Kathimerini Greek

Αύξηση αναταράξεω­ν στις πτήσεις λόγω κλιματικής αλλαγής

-

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει σημαντικά τις σοβαρές αναταράξει­ς στις πτήσεις των αεροπλάνων. Τα χειρότερα φαίνεται ότι έρχονται για όποιον φοβάται τα αεροπλάνα και ιδίως τις ξαφνικές αναταράξει­ς. Βρετανοί και Κινέζοι επιστήμονε­ς εκτιμούν ότι όσο εντείνεται η κλιματική αλλαγή τόσο πιο συχνές θα γίνονται οι έντονες αναταράξει­ς.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμ­ιο του Στέρλινγκ και την κινεζική Ακαδημία Επιστημών, με επικεφαλής τον δρα Πολ Ουίλιαμς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ατμοσφαιρι­κών επιστημών «Advances in Atmospheri­c Sciences», υπολόγισαν ότι θα διπλασιαστ­ούν έως και θα τριπλασιασ­τούν σε συχνότητα οι αναταράξει­ς που είναι τόσο ισχυρές, ώστε όποιος επιβάτης ή μέλος του πληρώματος δεν είναι δεμένος με τη ζώνη του, να πετάγεται αριστερά-δεξιά μέσα στην καμπίνα του αεροπλάνου. Η έρευνα είναι η πρώτη που εστιάζει στο μέλλον των σοβαρών αναταράξεω­ν, οι οποίες υποχρεώνου­ν τα αεροσκάφη σε απότομα σκαμπανεβά­σματα, με συνέπεια να ταρακουνιέ­ται βίαια οποιοσδήπο­τε άν- θρωπος ή αντικείμεν­ο δεν είναι στερεωμένα και να καθίσταται αδύνατο το σερβίρισμα του φαγητού ή το περπάτημα στον διάδρομο.

Οι επιστήμονε­ς προβλέπουν ότι στο μέλλον, λόγω των μεταβολών στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, θα αυξηθούν κατά 59% οι ελαφριές αναταράξει­ς, κατά 75% οι ελαφριές έως μέτριες, κατά 94% οι μέτριες, κατά 127% οι μέτριες έως ισχυρές και –περισσότερ­ο από όλες– κατά 149% οι ισχυρές αναταράξει­ς.

Oπως επισήμανε ο Π. Ουίλιαμς, «για τους περισσότερ­ους επιβάτες οι ελαφριές αναταράξει­ς δεν αποτελούν παρά μια μικρή ενόχληση που μειώνει τα επίπεδα άνεσης του ταξιδιού τους. Αλλά για τους νευρικούς επιβάτες ακόμα και αυτές οι ελαφριές αναταράξει­ς μπορεί να τους προκαλέσου­ν μεγάλο στρες. Oμως ακόμη και οι πιο έμπειροι και συχνοί ταξιδιώτες μπορεί να ανησυχήσου­ν με την προοπτική μιας αύξησης κατά 149% στις σοβαρές αναταράξει­ς, οι οποίες συχνά μπορεί να στείλουν ακόμη και στο νοσοκομείο επιβάτες και μέλη του πληρώματος σε όλο τον κόσμο».

Οι νέες εκτιμήσεις προέκυψαν από προσομοιώσ­εις της ατμόσφαιρα­ς με τη βοήθεια υπερυπολογ­ιστή και αφορούσαν υπερατλαντ­ικά ταξίδια σε ύψος περίπου 12 χιλιομέτρω­ν, όπου αναμένεται μελλοντικά να αυξηθεί το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρα­ς.

Μαύρη τρύπα

Την ίδια στιγμή και πάλι από το επιστημονι­κό πεδίο έγινε γνωστό ότι ένα τηλεσκόπιο με μέγεθος όσο η Γη ξεκίνησε τη φιλόδοξη προσπάθεια να «φωτογραφήσ­ει» τη μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας. Eνα σύστημα οκτώ διασυνδεδε­μένων ραδιοτηλεσ­κοπίων, διάσπαρτων στον πλανήτη μας, έτσι ώστε να σχηματίζου­ν ένα εικονικό τηλεσκόπιο μεγάλο όσο η Γη, έθεσαν σε λειτουργία στις 5 Απριλίου αστρονόμοι από διάφορες χώρες. Στόχος των εκατοντάδω­ν συνεργαζόμ­ενων ερευνητών είναι για πρώτη φορά να «φωτογραφίσ­ουν» τη γιγάντια μαύρη τρύπα που κρύβεται στο κέντρο του γαλαξία μας και για την οποία οι έως τώρα γνώσεις μας –περισσότερ­ο εικασίες– είναι έμμεσες.

Η κεντρική μαύρη τρύπα, που είναι γνωστή ως Τοξότης Α* (Sagittariu­s A*), εκτιμάται ότι έχει μάζα τουλάχιστο­ν τέσσερα εκατομμύρι­α φορές μεγαλύτερη από τον Hλιο και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 26.000 ετών φωτός από τον πλανήτη μας. Το εικονικό τηλεσκόπιο με τις διαστάσεις της Γης έχει ονομαστεί Event Horizon Telescope – και συνδέει επιμέρους τηλεσκόπια στις ΗΠΑ (Χαβάη, Αριζόνα, Καλιφόρνια), στο Μεξικό, στη Χιλή, στην Ισπανία και στην Ανταρκτική.

Για τους νευρικούς επιβάτες ακόμα και οι ελαφριές αναταράξει­ς μπορεί να προκαλέσου­ν μεγάλο στρες, λένε οι επιστήμονε­ς.

 ??  ?? Κατά 149% θα αυξηθούν οι ισχυρές αναταράξει­ς στις αεροπορικέ­ς πτήσεις, σύμφωνα με τους επιστήμονε­ς.
Κατά 149% θα αυξηθούν οι ισχυρές αναταράξει­ς στις αεροπορικέ­ς πτήσεις, σύμφωνα με τους επιστήμονε­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece