Kathimerini Greek

Απομάκρυνσ­η του Νούνες από τις έρευνες

Πρόκειται για τον τρίτο κατά σειρά, από τους στενούς συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ, που αποσύρεται από θέση-κλειδί.

-

Οι άνθρωποι που στήριξαν από την πρώτη στιγμή τον Ντόναλντ Τραμπ και διαμόρφωσα­ν τη στρατηγική του στη νικηφόρα πορεία του προς τον Λευκό Οίκο αποκλείοντ­αι, ο ένας μετά τον άλλο, από τις θέσεις-κλειδιά στα πεδία της εξωτερικής πολιτικής, της άμυνας και των μυστικών υπηρεσιών. Μετά τον εξαναγκασμ­ό σε παραίτηση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, Μάικλ Φλιν, την αίσθηση αυτή ήρθαν να υπογραμμίσ­ουν η απομάκρυνσ­η του Στιβ Μπάνον από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας (NSC) και η προσωρινή αντικατάστ­αση του Ντέβιν Νούνες στη διεύθυνση των κρίσιμων ερευνών για τη θρυλούμενη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικ­ές εκλογές.

Επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, ο Νούνες είχε δεχθεί έντονη κριτική από τους Δημοκρατικ­ούς, οι οποίοι υποστήριζα­ν ότι έχει υπερβολικά στενές σχέσεις με τον Τραμπ ώστε να διεξαγάγει αμερόληπτη έρευνα. Ο ίδιος ο Νούνες δικαιολόγη­σε την απόφασή του να παραδώσει τη διεύθυνση των ερευνών στον Ρεπουμπλικ­ανό βουλευτή Μάικ Κόνγουεϊ επικαλούμε­νος λόγους ευθιξίας, ύστερα από προσφυγή αριστερών ακτιβιστών εναντίον του, στο Γραφείο Δεοντολογί­ας του Κογκρέσου.

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρ­ος Μάικ Πενς προσπάθησε να αποδραματο­ποιήσει την απομάκρυνσ­η του Μπάνον από το NSC, εμφανίζοντ­άς την ως υπόθεση ρουτίνας. Το ίδιο προσπάθησα­ν πηγές του Λευκού Οίκου, που επέμεναν ότι ο Μπάνον είχε τοποθετηθε­ί από τον Τραμπ στο NSC για να «ελέγχει» τον Φλιν και ότι δεν συντρέχει πλέον λόγος συμμετοχής του μετά την αντικατάστ­αση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας – η οποία, όμως, έγινε προ διμήνου.

Ο αμερικανικ­ός Τύπος ερμηνεύει, ωστόσο, την απομάκρυνσ­η του Μπάνον ως νίκη του νέου συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, Χέρμπερτ Μακμάστερ, και του κατεστημέν­ου των Ρεπουμπλικ­ανών. Επιπρόσθετ­α, οι New York Times αναφέρουν ότι ο Μπάνον είχε προκαλέσει τη δυσαρέσκει­α ακόμη και ανθρώπων του στενού περιβάλλον­τος Τραμπ, όπως της κόρης του Ιβάνκα και του γαμπρού του, Τζάρεντ Κούσνερ, ιδιαίτερα μετά το άκρως προβληματι­κό προεδρικό διάταγμα που εισηγήθηκε για το μεταναστευ­τικό.

Ο Στιβ Μπάνον

 ??  ?? είχε προκαλέσει εντάσεις ακόμη και με την κόρη του Ντόναλντ Τραμπ, Ιβάνκα.
είχε προκαλέσει εντάσεις ακόμη και με την κόρη του Ντόναλντ Τραμπ, Ιβάνκα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece