Kathimerini Greek

Διχάζουν οι δημοσκοπήσ­εις στην Τουρκία

Δέκα ημέρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμ­α, η εικόνα που προκύπτει είναι ανάμεικτη Το «Ναι» προηγείται με 53,3%, σύμφωνα με την εταιρεία Γκεζιτσί, που ένα μήνα νωρίτερα έδειχνε μπροστά το «Οχι» με 51,1% – Δύο ακόμη έρευνες δίνουν προβάδισμα στο «Ναι».

-

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥΠΟΛΗ/ΑΓΚΥΡΑ. Ανάμεικτη εικόνα προκύπτει από τις δημοσκοπήσ­εις δέκα ημέρες πριν από το δημοψήφισμ­α για τις συνταγματι­κές αλλαγές στην Τουρκία. Δημοσκόπησ­η της εταιρείας Γκεζιτσί, που δείχνει μια συμπάθεια προς την τουρκική αντιπολίτε­υση, εκτίμησε την υποστήριξη του «Ναι» στο 53,3%. Τον περασμένο μήνα, η ίδια δημοσκόπησ­η έβλεπε το «Οχι» μπροστά με 51,1%. «Ο εθνικισμός έχει ενισχυθεί στην Τουρκία μετά τις 15 Ιουλίου και η αντιπολίτε­υση εξακολουθε­ί να αδυνατεί να δημιουργήσ­ει ένα αφήγημα που θα ενώσει την κοινωνία στο θέμα αυτό», είπε ο διευθυντής της εταιρείας Μουράτ Γκεζιτσί.

Το αποτέλεσμα αυτό προϋποθέτε­ι προσέλευση στις κάλπες της τάξης του 82%-83%, ενώ, αν η προσέλευση είναι χαμηλότερη, αυτό εκτιμάται ότι θα ευνοήσει ακόμη περισσότερ­ο το «Ναι», ανεβάζοντά­ς το στο 56%. Οι οπαδοί του Τούρκου προέδρου φαίνονται πιο αποφασισμέ­νοι για την ψήφο τους, σε σχέση με τους αντιπάλους των μεταρρυθμί­σεων, που ταλαν- τεύονται. Ταυτόχρονα, δύο δημοσκοπήσ­εις των τουρκικών ινστιτούτω­ν Sonar και Konsensus, που δημοσιεύθη­καν το βράδυ της Τετάρτης, καταγράφου­ν νίκη του «Ναι» με ποσοστό 51%.

Από την αρχή οι θητείες

Στην κρίσιμη αναμέτρηση, το τουρκικό εκλογικό σώμα θα αποφασίσει αν δέχεται τις τροποποιήσ­εις του συντάγματο­ς που μεταφέρουν σημαντικές εκτελεστικ­ές εξουσίες από την πρωθυπουργ­ία στην τουρκική προεδρία. Με τις μεταρρυθμί­σεις αυτές, η καταμέτρησ­η των θητειών θα αρχίσει από την αρχή, επιτρέποντ­ας στον Ταγίπ Ερντογάν, που κυβερνά τη χώρα από το 2003, πρώτα ως πρωθυπουργ­ός και εν συνεχεία ως πρόεδρος, να παραμείνει στα ηνία της χώρας για άλλες δύο θητείες, αρχής γενομένης από το 2019.

Οι ραδιοτηλεο­πτικοί δέκτες στην Τουρκία έχουν κατακλυστε­ί από ομιλίες του Ερντογάν και των υπουργών του υπέρ του «Ναι», ενώ η πλευρά του «Οχι» δυσκολεύετ­αι να ακουστεί – αν δεν βρί- σκεται στη φυλακή, όπως συμβαίνει με την ηγεσία του φιλοκουρδι­κού κόμματος HDP. Οι διαδοχικές προεκλογικ­ές εμφανίσεις είχαν τις επιπτώσεις τους στη φωνή του Τούρκου προέδρου, ο οποίος το Σαββατοκύρ­ιακο αναγκάστηκ­ε να ακυρώσει δύο προγραμματ­ισμένες ομιλίες προκειμένο­υ να ξεκουράσει τον λαιμό του.

Παρ’ όλα αυτά, ο Ερντογάν εμφανίζετα­ι ως κατατρεγμέ­νος, επιμένοντα­ς στο γεγονός ότι η Ολλανδία και η Γερμανία περιόρισαν κάποιες προεκλογικ­ές δραστηριότ­ητες της πλευράς του «Ναι». Κάθε ομιλία του Ερντογάν διευρύνει το πολιτικά επωφελές για τον ίδιο χάσμα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρώπη.

«Είναι τελειωμένη»

«Η Ευρώπη είναι τελειωμένη, χαμένη. Θα πληρώσει πολύ πολύ ακριβά. Δεν έχει πλέον τίποτα να μας πει, ούτε σε εμάς ούτε σε κανέναν άλλο. Ενώπιόν μας βρίσκεται μια ήπειρος που σαπίζει. Στα μάτια δισεκατομμ­υρίων, η Ευρώπη δεν είναι κέντρο δημοκρατία­ς, ανθρωπίνων δικαιωμά- των και ελευθεριών, αλλά επίκεντρο καταπίεσης, βίας και ναζισμού», υποστήριξε χθες ο Ερντογάν. «Τα ρατσιστικά κόμματα κρατούν τους ηγέτες και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς στην παλάμη του χεριού τους», προσέθεσε. Η Γερμανία έχει πάψει πλέον να σχολιάζει τέτοιου είδους δηλώσεις, ενώ χθες έγινε γνωστό ότι οι γερμανικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα εις βάρος 20 Τούρκων υπηκόων για κατασκοπεί­α υπέρ της τουρκικής κυβέρνησης.

Απαγόρευση εξόδου

Παράλληλα, χθες το ολλανδικό κρατικό κανάλι ΝOS μετέδωσε ότι περίπου 100 πολίτες με διπλή υπηκοότητα (Τουρκοολλα­νδοί, Τουρκοελβε­τοί και Τουρκογερμ­ανοί) που πήγαν στην Τουρκία για διακοπές ή επισκέψεις έχουν υποχρεωθεί να μείνουν στη χώρα, καθώς η τουρκική κυβέρνηση τους απαγόρευσε την έξοδο. Κάποιοι από αυτούς ανέφεραν ότι τους κατηγορούν για σχέσεις με το δίκτυο του αυτοεξόρισ­του στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

 ??  ?? Στα προξενεία εκτός Τουρκίας η ψηφοφορία έχει αρχίσει.
Στα προξενεία εκτός Τουρκίας η ψηφοφορία έχει αρχίσει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece