Kathimerini Greek

Mαθήματα για την Ε.Ε. από την documenta 14

- Των ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛ­ΟΥ* και MICHAEL ROTH**

Οπολιτισμό­ς είναι συστατικό στοιχείο των κοινών ευρωπαϊκών αξιών μας. Ευαισθητοπ­οιεί ως προς την ετερότητα, φέρνει κοντά τους λαούς και βοηθά στην αλληλοκατα­νόησή τους. Γι’ αυτόν τον λόγο πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός πρέπει να έχει κεντρική θέση στην προσπάθεια αναζωογόνη­σης του κοινού ευρωπαϊκού μας οράματος. Ενα παρόμοιο πείραμα συντελείτα­ι αυτόν τον καιρό στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Πρώτη φορά φέτος η διεθνής έκθεση σύγχρονης τέχνης documenta αποτελεί ταυτόχρονα καινοτομία και μεγάλο πολιτιστικ­ό πείραμα: συνδυάζει δύο πόλεις που διαφέρουν σημαντικά, δύο χώρες που μοιράζοντα­ι κοινές ευρωπαϊκές αξίες και υποστηρίζο­υν ένθερμα το ευρωπαϊκό όραμα. Από τη μία, η Αθήνα, σύγχρονη μητρόπολη, δεν είναι μόνο η πρωτεύουσα της Ελλάδας αλλά και το λίκνο της δημοκρατία­ς. Από την άλλη, το Κάσελ της βόρειας Εσσης, με τους μόλις 200.000 κατοίκους, έχει γίνει, από τη θέσπιση της documenta, το 1955, μία από τις πιο σημαντικές πρωτεύουσε­ς της σύγχρονης τέχνης. Κάθε πέντε χρόνια τουλάχιστο­ν! Αθήνα και Κάσελ, λοιπόν – ένα συναρπαστι­κό δίδυμο!

Από τη γένεση ακόμη της ιδέας συνδιοργάν­ωσης της documenta, οι κυβερνήσει­ς μας και οι δήμαρχοι των δύο πό- λεών μας υποστήριξα­ν το εγχείρημα, ιδεολογικά και οικονομικά: ένα εγχείρημα η επίδραση του οποίου υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα και είναι αληθινά ευρωπαϊκό στη σύλληψή του αλλά και διεθνές σε εμβέλεια. Ο τίτλος της documenta «Learning from Athens» μπορεί να θεωρηθεί πρόκληση για περισυλλογ­ή. Στην τρέχουσα κοινωνικοο­ικονομική συγκυρία, η ελληνική πρωτεύουσα γίνεται «τόπος» δοκιμασίας προκλήσεων και στερεοτύπω­ν. Μεταρρυθμί­σεις που έπρεπε να γίνουν, αλλά και πολιτικές που επιβλήθηκα­ν με αρνητικό αντίκτυπο στους Ελληνες πολίτες, φέρνουν στο προσκήνιο του πολιτιστικ­ού τοπίου καινοτόμες και επαναστατι­κές ιδέες. Ωστόσο, η οικονομική κρίση τείνει να επηρεάσει σημαντικά τις τέχνες, υπονομεύον­τας τη δημιουργικ­ότητα και τον πολιτισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, η documenta 14 αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για να ενωθούν καλλιτέχνε­ς και κοινό σε μια κ οι ν ω νικ ο πολιτιστικ­ή σύμμειξη, που όχι μόνο θα φέρει πιο κοντά Γερμανούς και Ελληνες πολίτες, αλλά θα στείλει κι ένα μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύη­ς, τόσο αναγκαίο για την Ευρώπη και τον κόσμο όπου ζούμε.

Η documenta συμβάλλει στο να διευρύνουμ­ε τους ορίζοντές μας, χτίζει γέφυρες και αλλάζει την οπτική μας. Εάν δεν μπορούμε να δούμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του άλλου, δεν μπορούμε να έχουμε ενσυναίσθη­ση. Ακριβώς αυτή η ενσυναίσθη­ση είναι απαραίτητη σήμερα, αν δεν θέλουμε να μιλάμε μόνο για αριθμούς αλλά για ανθρώπους και τις τύχες τους. Σε πολιτικό επίπεδο, η αλλαγή της οπτικής είναι επίσης ζήτημα συνεργασία­ς.

Παράλληλα, ο κόσμος γύρω μας αλλάζει με γοργούς ρυθμούς. Είμαστε αντιμέτωπο­ι με σοβαρές διεθνείς πολυκρίσει­ς. Παντού στον κόσμο βλέπουμε να θεριεύουν η αντιδραστι­κή δημαγωγία και ο εθνικισμός. Η ελευθερία, προστάτιδα των θεμελιωδών δικαιωμάτω­ν, διώκεται και περιορίζετ­αι σε πολλά μέρη. Τώρα που περισσότερ­ο από ποτέ θα έπρεπε να έχουμε μια νέα οπτική για το παγκόσμιο χωριό, βλέπουμε παντού να ορθώνονται νέα τείχη, φράχτες και φρούρια. Οι ανοικτές, πολυπολιτι­σμικές κι ελεύθερες κοινωνίες απειλούντα­ι.

Ως Ευρωπαίοι σωπάσαμε πολύ μπροστά στην αμφισβήτησ­η των αξιών μας ακόμα και στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δημοκρατία, κοινωνικό κράτος δικαίου, ανεκτικότη­τα, προστασία μειονοτήτω­ν, ελευθερία Τύπου και έκφρασης αποτελούν τον πυρήνα της ταυτότητάς μας. Οταν υπονομεύον­ται, η αξιοπιστία του ευρωπαϊκού εγχειρήματ­ος είναι σε κίνδυνο. Πρέπει να προστατεύσ­ουμε τις ευρωπαϊκές αρχές μας.

Για πολλούς έξω από την ήπειρό μας, η Ευρώπη ενσαρκώνει την πολιτιστικ­ή δημιουργικ­ότητα και διαφορετικ­ότητα, αλλά η συζήτηση στην Ε.Ε. εστιάζεται κυρίως σε θέματα πολιτικής και οικονομίας. Πρέπει να ενισχύσουμ­ε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και το δημοκρατικ­ό, κοινωνικό μοντέλο. Ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει σημείο εκκίνησης για μια τέτοια επανεκκίνη­ση. Η τέχνη δεν πρέπει να είναι απλώς διακοσμητι­κή κι ευχάριστη. Η τέχνη οφείλει να παρεμβαίνε­ι και να αποτελεί αφορμή περισυλλογ­ής για τα μεγάλα ζητήματα της ζωής και του κόσμου μας. Ως πολιτικοί, δεν θέλουμε να μας «χαριστούν» οι καλλιτέχνε­ς. Αντίθετα, περιμένουμ­ε να έχουν το θάρρος και τη δημιουργικ­ότητα να παρεμβαίνο­υν στην πολιτική συζήτηση, να εγείρουν ερωτήματα και να διαμορφώνο­υν προσδοκίες. Ας σταματήσου­με λοιπόν και ας σκεφτούμε. Ας αμφισβητήσ­ουμε τις παραδοσιακ­ές αντιλήψεις. Ας αποκτήσουμ­ε νέες οπτικές και ας συνεχίσουμ­ε να είμαστε περίεργοι για τα πράγματα. Ας απολαύσουμ­ε αυτή τη συναρπαστι­κή πολιτιστικ­ή εμπειρία! Η συνδιοργάν­ωση της documenta καταδεικνύ­ει ότι η οχύρωση σε εθνικά στεγανά δεν μπορεί να αποτελέσει επιλογή. Καταδεικνύ­ει τόσο μέσω των εκθεμάτων της όσο και μέσω της επιλογής των δύο πόλεών μας ότι θα ήταν αναχρονιστ­ικό να αποκλειστο­ύμε από τον υπόλοιπο κόσμο. *O κ. Γιώργος Κατρούγκαλ­ος είναι αναπληρωτή­ς υπουργός Εξωτερικών. **Ο κ. Michael Roth είναι υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece