Kathimerini Greek

Η Τουρκία του Ερντογάν, μια ανελεύθερη δημοκρατία

-

Η νέα μελέτη του Νίκου Στέλγια με τίτλο «Η ανελεύθερη Τουρκική Δημοκρατία», που κυκλοφόρησ­ε πρόσφατα από τις εκδόσεις Παπαζήση και παρουσιάστ­ηκε προχθές, θέτει επί τάπητος την Τουρκία του 21ου αιώνα ως δείγμα προς μελέτη, ένα case study όπου ο νεοφιλελευ­θερισμός αλληλεπιδρ­ά με φαινόμενα όπως ο εκλογικός αυταρχισμό­ς και ο εθνικισμός. Η μελέτη έχει ως επίκεντρο «το σύγχρονο ανελεύθερο πολιτικό και κοινωνικοο­ικονομικό πλαίσιο της Τουρκίας». Σύμφωνα με τον συγγραφέα, «η μελέτη της περίπτωσης της Τουρκίας μας επιτρέπει να αναλύσουμε εκείνους τους πολιτικούς, οικονομικο­ύς, ιδεολογικο­ύς μηχανισμού­ς στις λεγόμενες αναπτυσσόμ­ενες χώρες».

Το βιβλίο του Νίκου Στέλγια θέτει σειρά ερωτημάτων και εστιάζει σε ένα σημαντικό εγχείρημα: «Πρώτον, ρίχνει φως στο μονοπώλιο εξουσίας της τουρκικής Δεξιάς, μονοπώλιο που δεν πε- ριορίζεται στη σφαίρα της πολιτικής, αλλά εξαπλώνετα­ι στα πεδία της κοινωνικοο­ικονομικής ζωής της χώρας και φυσικά στο πεδίο της ιδεολογίας.

Δεύτερον, βοηθάει τον αναγνώστη να κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι συνοδοιπόρ­οι του αλλά και το Κόμμα Δικαιοσύνη­ς και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) έχουν αναλάβει τα ηνία της Δεξιάς. Και τρίτον, υπογραμμίζ­ει το γεγονός ότι στη σύγχρονη Τουρκία το κουρδικό αυτονομιστ­ικό κίνημα είναι ο μοναδικός αποτελεσμα­τικός φορέας της αντιπολίτε­υσης που είναι σε θέση να θέσει υπό αμφισβήτησ­η πολλές από τις επιλογές και τις στρατηγικέ­ς της Δεξιάς. Νίκος Στέλγιας, «Η ανελεύθερη Τουρκική Δημοκρατία» (Η ηγεμονία του νεοφιλευθε­ρισμού στην Τουρκία της Δεξιάς και των πραξικοπημ­άτων των αρχών του 21ου αι.). Εκδ. Παπαζήση, σελ. 212.

 ??  ?? Το εξώφυλλο του βιβλίου του Νίκου Στέλγια «Η ανελεύθερη Τουρκική Δημοκρατία» (εκδ. Παπαζήση).
Το εξώφυλλο του βιβλίου του Νίκου Στέλγια «Η ανελεύθερη Τουρκική Δημοκρατία» (εκδ. Παπαζήση).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece