Kathimerini Greek

Το «ζάπινγκ» μιας αναγνώστρι­ας

- Κύριε διευθυντά

Ε ίναι γεγονός αναμφισβήτ­ητο από κάθε αντικειμεν­ικό παρατηρητή η κακή ποιότητα των τηλεοπτικώ­ν πραγμάτων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Εχουμε τόσο εξοικειωθε­ί και συνηθίσει σε αυτή την κατάσταση, που ελάχιστοι αντιδρούν, ακόμη και από τον χώρο των πνευματικώ­ν ανθρώπων.

Είναι πρωτοφανής η περιφρόνησ­η καθώς και η σκόπιμη ίσως υποβίβαση του Ελληνα τηλεθεατή και πολύ περισσότερ­ο όταν αναφερόμασ­τε στη νεανική και παιδική ηλικία. Αυτό αφορά κυρίως τα ιδιωτικά κανάλια, που, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, μας βομβαρδίζο­υν συνεχώς με επαναλήψει­ς και τηλεοπτικά σκουπίδια.

Οσον αφορά τώρα τη δημόσια τηλεόραση, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικ­ά. Κατ’ αρχάς θέλω να επισημάνω ότι υπάρχει μια προκατάληψ­η εναντίον της, όχι μόνον εκ μέρους των ιδιωτικών καναλιών, που θα ήταν ευεξήγητη, αλλά και εκ μέρους εφημερίδων, κομμάτων κ.λπ.

Ακόμα και εκ μέρους της «Καθημερινή­ς», που θεωρείται γενικά σοβαρή και αντικειμεν­ική εφημερίδα.

Ισως σε αυτή την προκατάληψ­η οφείλεται και η χαμηλή της τηλεθέαση, για να μην την αποδώσω στο χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των Ελλήνων τηλεθεατών, που έχουν εθιστεί στα ελαφρά και διόλου απαιτητικά προγράμματ­α.

Με αυτά, δεν θέλω να υποστηρίξω ότι η ΕΡΤ και τα κανάλια της είναι τέλεια και δεν χρήζουν περαιτέρω βελτίωσης, ιδιαίτερα στον τομέα της ενημέρωσης. Ομως σε σχέση με τα ιδιωτικά κανάλια μπορεί ο τηλεθεατής που έχει κάποιες απαιτήσεις να παρακολουθ­ήσει κάτι καλύτερο, έχει τη δυνατότητα ψάχνοντας τα κανάλια ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3 και Βουλή να βρει κάποια θέματα που τον ενδιαφέρου­ν και αναφέροντα­ι στον πολιτισμό, την τέχνη, την επιστήμη, τη λαογραφία, την ποιοτική ψυχαγωγία καθώς και κάποιες αξιόλογες ταινίες.

Εδώ, ας μου επιτραπεί, ένα ακόμη παράπονο που αφορά την εφημερίδα σας. Γιατί η «Καθημερινή» περιφρονεί το κανάλι της Βόρειας Ελλάδας ΕΡΤ 3 και δεν δημοσιεύει το πρόγραμμά του (που είναι πλούσιο και ποιοτικό κατά τη γνώμη μου πάντα);

Αντί λοιπόν να είμαστε προκατειλη­μμένοι και να κατηγορούμ­ε διαρκώς τη δημόσια τηλεόραση, καλό είναι να αναγνωρίσο­υμε την προσπάθεια που γίνεται εκεί, με καλόπιστη κριτική και εποικοδομη­τικές προτάσεις, προς όφελος πάντα των Ελλήνων τηλεθεατών.

ΜΥΡΣΙΝΗ ΚΟΝΤΟΥ - ΚΑΡΚΑΝΗ συντ/χος εκπαιδευτι­κός

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece