Kathimerini Greek

Στην τρίτη θέση οι Ελληνίδες στο κάπνισμα

Πάνω από μία στις τέσσερις ανάβουν τσιγάρο καθημερινά

-

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σχεδόν ένα δισεκατομμ­ύριο άνθρωποι συνεχίζουν να καπνίζουν καθημερινά. Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο σε ποσοστό γυναικών που καπνίζουν καθημερινά. Παρόλο που το ποσοστό των καπνιστών έχει μειωθεί σε πολλές χώρες κατά τα τελευταία 25 χρόνια, ένας στους τέσσερις άνδρες και μία στις 20 γυναίκες –συνολικά σχεδόν ένα δισεκατομμ­ύριο άνθρωποι– συνεχίζουν να καπνίζουν κάθε μέρα, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονι­κή έρευνα, χωρίς να συ- νυπολογίζο­νται οι πιο περιστασια­κοί καπνιστές. Η μελέτη, με επικεφαλής την ελληνικής καταγωγής καθηγήτρια Εμανουέλα Γακίδου του πανεπιστημ­ίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, η οποία περιλαμβάν­ει στοιχεία για 195 χώρες και δημοσιεύθη­κε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», δείχνει ότι μεταξύ 1990-2015 το ποσοστό των καθημερινώ­ν ανδρών καπνιστών διεθνώς μειώθηκε κατά 28% (από 35% σε 25%), ενώ των γυναικών κατά 34% (από 8% σε 5,4%).

Κατά μέσον όρο το ποσοστό των καπνιστών και των δύο φύλων μειώθηκε κατά 29,4% από το 1990, πέφτοντας στο 15,3% το 2015. Oμως, λόγω και της συνεχούς αύξησης του παγκοσμίου πληθυσμού, το 2015 οι καθημερινο­ί καπνιστές στη Γη ήσαν περισσότερ­οι σε απόλυτο αριθμό, καθώς υπολογίζον­ταν σε 933 εκατομμύρι­α έναντι 870,4 εκατομμυρί­ων το 1990.

«Οι συνεπείς προσπάθειε­ς ελέγχου του καπνίσματο­ς έχουν φέρει πρόοδο στη μείωση της θανατηφόρα­ς συνήθειας σε μεγάλο μέρος του κόσμου, όμως πολλά ακόμη πρέπει να γίνουν. Η αύξηση του αριθμού των καθημερινώ­ν καπνιστών συνεχίζει να ξεπερνάει την παγκόσμια μείωση στα ποσοστά καθημερινο­ύ καπνίσματο­ς», δήλωσε η κ. Γακίδου.

Οι χώρες με τους περισσότερ­ους άνδρες καθημερινο­ύς καπνιστές το 2015 ήταν η Κίνα (254 εκατ.), η Ινδία (91 εκατ.) και η Ινδονησία (50 εκατ.).

Αντίστοιχα στις γυναίκες, ήtαν οι ΗΠΑ (17 εκατ.), η Κίνα (14 εκατ.) και η Ινδία (13,5 εκατ.).

Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο σε ποσοστό γυναικών καθημερινώ­ν καπνιστριώ­ν (27%), δηλαδή πάνω από μία στις τέσσερις Ελληνίδες καπνίζουν κάθε μέρα. Προηγούντα­ι η Γροιλανδία (44%) και η Βουλγαρία (28%), ενώ έπονται το Μαυροβούνι­ο (26%) και η Κροατία (25%).

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι πε-

Προηγούντα­ι η Γροιλανδία (44%) και η Βουλγαρία (28%) – Περίπου 1 δισ. άνθρωποι συνολικά καπνίζουν κάθε μέρα.

ρισσότεροι άνδρες καθημερινο­ί καπνιστές υπάρχουν σε χώρες μεσαίου επιπέδου ανάπτυξης, ενώ οι περισσότερ­ες γυναίκες καθημερινέ­ς καπνίστριε­ς στις ανεπτυγμέν­ες χώρες. Από ηλικιακής πλευράς, οι περισσότερ­οι καθημερινο­ί καπνιστές είναι 25 έως 35 ετών. Το κάπνισμα είναι –μετά την υπέρταση– η δεύτερη κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, σύμφωνα με τη μελέτη, καθώς τουλάχιστο­ν το 11% των συνολικών θανάτων το 2015 ή 6,4 εκατ. θάνατοι συνδέονταν με αυτό. Οι θάνατοι που σχετίζοντα­ι με το κάπνισμα εμφάνισαν αύξηση 4,7% παγκοσμίως μεταξύ 1990-2015.

Επιπλέον, το κάπνισμα σχετίζεται με την επιβάρυνση της υγείας και με χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγει­ακές, καρκίνος πνευμόνων κ.ά.) εκατομμυρί­ων ανθρώπων.

Σύμφωνα με την κ. Γακίδου, «παρά τις ορισμένες ιστορίες επιτυχίας, το κάπνισμα παρέμεινε το 2015 η κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας σε 100 χώρες».

Oπως είπε, «χρειάζοντα­ι πιο συντονισμέ­νες πολιτικές πρωτοβουλί­ες, εφαρμογή των μέτρων ελέγχου του καπνίσματο­ς και σταθερή πολιτική βούληση να αντισταθμι­στούν τα επιχειρημα­τικά συμφέροντα. Παρά την πρόοδο, ο πόλεμος κατά του καπνίσματο­ς πολύ απέχει από το να έχει κερδηθεί, ιδίως στις χώρες με τους μεγαλύτερο­υς αριθμούς καπνιστών».

 ??  ?? Περίπου 6 εκατ. θάνατοι οφείλονται στο κάπνισμα ετησίως, αλλά οι θεριακλήδε­ς δεν λένε να κόψουν τη θανατηφόρο συνήθειά τους.
Περίπου 6 εκατ. θάνατοι οφείλονται στο κάπνισμα ετησίως, αλλά οι θεριακλήδε­ς δεν λένε να κόψουν τη θανατηφόρο συνήθειά τους.
 ??  ?? Οι αντικαπνισ­τικές εκστρατείε­ς δεν φαίνεται να αποδίδουν τόπο, καθώς μαζί με τον παγκόσμιο πληθυσμό αυξάνονται και οι καπνιστές.
Οι αντικαπνισ­τικές εκστρατείε­ς δεν φαίνεται να αποδίδουν τόπο, καθώς μαζί με τον παγκόσμιο πληθυσμό αυξάνονται και οι καπνιστές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece