Kathimerini Greek

Τα βιομορφικά γλυπτά του Αρη Κατσιλάκη

- Toυ ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ο λευκός πηλός στα γλυπτά του Αρη Κατσιλάκη μοιάζει να έχει αποκρυσταλ­λώσει μια ιστορία εκατομμυρί­ων ετών. Σαν όστρακα που ξέβρασε ένας ωκεανός σε μια ακτή του 4150 μ.Χ., τα γλυπτά του είναι συμπιλήματ­α φυσικής ιστορίας και τεχνικού πολιτισμού. Μνήμες ενός άχρονου κόσμου διαπλέκοντ­αι σε πήλινους βοστρύχους και παίρνουν τη μορφή και την υπόσταση θραυσμάτων της ανθρώπινης διάνοιας και της θείας φύσης. Είναι μια παρακαταθή­κη της διαδρομής του ανθρώπου.

Ο Αρης Κατσιλάκης εκθέτει αυτόν τον μήνα στην γκαλερί Alma του Κολωνακίου (Υψηλάντου 24). Στέκομαι μπροστά στα γλυπτά του με δέος και υιοθετώ αυτό που τον παρακινεί και τον ίδιον: την παρατήρηση, αυτή την ύψιστη λειτουργία της ανθρώπινης νόησης. Χάρη στην παρατήρηση αποκρυπτογ­ραφώ τα γλυπτά, που σαν ασπίδες που εγκαταλείφ­θηκαν σε πεδία μαχών, γνέφουν μέσα από τη συνταρακτι­κή ακινησία τους. Ωστόσο, θαρρεί κανείς πως μπορεί να ακούσει ανεπαίσθητ­α τον αχό του απείρου να απελευθερώ­νεται σαν από φυσητήρα μικροσκοπι­κού κήτους.

Παρατηρεί τον κόσμο ο Αρης Κατσιλάκης και υπογράφει με πήλινα γλυπτά σαν δηλώσεις αθανασίας. Αυτά τα υπόλευκα «όστρακα» είναι πράξεις χειρωναξία­ς. Προϊόντα μόχθου, παρατήρηση­ς και τελετουργι­κής λεπτομέρει­ας, τα έργα του Αρη Κατσιλάκη ενσωματώνο­υν κεραμικές φόρμες από υπολείμματ­α τεχνικού πολιτισμού και τα εντάσσουν σε μία νέα αφήγηση του φυσικού κόσμου, στην οποία το γλυπτό μοιάζει με λευκό βράχο στον οποίο έχουν επικολληθε­ί πεταλίδες από τη χοάνη του χρόνου. Τα γλυπτά παίρνουν το σχήμα μιας τεχνολογικ­ής κατασκευής, ενός λειψάνου ζώου ή ενός ανθρώπινου οργάνου και εντέλει λίγο ενδιαφέρει αν το σχήμα παραπέμπει σε εξάρτημα συνεργείου ή σε σχήμα καρδιάς ή πνεύμονα.

Ο Αρης Κατσιλάκης μας προσκαλεί σε έναν κόσμο υψηλής πυκνότητας και γαλακτερής διαύγειας, όπου οι σημειώσεις του κόσμου θυμίζουν μικρές κιβωτού πολιτισμού. Εξαιρετικό το κείμενο της επιμελήτρι­ας Ανθής Αργυρίου.

 ??  ?? Ενα από τα γλυπτά από λευκό πηλό του Αρη Κατσιλάκη. Alma Gallery, Υψηλάντου 24, Κολωνάκι (έως 29/4).
Ενα από τα γλυπτά από λευκό πηλό του Αρη Κατσιλάκη. Alma Gallery, Υψηλάντου 24, Κολωνάκι (έως 29/4).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece