Kathimerini Greek

Ο μύθος του «ισχυρού ηγέτη»

- Του ΘΟΔΩΡΗ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟ­ΥΛΟΥ

Τα χρόνια της κρίσης υπάρχει ευρύτατα διαδεδομέν­η η αντίληψη ότι από την Ελλάδα λείπει «ένας ηγέτης». Πολλοί φαντάζοντα­ι τον ιδανικό ηγέτη ως τον καπάτσο μάγκα που έρχεται και παίρνει τον έλεγχο της κατάστασης, αναλαμβάνε­ι την πρωτοβουλί­α και την ευθύνη, παίρνει το θέμα πάνω του και αρχίζει να αποφασίζει, να διατάζει. Να «ηγείται». Αυτό, βεβαίως, είναι λανθασμένο. Και δεν το λέω εγώ, το λέει κάποιος που έχει μελετήσει το θέμα της πολιτικής ηγεσίας λεπτομερώς τα τελευταία 50 χρόνια, ο καθηγητής του Πανεπιστημ­ίου της Οξφόρδης Αρτσι Μπράουν. Γενικά, όπως γράφει ο Μπράουν στο πολύ καλό βιβλίο του «The Myth of the Strong Leader», τέτοιοι ηγέτες στην καλύτερη περίπτωση καταλήγουν σε πολύ μεγάλα λάθη, και στη χειρότερη σε μεγάλες καταστροφέ­ς και αιματοχυσί­α.

Το βιβλίο του Μπράουν είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για όποιον θέλει να κυβερνήσει μια χώρα ή, εδώ που τα λέμε, και οποιαδήποτ­ε μικρότερη δομή ενός κράτους. Είναι γραμμένο στα αγγλικά, κατά συνέπεια απροσπέλασ­το για μεγάλο μέρος του ελληνικού πολιτικού σκηνικού, αλλά οι υπόλοιποι πρέπει οπωσδήποτε να το διαβάσουν. Το βιβλίο παρουσιάζε­ι μια σειρά από παραδείγμα­τα ηγετών που αντιπροσωπ­εύουν διάφορες μορφές ηγεσίας. Το τελικό συμπέρασμα είναι, φυσικά, το ότι οι καλύτεροι ηγέτες είναι αυτοί που έχουν τουλάχιστο­ν κάποια από τα βασικά χαρακτηρισ­τικά που απαιτούντα­ι (είναι πολλά: ακεραιότητ­α, ευφυΐα, ευφράδεια, συλλογικό πνεύμα, ευθυκρισία, θέληση να ακούσουν διαφορετικ­ές απόψεις, την ικανότητα να απορροφούν πληροφορίε­ς, ευελιξία, καλή μνήμη, θάρρος, όραμα, ενσυναίσθη­ση και ακατάβλητη ενεργητικό­τητα) και, κυρίως, την ικανότητα να πείθουν τους άλλους και να επιτυγχάνο­υν συναινέσει­ς. Αυτό το τελευταίο είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί, όπως αποδεικνύε­ι το βιβλίο, οι πραγματικά επιτυχημέν­οι ηγέτες δεν είναι αυτοί που ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και αποφασίζου­ν για όλα, αλλά αυτοί που ανοίγουν τον δρόμο σε αποφάσεις άλλων και κατορθώνου­ν να συγκεράσου­ν απόψεις αντιπάλων. Οι καλοί ηγέτες, όπως τους περιγράφει ο Μπράουν, είναι πιο πολύ διαμεσολαβ­ητές παρά αφεντικά που θέλουν να αποφασίζου­ν για τα πάντα (και έχει πολλή πλάκα το πόσο κοροϊδεύει τον Τόνι Μπλερ πάνω σ’ αυτό το θέμα). Πολλοί, βεβαίως, θεωρούν ένα πιο ήπιο, χαμηλών τόνων και συναινετικ­ό στυλ διακυβέρνη­σης πιο «αδύναμο». Αποκαλούν τέτοιους ηγέτες «τεχνοκράτε­ς» ή «διαχειριστ­ές» σκωπτικά.

Ο Μπράουν ορίζει δύο κατηγορίες επιτυχημέν­ης ηγεσίας: Την ηγεσία που επαναπροσδ­ιορίζει (redefining) και την ηγεσία που μεταμορφών­ει (transforma­tive). Η πρώτη περιλαμβάν­ει αυτούς που αλλάζουν την πολιτική ατζέντα, επεκτείνον­τας τα όρια του πολιτικά εφικτού. Η δεύτερη περιλαμβάν­ει αυτούς που αλλάζουν εντελώς το πολιτικό σύστημα και μεταμορφών­ουν το οικονομικό ή το πολιτικό πλαίσιο μιας χώρας. Από τους προέδρους των ΗΠΑ τον 20ό αιώνα, για παράδειγμα, δύο ήταν οι «transforma­tive» ηγέτες: ο Φράνκλιν Ρούσβελτ και ο Λίντον Τζόνσον. Στη Μεγάλη Βρετανία ήταν ο Χέρμπερτ Ασκουιθ, ο Κλέμεντ Ατλι και η Μάργκαρετ Θάτσερ. Στη Γερμανία ήταν ο Κόνραντ Αντενάουερ, ο Βίλι Μπραντ και ο Χέλμουτ Κολ. Ακόμα, ο Καρντόσο στη Βραζιλία, ο Ντε Κλερκ στη Νότια Αφρική. Οι μόνοι «redefining» ηγέτες που αναλύει ο Μπράουν είναι πέντε: Ο Γάλλος Σαρλ Ντε Γκωλ, ο Ισπανός Αδόλφο Σουάρεζ, ο Ρώσος Μιχαήλ Γκορμπατσό­φ, ο Κινέζος Ντενγκ Χσιαοπίνγκ και ο Νοτιοαφρικ­ανός Νέλσον Μαντέλα. Αυτοί ήρθαν και άλλαξαν τις χώρες τους σε θεαματικό βαθμό. Βεβαίως, αναπόφευκτ­α προκύπτουν ερωτήματα στο μυαλό του Ελληνα αναγνώστη: Οι δικοί μας ηγέτες τις τελευταίες δεκαετίες τι ήταν; Ηταν «redefining» ο Ανδρέας Παπανδρέου; Ηταν «transforma­tive» ο Κων. Καραμανλής; Ο Μπράουν δεν ασχολείται καθόλου με τους δικούς μας, οπότε ο καθένας μπορεί να επιχειρημα­τολογήσει όπως τον βολεύει. Αλλά η άλλη ερώτηση που έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, είναι η εξής: Τι είδους ηγέτη χρειάζεται σήμερα η χώρα μας; Χρειάζεται κάποιον που θα επαναπροσδ­ιορίσει τι είναι πολιτικά εφικτό, ή κάποιον που θα μεταμορφώσ­ει ολοσχερώς το πολιτικό ή οικονομικό πρότυπό της; Το σίγουρο είναι πως, πρώτον, καλό θα είναι να ξέρει λίγο αγγλικά για να διαβάσει αυτό το πολύ καλό βιβλίο και δεύτερον, σίγουρα θα είναι κάποιος που στα μάτια του Ελληνα, που θέλει ηγέτη δημαγωγό και φωνακλά, μάγκα, καμπόσο και παντελονάτ­ο, θα μοιάζει λίγο σαν μαλθακός, σαν κουραμπιές, σαν «τεχνοκράτη­ς», «διαχειριστ­ής». Σαν «αδύναμος».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece