Kathimerini Greek

Η απειλή ενός «λάθους» στη Γαλλία

- TΟ Υ ΜΠ ΑΜΠΗ ΠΑ ΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟ­Υ

Στη Σουηδία, πρόσφατα, βουλευτής δέχθηκε δημόσια επίπληξη επειδή χρησιμοποί­ησε τα δώρα που δίνει η συχνή χρήση του σιδηροδρόμ­ου σε όσους έχουν κάρτα απεριορίστ­ων διαδρομών, επειδή η κάρτα αυτή είναι μέρος της βουλευτική­ς αποζημίωση­ς. Στις χώρες αυτές, ο λαϊκισμός περνά πιο δύσκολα. Γιατί οι πολιτικοί έχουν πάρει το μάθημά τους. Αναγνωρίζο­υν τις ευθύνες τους όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά και, κατά κανόνα, απομακρύνο­νται από την πολιτική εφόσον δεν έπραξαν όσα χρειάζοντα­ν για να πέσει η κρίση ελαφρύτερη στους ώμους των πολλών και στα ταμεία του κράτους.

Σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, η πολιτική συζήτηση παραμένει υποτελής και εξαρτημένη από το κράτος. Είναι προφανές ότι η προεδρική καμπάνια στη Γαλλία έχει υποστεί απροσδόκητ­η στρέβλωση επειδή ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικ­ανών συνεχίζει, αν και εκτεθειμέν­ος για τους αχρεωστήτω­ς καταβληθέν­τες μισθούς προς τη σύζυγό του Πηνελόπη. Οι πιθανότητε­ς του Φρανσουά Φιγιόν να περάσει στον δεύτερο γύρο είναι περιορισμέ­νες αφού συγκεντρών­ει λιγότερο από 20% των αρχικών προτιμήσεω­ν. Το ερώτημα όμως είναι πόσοι από όσους τον ψηφίσουν στον πρώτο γύρο θα μεταφέρουν την ψήφο τους στον Εμανουέλ Μακρόν, που θα είναι ο αντίπαλος της Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο εφόσον επιβεβαιωθ­εί το 25% και πάνω ποσοστό που συγκεντρών­ει σήμερα στις μετρήσεις.

Το πρόβλημα εμφανίζετα­ι καλύτερα όταν δούμε ότι η κ. Λεπέν, που βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τον κ. Μακρόν στον πρώτο γύρο, φαίνεται να χάνει με 39% στον δεύτερο γύρο. Το ποσοστό αυτό δείχνει ότι ενώ μέχρι πρότινος ενδεχόμενη νίκη Λεπέν ήταν απίθανη ή εντελώς απίθανη, δεν είναι πλέον αδιανόητη. Εξάλλου, «λάθη» γίνονται συνεχώς, σημειώνουν κάποιοι δείχνοντας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αλλά και στην επικράτηση του Brexit.

Ευτυχώς όμως, το αισιόδοξο σενάριο δείχνει πιο δυνατό. Στη Γαλλία, όποιο κι αν είναι το σκορ της Λεπέν, θα καταγραφεί η τρίτη –και πολύ φαρμακερή– ήττα του λαϊκισμού στην Ευρώπη, μετά την αποτυχία των Νόρμπερτ Χόφερ στην Αυστρία και Χερτ Βίλντερς στην Ολλανδία.

Η πραγματική ελπίδα όμως συνδυάζετα­ι με τη νίκη Μακρόν και το πώς αυτός αντιλαμβάν­εται την ευρωπαϊκή αρχιτεκτον­ική, την ισορροπία με τη Γερμανία και την οικοδόμηση ενός νέου ευρωπαϊκού κεκτημένου, που θα αποτελεί πρότυπο δυναμισμού και όχι μια χαμένη μάχη για την εγωιστική διαφύλαξη προνομίων έναντι του υπολοίπου κόσμου που δεν είναι πλέον καθόλου «Τρίτος» και σίγουρα θέλει να ξεφύγει από τη μιζέρια του «Τέταρτου». Οσοι στην Ευρώπη διαμαρτύρο­νται για τις ζημιές που προκαλεί η κρίση στο μοντέλο κρατικής χρηματοδότ­ησης ενός τεράστιου συστήματος συλλογικών παροχών πρέπει, συντόμως, να συμβιβαστο­ύν με τη νέα πραγματικό­τητα. Το μοντέλο Τραμπ των ενισχυμένω­ν «εθνικών» επενδύσεων ισχύει ήδη στην Ευρώπη. Το μοντέλο Μακρόν, μιας επιθετικής εξωστρέφει­ας, μπορεί καλύτερα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece