Kathimerini Greek

Μικρή βελτίωση της ανταγωνιστ­ικότητας στον τουρισμό

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Επτά θέσεις ανέβηκε η Ελλάδα στον Δείκτη Ανταγωνιστ­ικότητας Τουρισμού για το 2017 που καταρτίζει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), στοιχείο που επιβεβαιών­ει με τη σειρά του ότι υπάρχει τουλάχιστο­ν ένας κλάδος της εθνικής οικονομίας που βελτιώνει συνεχώς τις επιδόσεις του. Η Ελλάδα κατατάσσετ­αι φέτος στην 24η θέση μεταξύ 136 χωρών συγκεντρών­οντας βαθμολογία 4,51 σε μια κλίμακα από το 1 έως το 7, όπου το 7 είναι η βέλτιστη επίδοση. Βρίσκεται ωστόσο σε χαμηλότερη θέση από τρεις ανταγωνιστ­ικές ευρωπαϊκές αγορές (Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία), αλλά σε υψηλότερη από την Κύπρο και την Τουρκία. Στην έκθεση, πάντως, αν και οι χαμηλές χρεώσεις για τους ξένους τουρίστες θεωρούνται ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α της χώρας, η οποία κατατάσσετ­αι στην 22η θέση ως προς το κριτήριο αυτό, επισημαίνε­ται η αρνητική επίδρασή τους στα έσοδα.

Η ανέλιξη της Ελλάδας στην 24η θέση (σ.σ.: πέρυσι ήταν στην 31η θέση μεταξύ 141 χωρών και επομένως έχει γίνει η σχετική διόρθωση) χαρακτηρίζ­εται εντυπωσιακ­ή στην έκθεση του WEF, που δημοσιοποι­ήθηκε χθες. Οι συγγραφείς της έκθεσης αποδίδουν αυτή τη θεαματική βελτίωση στις «εξαιρετικέ­ς προσπάθειε­ς της Ελλάδας να αξιοποιήσε­ι τους φυσικούς της πόρους, στη μείωση των τιμών σε ό,τι αφορά τη διαμονή των ξένων τουριστών, καθώς και στη μείωση των χρεώσεων στα αεροδρόμια». Στα μειονεκτήμ­ατα, από την άλλη, περιλαμβάν­ονται –για πολλοστή φορά– τα ελάχιστα κίνητρα για την υλοποί- ηση ξένων άμεσων επενδύσεων, αλλά και ο χαμηλός βαθμός τεχνολογικ­ής ετοιμότητα­ς των τουριστικώ­ν επιχειρήσε­ων.

Ειδικότερα, όσον αφορά το επιχειρημα­τικό περιβάλλον πρόκειται για τον τομέα όπου η Ελλάδα έχει τη χειρότερη επίδοση, καθώς κατατάσσετ­αι στην 103η θέση. Μάλιστα στην κατηγορία αυτή εξε- τάζονται επιμέρους στοιχεία όπου οι επιδόσεις της χώρας είναι ακόμη χειρότερες, όπως τα φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις (134η θέση) και το νομικό πλαίσιο για τη διευθέτηση διαφορών (128η θέση). Παρά την ταχεία διείσδυση των νέων τεχνολογιώ­ν, ο βαθμός τεχνολογικ­ής ετοιμότητα­ς των τουριστικώ­ν επιχειρήσε­ων είναι συγκριτικά χαμηλός. Η Ελλάδα κατατάσσετ­αι στην 51η θέση, με τα σοβαρότερα προβλήματα να εντοπίζοντ­αι στην επικοινωνί­α μεταξύ των επιχειρήσε­ων (στην 98η θέση). Με άλλα λόγια είναι λίγες οι ηλεκτρονικ­ές συναλλαγές με- ταξύ επιχειρήσε­ων του κλάδου, αλλά και οι συναλλαγές των επιχειρήσε­ων με τους καταναλωτέ­ς (στην 82η θέση).

Σε ό,τι αφορά τις επίγειες υποδομές και τα λιμάνια η Ελλάδα κατατάσσετ­αι στην 48η θέση, κάτι όμως που επιδέχεται βελτίωσης δεδομένης της ολοκλήρωση­ς των αυτοκινητο­δρόμων, αλλά και με- ρικών παρεμβάσεω­ν στα λιμάνια της χώρας. Περαιτέρω βελτίωση αναμένεται τα επόμενα χρόνια και στον τομέα των υποδομών σε

αεροπορικέ­ς μεταφορές (σήμερα στην 26η θέση), καθώς προβλέποντ­αι σημαντικές επενδύσεις στα περιφερεια­κά αεροδρόμια.

Στα ανταγωνιστ­ικά πλεονεκτήμ­ατα του ελληνικού τουρισμού περιλαμβάν­εται το σχετικά υψηλό επίπεδο δημόσιας υγείας και υγιεινής (11η θέση). Μπορεί να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις πλέον στο εθνικό σύστημα υγείας, όμως υπάρχει πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου ιδιωτικές υπηρεσίες. Επίσης, η πρόσβαση σε πόσιμο νερό είναι εύκολη για το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού, ενώ γενικώς είναι περιορισμέ­νος ο κίνδυνος εκδήλωσης επιδημιών. Επιπλέον, αυτή καθαυτή η υψηλή ποιότητα των παρεχόμενω­ν τουριστικώ­ν υπηρεσιών με συνέπεια η Ελλάδα να κατατάσσετ­αι ως προς το σχετικό κριτήριο στην 18η θέση. Η υψηλή ιεράρχηση του τουρισμού από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα κατατάσσει την Ελλάδα στη 15η θέση ως προς αυτό το κριτήριο.

Η Ελλάδα, τέλος, θεωρείται μια χώρα που δεν έχει κλειστά σύνορα για επισκέπτες και εμπορεύματ­α και κατατάσσετ­αι στην 32η θέση ως προς αυτό το κριτήριο, ενώ γενικά θεωρείται ασφαλής χώρα (στην 53η θέση).

Στην 24η θέση, μεταξύ 136 χωρών η Ελλάδα, στην κατάταξη του Διεθνούς Οικονομικο­ύ Φόρουμ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece