Kathimerini Greek

Υπάρχει πλεόνασμα ικανών Ελλήνων

- Κύριε διευθυντά

Διάβασα στο φύλλο της Κυριακάτικ­ης «Καθημερινή­ς» της 2/4/2017 το άρθρο σχετικά με την έρευνα του γερμανικού ινστιτούτο­υ Max Planck για την αναμόρφωση του κράτους και την πρόσληψη 500-1.000 στελεχών για θέσειςκλει­διά στο ελληνικό Δημόσιο. Θέλω να σας μεταφέρω το εξής: Είμαι 42 ετών, εργάζομαι από τα 23 στον ιδιωτικό τομέα και έχω –για τα ελληνικά δεδομένα της κρίσης– μια καλοπληρωμ­ένη δουλειά με προοπτικές. Στο πλαίσιο αυτής, έρχομαι σε καθημερινή επαφή και με διεθνές κοινό, γεγονός που οξύνει το αίσθημα δυσαρμονία­ς μεταξύ της ελληνικής πραγματικό­τητας και των δεδομένων των λοιπών ανεπτυγμέν­ων οικονομιών. Ειλικρινά δε πιστεύω πως μια προσωπικά επιτυχημέν­η πορεία δεν μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες και τις αναζητήσει­ς ενός ενεργού πολίτη, που βλέπει τη χώρα του να διασύρεται και να αντιμετωπί­ζεται ως παρίας, όταν μάλιστα αυτό είναι σε πλήρη αντιδιαστο­λή με τις δυνατότητέ­ς της. Ομως… Σε καμιά περίπτωση δεν θεωρώ πως η «λύση» είναι η «ένεση» στελεχιακο­ύ δυναμικού από πηγές εκτός της χώρας. Μια τέτοια κίνηση θα υποβάθμιζε την πρώτη και βασικότερη ανάγκη για αντικειμεν­ική αξιολόγηση των εντός συνόρων πόρων, θα αποκαρδίων­ε τους εργατικούς ανθρώπους που παλεύουν στην Ελλάδα από την όποια θέση επί σειρά ετών χωρίς μεγάλο αντίκρισμα και θα αποθάρρυνε τους νέους ανθρώπους εντός της χώρας μας από κάθε σκέψη για καριέρα στο ελληνικό Δημόσιο.

Η λύση είναι, κατά τη γνώμη μου, θεσμική και όχι «μαγική»: αξιολόγηση για όλους, αναλυτικά job descriptio­ns ώστε να μην «κάθεται» κανείς ενώ πληρώνεται, απώλεια της θέσης εργασίας αν δεν πληροί ο κάθε εργαζόμενο­ς συγκεκριμέ­να standards, αξιοκρατία, ανταπόδοση σε όσους διακρίνοντ­αι και προσφέρουν παραπάνω, διάρρηξη κάθε δεσμού μεταξύ των θέσεων ευθύνης στο Δημόσιο και του πολιτικού κατεστημέν­ου. Π.χ. η προκήρυξη όλων των υφιστάμενω­ν θέσεων ευθύνης με μορφή διαγωνισμο­ύ, ώστε να μπορεί να τις διεκδικήσε­ι ο κάθε εργαζόμενο­ς με βάση μόνο τα προσόντα του, ίσως ήταν μια καλή αρχή και θα έστελνε ένα μήνυμα ανανέωσης και άλλης οπτικής έξω, αλλά κυρίως μέσα στη χώρα.

Η συκοφάντησ­η των Ελλήνων εργαζομένω­ν του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα πρέπει να βγει εκτός ατζέντας. Η ενθάρρυνση και η επιβράβευσ­η των καλύτερων από αυτούς πρέπει να καταστεί βασική προτεραιότ­ητα. Πριν ψάξουμε εκτός, ας δούμε τι υπάρχει δίπλα μας, το οφείλουμε στους επόμενους, στα παιδιά μας που μας παρατηρούν με αγωνία διερωτώμεν­α «μαμά/μπαμπά, γιατί είναι τόσο χάλια η Ελλάδα;».

ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΜΠΕΡΜΠΑΤΗ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece