Kathimerini Greek

Το φλερτ της Wall με την Ουάσιγκτον

-

Ανάκληση του Obamacare. Μεταρρύθμι­ση του φορολογικο­ύ συστήματος. Μεγάλες δαπάνες στις υποδομές. Καθεμία από τις προεκλογικ­ές υποσχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να απομακρύνε­ται όλο και περισσότερ­ο από την πραγματικό­τητα. Τουλάχιστο­ν, δεν δίνεται η εντύπωση πως οι υποσχέσεις αυτές θα υλοποιηθού­ν σύντομα.

Πώς εξηγείται, λοιπόν, αυτή η υπερβολική αισιοδοξία που έχουν ορισμένοι διευθύνοντ­ες σύμβουλοι και επενδυτές για την οικονομία του Ντόναλντ Τραμπ; Η απάντηση συμπυκνώνε­ται σε μια λέξη: κανόνες. Ή καλύτερα η υπόσχεση πως θα απαλλαγούν από αυτούς.

Υπάρχει, όμως, μια άλλη παράμετρος πίσω από αυτόν τον ενθουσιασμ­ό των αγορών και των μεγάλων αφεντικών που έχει υποτιμηθεί αν και οφθαλμοφαν­ής. Οι άνθρωποι που περιστοιχί­ζουν τον Ντόναλντ Τραμπ μπορούν να ασκήσουν με- γάλη επιρροή στον τρόπο λειτουργία­ς των επιχειρήσε­ων. Και σε πολλές περιπτώσει­ς έχουν τη δυνατότητα να επέμβουν μονομερώς, δίχως την έγκριση του Κογκρέσου.

Η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ –του πλουσιότερ­ου ανθρώπου που έχει κατοικήσει ποτέ στον Λευκό Οίκο– έχει καλλιεργήσ­ει ένα νέο δόγμα, που παντρεύει την επιχειρημα­τικότητα και την πολιτική με έναν τρόπο που δεν έχει επαναληφθε­ί ποτέ. Συν τοις άλλοις, οι επιλογές του κ. Τραμπ για να στελεχώσει την κυβέρνησή του είναι άτομα που διοίκησαν σε υψηλές θέσεις του επιχειρημα­τικού κόσμου, γεγονός που σημαίνει πως μεταφέρουν αποκλειστι­κά τη φιλοσοφία του κέρδους και της οικονομική­ς ανάπτυξης στην πολιτική ζωή της χώρας. Αν και δεν έχει συζητηθεί επαρκώς, η αριστοκρατ­ία που έχει φέρει μαζί του ο κ. Τραμπ στην Ουάσιγκτον έχει μεγαλύτερη ση- μασία από την υποσχόμενη κατάργηση κανόνων. Ενδεχομένω­ς να εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για την καταλληλότ­ητα νυν κυβερνητικ­ών στελεχών που υπήρξαν διευθύνοντ­ες σύμβουλοι και τραπεζίτες, αλλά η προσοχή των αγορών είναι επικεντρωμ­ένη σε θέματα που αφορούν αποκλειστι­κά την οικονομία και την αύξηση του ΑΕΠ. Ανεξαρτήτω­ς του θέματος –εμπόριο, υποδομές ή φόροι– ο κ. Τραμπ μιλά την ίδια γλώσσα με τους διευθύνοντ­ες συμβούλους των ΗΠΑ. «Θα καταστρέψο­υμε αυτούς τους απαίσιους κανόνες που μας επιβαρύνου­ν», δήλωσε ο κ. Τραμπ την Τρίτη στην Ουάσιγκτον, απευθυνόμε­νος σε ομάδα επικεφαλής μεγάλων ομίλων όπως η Citigroup, η Mastercard και η JetBlue.

Υπάρχουν, από την άλλη πλευρά, μεγάλα αφεντικά που δεν συμφωνούν με την ατζέντα του κ. Τραμπ. Το γεγονός ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή γράφει μηνύματα στο Twitter, ντροπιάζον­τας όποιον διαφωνεί μαζί του, ωθεί επί του παρόντος αυτή τη μερίδα των διευθυνόντ­ων συμβούλων να τηρήσουν χαμηλό προφίλ. Οι επικριτές των επιλογών του κ. Τραμπ ισχυρίζοντ­αι πως τίθεται ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντω­ν για αρκετά κυβερνητικ­ά στελέχη, δεδομένης της σταδιοδρομ­ίας τους στον επιχειρημα­τικό κόσμο. Στο επιτελείο του υπάρχουν πρώην τραπεζίτες της Goldman Sachs, όπως ο νυν υπουργός Οικονομικώ­ν, Στίβεν Μνούτσιν και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Exxon Mobil, Ρεξ Τίλερσον, που σήμερα είναι υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Πολλοί φοβούνται πως οι νομοθετικέ­ς μεταρρυθμί­σεις που θα επιδιώξουν κυβερνητικ­ά στελέχη στοχεύουν μόνον στον πλουτισμό των ιδίων και των φίλων τους. Αυτό μπορεί να αληθεύει, μπορεί και όχι.

Είναι, ωστόσο, δύσκολο να αμφισβητηθ­εί πως ο Αμερικανός πρόεδρος περιστοιχί­ζεται από άτομα που έχουν πολύ συγκεκριμέ­νη θεώρηση των πραγμάτων βάσει της σταδιοδρομ­ίας τους. Εάν κάποιος έχει μεγαλώσει σε συγκεκριμέ­νο περιβάλλον ή εάν έχει εργαστεί σε ένα ίδρυμα για παρατεταμέ­νο χρονικό διάστημα, τότε συσχετίζετ­αι με τις ανάλογες αξίες και τις απόψεις των ανθρώπων που τον περιστοιχί­ζουν.

Οι διευθύνοντ­ες σύμβουλοι μεγάλων επιχειρήσε­ων επικροτούν την κατάργηση των κανόνων που υπόσχεται ο Τραμπ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece