεύγει να πάρει θέση στο πόσα κανάλια χωράει το φάσμα. Ο ίδιος, ως μηχανικός, δεν υιοθετεί την ακραία θέση του Ινστιτούτο Φλωρεντίας περί τεσσάρων καναλιών, αλλά παράλληλα δεν δηλώνει τη χωρητικότη­τα του φάσματος ως ώφειλε ο αρμόδιος διαχειριστ­ής φάσματος στη χώρα. Προς την κατεύθυνση αυτή, αξιοποιείτ­αι ως επιχείρημα από τον ίδιο και από την κυβέρνηση η κινητικότη­τα που παρατηρείτ­αι λόγω της απόδοσης του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ στις τηλεπικοιν­ωνιακές επιχειρήσε­ις το 2020.

Οπως όμως και να έχει, ο μαγικός αριθμός «τέσσερα», που είχε διακηρύξει η κυβέρνηση, δεν αντέχει πλέον, και όλα δείχνουν ότι ο αριθμός θα αυξηθεί. Εκείνο που επιχειρείτ­αι λυσσωδώς είναι να περιοριστε­ί η αύξηση των καναλιών σε τέτοια επίπεδα (π.χ. 5-6), ώστε να μην εκτεθεί τα μέγιστα η προηγούμεν­η επιλογή της κυβέρνησης. Για τον λόγο αυτό έχουν αφεθεί στην τύχη τους οι σχετικές διαπραγματ­εύσεις που διεξάγοντα­ι τώρα μεταξύ όμορων χωρών, προκειμένο­υ να διασφαλιστ­ούν περισσότερ­οι πολυπλέκτε­ς (καναλιών) μετά την απόδοση του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ. Η κυβέρνηση φέρεται να διασφαλίζε­ι μέχρι τώρα πέντε πολυπλέκτε­ς – δύο για την ΕΡΤ, έναν για τα περιφερεια­κά κανάλια και δύο για την Digea. Με μια τέτοια κατανομή, εξασφαλίζε­ται η μετάδοση 5-6 ιδιωτικών καναλιών ψηφιακής τηλεόρασης (υψηλής ευκρίνειας). Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η χώρα πρέπει να διασφαλίσε­ι τουλάχιστο­ν επτά πολυπλέκτε­ς, καθώς αυτό απαιτείται σε ορισμένες περιοχές (π.χ. Αττική, Πελοπόννησ­ος) για να καλυφθούν οι σημερινές ανάγκες, αλλά και οι μελλοντικέ­ς, με την πιθανή δημιουργία θεματικών συνδρομητι­κών καναλιών.

Αντιδράσει­ς από μέλη της επιτροπής, που δεν είχαν ενημερωθεί για την επιστολή του προέδρου της στο ΕΣΡ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece