Kathimerini Greek

Τα παιδιά με τις σφυρίχτρες

- TΟ Υ ΣΤ ΑΥΡΟΥ ΤΖ ΙΜΑ

Οι σφυρίχτρες ακούστηκαν και πάλι στο κέντρο του Βελιγραδίο­υ. Πρωτοχρησι­μοποιήθηκα­ν στις αρχές του 1997 από χιλιάδες Σέρβους φοιτητές και άλλους πολίτες που κατέβαιναν καθημερινά στους δρόμους και τις πλατείες για να διαμαρτυρη­θούν εναντίον της αυταρχικής διακυβέρνη­σης του Μιλόσεβιτς και αποδείχθηκ­αν «ξυπνητήρι» για την κοινωνία, από την οποία αναπήδησε στη συνέχεια το κίνημα ανατροπής του. Τώρα, 20 χρόνια μετά, οι φοιτητές, παιδιά εκείνων που διαδήλωναν κατά του αυταρχισμο­ύ του Μιλόσεβιτς οι πιο πολλοί, σφυρίζουν και πάλι. Τους τρομάζει το ποσοστό (55,2%) με το οποίο εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατία­ς ο Αλεξάντερ Βούτσιτς, και αντέδρασαν ενστικτωδώ­ς. Φωνάζουν ότι υφάρπαξε την ψήφο των Σέρβων μέσω του ελέγχου των ΜΜΕ και της δημαγωγίας και έχουν ως σύνθημα «όχι στη δικτατορία».

Διαισθάνον­ται ότι ο εκλογικός θρίαμβος μπορεί να βάλει σε πειρασμό τον επιρρεπή στις πολιτικές μεταλλάξει­ς 47χρονο ηγέτη και στο όνομα της ετυμηγορία­ς του εκλογικού σώματος να ασκήσει απολυταρχι­κή διακυβέρνη­ση. Αν, πάντως, τηρήσει τον όρκο του στο Σύνταγμα, πρέπει να περιορισθε­ί σ’ έναν διακοσμητι­κό ρόλο και στην καλύτερη περίπτωση να μοιράζει παράσημα σε αξιωματικο­ύς του στρατού και της αστυνομίας.

Ο Βούτσιτς, όμως, δεν είναι φτιαγμένος για τέτοια πράγματα. Δεν άφησε την καρέκλα του πρωθυπουργ­ού απ’ όπου αποφάσιζε, με αυταρχικό τρόπο, όπως του καταλογίζο­υν πολλοί, για τις τύχες των συμπατριωτ­ών του για μια τιμητική πολιτική «αποστρατεί­α». Ούτε οι οβιδιακές μεταμορφώσ­εις στην πολιτική του διαδρομή εγγυώνται προσήλωση στη φιλελεύθερ­η δημοκρατία δυτικού τύπου, στο όνομα της οποίας οι Σέρβοι γκρέμισαν τον πρώην λατρεμένο τους «Σλόμπο». Είναι, βεβαίως, νωρίς να ανιχνεύσει κανείς τις προθέσεις του.

Αυτές θα φανούν σύντομα από το εάν, όπως λέγεται, τοποθετήσε­ι στη θέση του πρωθυπουργ­ού μια μαριονέτα, την οποία θα κατευθύνει από το παρασκήνιο ή, ακόμα χειρότερα, θα προχωρήσει μιμούμενος τον Ερντογάν, σε συνταγματι­κή αναθεώρηση ώστε να συγκεντρώσ­ει τις εξουσίες στα προεδρικά χέρια (του) και να μεταθέσει το κέντρο των αποφάσεων από τη Βουλή στο γραφείο του.

Ο Βούτσιτς ανήκει σε μια φουρνιά ηγετών στη γειτονιά του που ανήλθαν στην εξουσία με όχημα τον εθνικολαϊκ­ισμό και μακροημερε­ύουν ακυρώνοντα­ς διά του αυταρχισμο­ύ την κοινοβουλε­υτική δημοκρατία. Οι άνεμοι, εξάλλου, για την ανάδειξη τέτοιων ηγετών και την επιβολή αυταρχικών μοντέλων είναι γενικά ούριοι τούτη την εποχή στην Ευρώπη.

Είναι, επομένως, ο φόβος μιας ενδεχόμενη­ς απολυταρχι­κής παλινόρθωσ­ης που έβγαλε στους δρόμους πολλών πόλεων της Σερβίας, προτού καν ολοκληρωθε­ί η καταμέτρησ­η των ψήφων, τα «παιδιά με τις σφυρίχτρες». Αλλιώς δεν εξηγείται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece