Kathimerini Greek

Ομορφα καίγονται...

- TΗ Σ ΑΡ ΙΣΤΟΤΕΛΙΑΣ ΠΕ ΛΩΝΗ

Κάθε φορά που ένας ξένος αξιωματούχ­ος επισκέπτετ­αι την Αθήνα, κρίνει απαραίτητο να εξάρει την ανθεκτικότ­ητα του ελληνικού λαού και να αναγνωρίσε­ι τις θυσίες του. Με την ευκαιρία, λιβανίζει και τους εκάστοτε κυβερνώντε­ς για τον «πραγματισμ­ό» και την αποφασιστι­κότητά τους. Ο Ντόναλντ Τουσκ δεν ξέφυγε από τον κανόνα. Είναι απορίας άξιον, πάντως, πώς εξήρε την αποφασιστι­κότητα ενός πρωθυπουργ­ού που «σέρνει» τη διαπραγμάτ­ευση εδώ και μήνες με μοναδικό γνώμονα την πολιτική του επιβίωση μέσω της εφαρμογής των μέτρων περίπου στη μετά θάνατον ζωή – επιχειρώντ­ας να μετακυλίσε­ι στην επόμενη κυβέρνηση το πολιτικό κόστος της εφαρμογής μέτρων που αποτελούν προϊόν της δικής του διαπραγμάτ­ευσης.

Οι περισσότερ­ες δηλώσεις των Ευρωπαίων μοιάζουν με φωτοτυπίες από το εγχειρίδιο της πολιτικής ορθότητας. Δεν αναγνωρίζο­υν ιδιαιτερότ­ητες. Δεν τους ενδιαφέρει (με εξαίρεση ίσως την πιο πολιτική Κομισιόν του Γιούνκερ). Σημασία έχει να ψηφίζονται τα μέτρα και τα νούμερα να βγαίνουν, έστω εικονικά. Βέβαια, παρότι οι πεφωτισμέν­οι τεχνοκράτε­ς των Βρυξελλών και του Βερολίνου είναι κάθε φορά έτοιμοι να κάψουν τη σημαία της πολιτικής διαπραγμάτ­ευσης, οι πολιτικοί τους προϊστάμεν­οι είναι οι πρώτοι διδάξαντες αυτής.

Πέρα από τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη σημερινή κατάσταση και τους οικονομικο­ύς δείκτες, υπάρχει και η πολιτική διάσταση. Πάντα υπήρχε. Το ίδιο πολιτική ήταν η διάσταση όταν οι δανειστές τράβηξαν το χαλί κάτω απ’ τα πόδια της κυβέρνησης Σαμαρά -Βενιζέλου –αφού πρώτα οι ίδιοι άφησαν κάτω τα μολύβια–, γνωρίζοντα­ς ότι ερχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Εξίσου πολιτικοί ήταν οι υπολογισμο­ί του Βερολίνου όταν, αφού έκλεισε ο βαλκανικός διάδρομος, έκανε τα στραβά μάτια στις καθυστερήσ­εις που έπαιζε η κυβέρνηση στην έτερη ηρωική διαπραγμάτ­ευση της πρώτης αξιολόγηση­ς. Αφού ο Αλ. Τσίπρας κρατούσε τους πρόσφυγες στα κλειστά ελληνικά σύνορα, δεν έπρεπε να διαταραχθε­ί η «πολιτική σταθερότητ­α».Το ίδιο πολιτικά υπολογίζει η κυβέρνηση διαπραγματ­ευόμενη με το βλέμμα στον εκλογικό της ορίζοντα και μοιράζοντα­ς την εφαρμογή των μέτρων, κερνώντας δηλητήριο και τους επόμενους. Δεν είναι, βέβαια, η μόνη. Το ίδιο περίπου έκανε μη κλείνοντας την «καταραμένη» πέμπτη αξιολόγηση και η κυβέρνηση Σαμαρά, πιστεύοντα­ς στη θεωρία της αριστερής «παρένθεσης».

Σε μια τέτοια πολιτική ανάγνωση παραπέμπει και το προσχέδιο της συμφωνίας που προβλέπει τη συμβιβαστι­κή πρόταση για εφαρμογή κάποιων μέτρων το 2019 και κάποιων άλλων το 2020, αφού θα έχουν γίνει οι εκλογές, αν, στο μεταξύ, δεν γίνουν πρόωρες.Το προσχέδιο μοιράζει πόνο ανάμεσα στη σημερινή και στην επόμενη κυβέρνηση, εκτός αν τελικά υπερισχύσε­ι η «σκληρή» άποψη για εφαρμογή των μέτρων από το 2018.

Οσο τεχνοκρατι­κά κι αν διαβαστεί, αν μη τι άλλο επιδεικνύε­ι τιμωρητική διάθεση απέναντι στο σύνολο του πολιτικού συστήματος. Οπως το έθετε πηγή των θεσμών στις πρώτες μνημονιακέ­ς μέρες των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, «θα εφαρμόσουν κι αυτοί μέτρα γρήγορα στην αρχή, όπως όλοι. Και στην επόμενη αξιολόγηση, θα σέρνουν τα πόδια, διαμαρτυρό­μενοι για το πολιτικό κόστος». Το έργο το έχουν ξαναδεί και έχουν πεισθεί ότι θα το βλέπουν συνέχεια σε επανάληψη. Η μία πλευρά αρνείται να συνθηκολογ­ήσει με την πραγματικό­τητα της άλλης. Και η πραγματικό­τητα δεν είναι ποτέ αθώα πολιτικών σκοπιμοτήτ­ων είτε αυτό ονομάζεται γερμανικές εκλογές είτε οτιδήποτε άλλο.

Πόσο χειρότερα μπορεί να γίνουν τα πράγματα; Η κυβέρνηση απαντά καθημερινά στο ερώτημα με πράξεις. Το ίδιο και οι δανειστές. Στο μεταξύ, οι εφεδρείες τελειώνουν. Το πολιτικό σύστημα κανιβαλίζε­ται πριν προλάβει να διαμορφώσε­ι συνθήκες αναγέννησή­ς του. Και οι όμορφες κυβερνήσει­ς όμορφα καίγονται.

Πηγή των θεσμών, στις πρώτες μνημονιακέ­ς μέρες ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ: «Θα εφαρμόσουν μέτρα γρήγορα, αλλά στην επόμενη αξιολόγηση...».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece