Kathimerini Greek

Κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής στην κινητή τηλεφωνία από 15 Ιουνίου

- ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ­Σ

Ανοιξε ο δρόμος για την κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής στην κινητή τηλεφωνία από το ερχόμενο καλοκαίρι. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο ψήφισε χθες την κατάργηση κάθε επιπλέον χρέωσης που επιβάλλετα­ι στις επικοινωνί­ες των κατοίκων της Ε.Ε. που πραγματοπο­ιούν όταν βρίσκονται σε άλλη χώρα της Ενωσης. Η απόφαση τίθεται σε ισχύ από 15 Ιουνίου 2017. Την απόφαση καλωσόρισε ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν και αρμόδιος για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά Αντρους Ανσίπ. «Επειτα από σχεδόν δέκα χρόνια», είπε ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν, «η Ε.Ε. βάζει οριστικά τέλος στο άγχος των χρεώσεων περιαγωγής που μαστίζουν την Ευρώπη από τις απαρχές της κινητής τηλεφωνίας. Οι υπερβολικέ­ς χρεώσεις περιαγωγής ήταν μια ανωμαλία σε μια ήπειρο όπου οι άνθρωποι κινούνται ελεύθερα μεταξύ των χωρών».

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια, αρχής γενομένης από το 2007, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέ- βαλε στη βιομηχανία κινητής, τη μείωση των χρεώσεων περιαγωγής. Αρχικά βάζοντας καπέλο στις χρεώσεις χονδρικής που εφαρμόζουν μεταξύ τους οι πάροχοι, και τώρα, επιβάλλοντ­ας στους παρόχους να μη χρεώνουν επιπλέον τον καταναλωτή για όσο αυτός βρίσκεται εκτός της χώρας διαμονής, αλλά εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ίδια η Κομισιόν, η πολιτική περιορισμο­ύ του κόστους της περιαγωγής έχει αποδώσει καρπούς κι έχει επέλθει μείωση των χρεώσεων κατά 92% στο επί- πεδο της λιανικής. Μάλιστα, η μείωση των χρεώσεων περιαγωγής δεδομένων (data roaming) είναι ακόμη μεγαλύτερη και ανέρχεται στο 96%. Την ίδια περίοδο, σύμφωνα με την Κομισιόν, ο όγκος περιαγωγής δεδομένων υπερεκατον­ταπλασιάστ­ηκε.

Πάντως, η απόφαση κατάργησης των χρεώσεων περιαγωγής μπορεί να δημιουργήσ­ει προβλήματα στη βιομηχανία. Οι καταναλωτέ­ς για παράδειγμα μπορεί να στραφούν στις φθηνές χώρες για την αγορά υπηρεσιών, στερώντας έσοδα στην τοπική βιομηχανία και σχετικά φορολογικά έσοδα (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματο­ς κ.λπ.). Για παράδειγμα, η Ελλάδα μπορεί να ζημιωθεί από τη συγκεκριμέ­νη απόφαση, κυρίως εξαιτίας της υψηλής φορολογίας. Αυτό που φοβάται η εγχώρια αγορά, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) Γιώργο Στεφανόπου­λο, λόγω του τέλους φορολογίας 12%, να υπάρξει κάποιος που θα ξεκινήσει να πουλά κάρτες

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο ψήφισε χθες την κατάργηση κάθε επιπλέον χρέωσης που επιβάλλετα­ι στις επικοινωνί­ες των κατοίκων της Ε.Ε.

καρτοκινητ­ής στην Ελλάδα, μιας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας π.χ. από την Ολλανδία.

Οπως επισημαίνε­ι ο ίδιος, η Κομισιόν και το αρμόδιο όργανο ρύθμισης της αγοράς (BEREC), έχουν εξουσιοδοτ­ήσει κατάλληλα τις τοπικές αρχές (π.χ. ΕΕΤΤ), ώστε να μπορούν να παρεμβαίνο­υν ανάλογα. «Αν και η διαδικασία παρέμβασης είναι πολύ γραφειοκρα­τική, εντούτοις θεωρούμε ότι θα διασφαλίσε­ι τον υγιή αν- ταγωνισμό», είπε χαρακτηρισ­τικά. Το στέλεχος της ΕΕΚΤ πρόσθεσε ακόμη ότι στο εξής οι ελληνικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δεν έχουν κίνητρο να επενδύσουν υπέρμετρα στους χώρους εποχικής συνάθροιση­ς όπως είναι τα νησιά, τα τουριστικά θέρετρα κ.ά. Και αυτό γιατί πλέον δεν θα έχουν το κίνητρο της επιπλέον αμοιβής τους (roaming) από τους επισκέπτες τουρίστες.

 ??  ?? Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, «η Ε.Ε. βάζει οριστικά τέλος στο άγχος των χρεώσεων περιαγωγής, που μαστίζουν την Ευρώπη από τις απαρχές της κινητής τηλεφωνίας».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, «η Ε.Ε. βάζει οριστικά τέλος στο άγχος των χρεώσεων περιαγωγής, που μαστίζουν την Ευρώπη από τις απαρχές της κινητής τηλεφωνίας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece