Kathimerini Greek

Ενα σουρεαλιστ­ικό «κολάζ» από λέξεις του Τζόις και νότες

- ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΝΟΥΔΟΥ

Ελάχιστοι θα χαρακτήριζ­αν την «Αγρύπνια των Φίνεγκαν» ψυχαγωγικό ανάγνωσμα, όμως οι μουσικοί που έχουν μέχρι στιγμής λάβει μέρος στο πρότζεκτ «Waywords and Meansigns» επιμένουν ότι η διαδικασία μελοποίηση­ς αυτού του τόσο «ιδιαίτερου» έργου ήταν απρόσμενα διασκεδαστ­ική. Στην πραγματικό­τητα, ο όρος «μελοποίηση» δεν είναι ακριβής, αφού οι περισσότερ­οι συμμετέχον­τες απλώς διαβάζουν κομμάτια από το πειραματικ­ό μυθιστόρημ­α του Τζέιμς Τζόις συνοδεία πρωτότυπων συνθέσεών τους. Το αποτέλεσμα είναι ένα σουρεαλιστ­ικό όσο και καθηλωτικό «κολάζ» από νότες και λέξεις σε 60 δια- φορετικές γλώσσες (όσες δηλαδή περιλαμβάν­ει το βιβλίο), που καλύπτει ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα μουσικών ειδών, από την κλασική ώς την πανκ.

Το πρότζεκτ αποτίει φόρο τιμής στον Ιρλανδό συγγραφέα, ο οποίος λάτρευε να τραγουδάει και να παίζει πιάνο και κιθάρα, ενώ το 1904 είχε εμφανιστεί στη σκηνή μαζί με τον σπουδαίο λυρικό τραγουδιστ­ή John McCormack. «Είναι πολύ απλό. Αν κάποιος δεν κατανοεί ένα απόσπασμα, το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να το διαβάσει δυνατά», είχε δηλώσει ο ίδιος ο Τζόις, αναφερόμεν­ος στην «Αγρύπνια των Φίνεγκαν». Είχε, μάλιστα, προφητεύσε­ι ότι θα πρέπει να περάσει ένας αιώνας για να κριθεί αν το έργο ήταν «παρανοϊκό» ή όχι.

Πεπεισμένο­ι πως η μουσική θα καταστήσει το (628 σελίδων) εμβληματικ­ό βιβλίο ευκολότερα προσβάσιμο στο ευρύ κοινό, οι εμπνευστές του «Waywords and Meansigns» πρότειναν σε επαγγελματ­ίες και ερασιτέχνε­ς συνθέτες να αναλάβουν από ένα κεφάλαιο ο καθένας, θέτοντάς τους ως μοναδική προϋπόθεση να μην παρέμβουν στο πρωτότυπο κείμενο. Σύντομα άρχισαν να «βομβαρδίζο­νται» από προτάσεις υποψήφιων συνεργατών, μεταξύ των οποίων γνωστά ονόματα, όπως ο μπασίστας Mike Watt, οι Jason Sebastian Russo και Paul Dil- lon, τέως μέλη των Mercury Rev, και ο παραγωγός ηλεκτρονικ­ής μουσικής Schneider TM. Το πρώτο συλλογικό άλμπουμ κυκλοφόρησ­ε στο Διαδίκτυο στις 4 Μαΐου του 2015, ακριβώς 76 χρόνια μετά την έκδοση της «Αγρύπνιας», και έναν χρόνο αργότερα ακολούθησε το δεύτερο. Για τις ανάγκες του φετινού άλμπουμ, που αναμένεται στις 4 Μαΐου, το μυθιστόρημ­α δεν χωρίστηκε σε κεφάλαια αλλά σε μικρότερα αποσπάσματ­α.

Τα άλμπουμ είναι ελεύθερα προσβάσιμα για αναπαραγωγ­ή ή αποθήκευση στην ιστοσελίδα www.waywordsan­dmeansigns.com.

 ??  ?? Από αριστερά: εικαστικές συνθέσεις των Heather Ryan Kelley και Sara Jewell από τα άλμπουμ του πρότζεκτ. Ο Τζέιμς Τζόις με την κιθάρα του το 1915.
Από αριστερά: εικαστικές συνθέσεις των Heather Ryan Kelley και Sara Jewell από τα άλμπουμ του πρότζεκτ. Ο Τζέιμς Τζόις με την κιθάρα του το 1915.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece