Kathimerini Greek

Περιπέτεια φαντασίας στη... Σιβηρία

Ο γνωστός σχεδιαστής Μπενουά Σοκάλ μιλάει για το «Syberia 3» και τις νέες, σύγχρονες προκλήσεις των βιντεοπαιχ­νιδιών

- Του ΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Ο δημιουργός ξαναπιάνει την ιστορία ακριβώς στο σημείο που την είχε αφήσει στο «Syberia 2», με την Κέιτ ετοιμοθάνα­τη στην όχθη μιας λίμνης.

Αν και πέρασαν 13 χρόνια από την τελευταία φορά που η δυναμική ηρωίδα Κέιτ Ουόλκερ συναντήθηκ­ε με τους λάτρεις του «Syberia», για τον Μπενουά Σοκάλ, τον Ελβετό κομίστα και σχεδιαστή του δημοφιλούς ηλεκτρονικ­ού παιχνιδιού, είναι σαν να μην την άφησε ποτέ, όπως λέει στην «Κ», λίγες ώρες πριν από την έλευσή του στην Αθήνα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ κόμικς Comicdom Con Athens.

Η τρίτη συνέχεια του βραβευμένο­υ παιχνιδιού, που έχει πιστούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο, αναμένεται στα τέλη Απριλίου. Ο Μπενουά Σοκάλ ξαναπιάνει την ιστορία ακριβώς στο σημείο που την είχε αφήσει στο «Syberia 2», με την Κέιτ ετοιμοθάνα­τη στην όχθη μιας λίμνης στη μέση, πού άλλου, της Σιβηρίας. Η φυλή των Γιουκόλ βρίσκει την ηρωίδα του παιχνιδιού και τη διασώζει. «Οι Γιουκόλ είναι νομαδικός λαός που συνοδεύει τις στρουθοκαμ­ήλους χιονιού στη μεταναστευ­τική τους πορεία προς την Ιερή Γη, τον τόπο της αναπαραγωγ­ής τους. Για να τους ευχαριστήσ­ει που την έσωσαν, η Κέιτ θα συνοδεύσει και θα βοηθήσει τους Γιουκόλ να υπερνικήσο­υν τα εμπόδια που θα συναντήσου­ν στον δρόμο τους», μας λέει ο κ. Σοκάλ.

Για τον αναγνωρισμ­ένο συγγραφέα κόμικς το βιντεοπαιχ­νίδι είναι ένα επιπλέον εργαλείο για να διηγείται ιστορίες και έτσι η αισθητική και η έμφαση στη λεπτομέρει­α, όπως συμβαίνει με τα περιβάλλον­τα στο «Syberia», είναι απαραίτητα στοιχεία για να δημιουργηθ­εί μια δομημένη ιστορία που θα προσελκύσε­ι τους παίκτες. «Το περιβάλλον, η ατμόσφαιρα, τα πρόσωπα, καθώς και οι χαρακτήρες τους έχουν ουσιαστική σημασία ώστε ο παίκτης να μπορέσει να βυθιστεί στο σύμπαν, να μπει μέσα στην ιστορία που του προτείνουμ­ε. Ολα, όπως σε μία ταινία ή ένα κόμικς, τόσο η δημιουργία όσο και η πλοκή, είναι βασικά συνθετικά ενός βιντεοπαιχ­νιδιού, στα οποία πρέπει να προσθέσουμ­ε ένα άλλο στοιχείο: το gameplay, δηλαδή τον τρόπο που αλληλεπιδρ­ά ο παίκτης με το βιντεοπαιχ­νίδι», σημειώνει. Σε αυτό τουλάχιστο­ν δεν θα έχουν παράπονο οι παίκτες του “Syberia 3”, καθώς πρόκειται για το πρώτο επεισόδιο της ιστορίας που έχει τρισδιάστα­τα γραφικά, κάτι που προσφέρει μεγαλύτερη άνεση στις μετακινήσε­ις των χαρακτήρων. «Ηταν σημαντικό για εμάς να διατηρήσου­με το γενετικό υλικό του παιχνιδιού προτείνοντ­ας ταυτόχρονα στους παίkτες έναν νέο τρόπο παιχνιδιού. Δεν πρόκειται πλέον για ένα παραδοσιακ­ό point και click παιχνίδι, ωστόσο το “Syberia 3” παραμένει προσιτό για τους περιστασια­κούς παίκτες», αναφέρει χαρακτηρισ­τικά.

Ο Μπενουά Σοκάλ στο πλαίσιο Comicdom Con θα μιλήσει σχετικά με τις νέες προκλήσεις των βιντεοπαιχ­νιδιών, μία από τις οποίες είναι η στροφή που παρατηρείτ­αι στα παιχνίδια που παίζονται μέσω κινητού τηλεφώνου ή τάμπλετ. «Είναι αλήθεια ότι το βιντεοπαιχ­νίδι γίνεται όλο και περισσότερ­ο πιο δημοκρατικ­ό και δεν αποτελεί αποκλειστι­κό προνόμιο ενός περιορισμέ­νου τμήματος του πληθυσμού. Με την έλευση των έξυπνων κινητών και των τάμπλετ όλος ο κόσμος σήμερα παίζει παιχνίδια. Εντούτοις, οι χρήστες βιντεοπαιχ­νιδιών που διαθέτουν σταθερό Η/Υ ή μία κονσόλα τελευταίας γενιάς αυ- ξάνονται σταθερά. Απόδειξη είναι οι πωλήσεις της τελευταίας κονσόλας που κυκλοφόρησ­ε στην αγορά, της Nintendo Switch, που είναι τόσο σταθερή όσο και φορητή κονσόλα. Οι σταθεροί Η/Υ και οι κονσόλες προσφέρουν στους προγραμματ­ιστές μεγαλύτερη ελευθερία στο δημιουργικ­ό κομμάτι και αυτές οι μηχανές είναι πιο δυνατές από τις κινητές συσκευές», τονίζει. Η διάλεξη του Μπενουά Σοκάλ θα γίνει στο Γαλλικό Ινστιτούτο σήμερα στις 6.30 μ.μ., Σίνα 31.

 ??  ?? Η Κέιτ θα συνοδεύσει και θα βοηθήσει τους Γιουκόλ να υπερνικήσο­υν τα εμπόδια που θα συναντήσου­ν στον δρόμο τους.
Η Κέιτ θα συνοδεύσει και θα βοηθήσει τους Γιουκόλ να υπερνικήσο­υν τα εμπόδια που θα συναντήσου­ν στον δρόμο τους.
 ??  ?? Για τον αναγνωρισμ­ένο συγγραφέα κόμικς, το βιντεοπαιχ­νίδι είναι ένα επιπλέον εργαλείο για να διηγείται ιστορίες.
Για τον αναγνωρισμ­ένο συγγραφέα κόμικς, το βιντεοπαιχ­νίδι είναι ένα επιπλέον εργαλείο για να διηγείται ιστορίες.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece