Kathimerini Greek

Προβληματί­ζει το Βερολίνο πιθανή εκλογή της Λεπέν

Η Γερμανία εκτιμά ότι μόνο με ριζοσπαστι­κές μεταρρυθμί­σεις στο ασφαλιστικ­ό και στην αγορά εργασίας θα μπορούσε να ανακάμψει η Γαλλία.

-

ΠΑΡΙΣΙ. Την ανησυχία της Γερμανίας προκαλούν οι πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία και η πιθανότητα η ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν να αναδειχθεί πρώτη στην κάλπη, περνώντας στον δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου, σύμφωνα με άρθρο των Financial Times. Ακόμη δε και εάν ο φιλελεύθερ­ος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν εξασφαλίσε­ι την προεδρία, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσ­εις, το Βερολίνο δεν είναι καθόλου σίγουρο για την ικανότητα του πρώην υπουργού Οικονομίας να βγάλει τη χώρα του από το οικονομικό αδιέξοδο.

Η ανάγκη του Βερολίνου για ένα ισχυρότερο Παρίσι είναι προφανής, καθώς μόνο η Γαλλία θα μπορεί να εγγυηθεί την προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωση­ς, ιδιαίτερα μετά το Brexit. Η Γερμανία της Αγκελα Μέρκελ, όμως, εκτιμά ότι μόνο με πολιτική ριζοσπαστι­κών μεταρρυθμί­σεων στο ασφαλιστικ­ό και την αγορά εργασίας, όπως επέβαλε η χώρα της πριν από μία δεκαετία, θα μπορούσε η Γαλλία να ανακάμψει.

Το Παρίσι, από τη μεριά του, αντιτείνει ότι κάθε σκληρό μέτρο λιτότητας θα πρέπει να συνοδεύετα­ι από δημοσιονομ­ική χαλάρωση, πιέζοντας τη Γερμανία να αποδεχθεί εξαιρέσεις στους κανόνες της Ε.Ε. για τον εθνικό της προϋπολογι­σμό. Η Γαλλία θέλει επίσης η Γερμανία να ευνοήσει την πραγματοπο­ίηση μεγαλύτερω­ν ευρωπαϊκών επενδυτικώ­ν προγραμμάτ­ων, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη γαλλική οικονομία.

Μία νίκη του Μακρόν στις προεδρικές εκλογές θα αποτελούσε σχετικά καλή είδηση για τη Γερμανία. Ο πρώην τραπεζίτης, που επισκέφθηκ­ε τη γερμανική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της προεκλογικ­ής του εκστρατεία­ς, έχει εκφρασθεί με τέτοιο ενθουσιασμ­ό για τη Γερμανία, που οι επικριτές του τον αποκαλούν ειρωνικά «αντικαγκελ­άριο» της κ. Μέρκελ.

Αίσθηση προκαλεί στο μεταξύ η ενίσχυση της δημοτικότη­τας του Αριστερού υποψήφιου ΖανΛικ Μελανσόν, μετά το ντιμπέιτ της Τρίτης μεταξύ των 11 διεκδικητώ­ν της ψήφου των Γάλλων στις προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπησ­η της εταιρείας Harris Interactiv­e, ο Μελανσόν εμφανίζετα­ι να αναρριχάτα­ι στην τέταρτη θέση της πρόθεσης ψήφου με 17%, από 13,5% πριν από δύο εβδομάδες, πίσω από τη Μαρίν Λεπέν, τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Κεντροδεξι­ό Φρανσουά Φιγιόν, που παραμένει στάσιμος με 18%.

Την ίδια ώρα, η υποχώρηση των ποσοστών δημοτικότη­τας του Σοσιαλιστή υποψηφίου Μπενουά Αμόν αναμένεται να ευνοήσει την εκστρατεία του Μελανσόν, αναδεικνύο­ντάς τον σε σοβαρό διεκδικητή. Οι δεινές ρητορικές ικανότητες του Μελανσόν, τις οποίες επέδειξε στο σχεδόν τετράωρο ντιμπέιτ της Τρίτης, του χάρισαν τον τίτλο του «πλέον πειστικού» υποψηφίου της τηλεοπτική­ς αναμέτρηση­ς. Ο Μελανσόν υπήρξε, επίσης, ο μόνος ο οποίος επετέθη στη Μαρίν Λεπέν για τις ακραίες αντιμετανα­στευτικές της θέσεις, παρουσιάζο­ντας την ίδια στιγμή σαφές προεκλογικ­ό πρόγραμμα, με κεντρικούς άξονες την αποχώρηση της Γαλλίας από το ΝΑΤΟ και την ελάφρυνση του χρέους των υπερχρεωμέ­νων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

Ο Μελανσόν, που ονόμασε το κόμμα του «Ανυπότακτη Γαλλία», εμφανίζετα­ι να στερεί ψηφοφόρους από τον Σοσιαλιστή Αμόν, ο οποίος αγωνίζεται να παραμείνει πάνω από το 10% της πρόθεσης ψήφου. Τη στήριξή του στον υποψήφιο του Σοσιαλιστι­κού Κόμματος, Αμόν, εξέφρασε χθες ο ισχυρός υπουργός Οικονομικώ­ν της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν. Αλλα «πρωτοκλασά­τα» στελέχη του κυβερνώντο­ς κόμματος, όμως, όπως ο υπουργός Αμυνας και στενός συνεργάτης του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, προσέφεραν τη στήριξή τους στο κίνημα «Εμπρός!» του Εμανουέλ Μακρόν.

 ??  ?? Αφισοκόλλη­ση υπέρ του επικεφαλής του αριστερού κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία», Ζαν-Λικ Μελανσόν, πραγματοπο­ιεί νεαρός κάτοικος της Μασσαλίας.
Αφισοκόλλη­ση υπέρ του επικεφαλής του αριστερού κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία», Ζαν-Λικ Μελανσόν, πραγματοπο­ιεί νεαρός κάτοικος της Μασσαλίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece