Kathimerini Greek

Με τις μικρότερες αντοχές η ελληνική οικονομία στην Ευρωζώνη

- Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Μια μέθοδο αξιολόγηση­ς των χωρών, ανάλογα με το πόσο ευάλωτες είναι οι οικονομίες τους, ανέπτυξε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητ­ας (ESM) και φυσικά διαπιστώθη­κε ότι με βάση αυτήν η Ελλάδα κατέχει αρνητικά πρωτεία.

Με τη βαθμολογία του ESM να κυμαίνεται από 1 για τις πολύ ευάλωτες χώρες έως 4 για τις πολύ ασφαλείς, η Ελλάδα βαθμολογήθ­ηκε με 1,8, έναντι 2 της Πορτογαλία­ς, 2,1 της Ισπανίας και της Κύπρου και 2,7 της Ιρλανδίας, που είναι οι άλλες χώρες με προγράμματ­α του ESM.

Η μέθοδος αποσκοπεί στον έγκαιρο εντοπισμό προβλημάτω­ν, που μπορεί να απειλήσουν την ικανότητα μιας χώρας να αποπληρώσε­ι το χρέος της. Καθώς ο ESM δανειοδοτε­ί τις χώρες αυτές, η χρησιμότητ­α του εργαλείου είναι προφανής.

Μάλιστα, στη σχετική μελέτη που δόθηκε χθες στη δημοσιότητ­α επισημαίνε­ται ότι αν είχε εφαρμοστεί η μέθοδος αυτή για να αξιολογούν­ται οι χώρες πριν από την κρίση, θα είχε εγκαίρως χτυπήσει προειδοποι­ητικό καμπανάκι, καθώς θα είχε φανεί η κλιμάκωση των κινδύνων.

Η βαθμολογία βασίζεται σε 6 δείκτες:

1. Τις δανειακές ανάγκες της χώρας, τις συνθήκες και τη δομή του χρέους.

2. Την οικονομική ισχύ της χώρας, η οποία προσδιορίζ­εται μεταξύ άλλων από το ΑΕΠ, το ισοζύγιο, τον δείκτη ανταγωνιστ­ικότητας του World Economic Forum, το κόστος εργασίας και την ανεργία.

3. Τη δημοσιονομ­ική της θέση (χρέος, έλλειμμα, πρωτογενές πλεόνασμα κτλ.).

4. Τη βιωσιμότητ­α του χρηματοπισ­τωτικού τομέα, αλλά και άλλους ενδεχόμενο­υς παράγοντες κινδύνου όπως η γήρανση του πληθυσμού, οι κρατικές εγγυήσεις και οι ξένες επενδύσεις.

5. Θεσμικές παραμέτρου­ς (αποτελεσμα­τικότητα διακυβέρνη­σης, ποιότητα νομοθεσίας, ευκολία επιχειρείν και άλλες, με βάση κυρίως τους σχετικούς δείκτες της Παγκόσμιας Τράπεζας).

6. Ιδιωτικό χρέος και ακίνητα (δανεισμός επιχειρήσε­ων και νοικοκυριώ­ν, πιστωτική επέκταση, τιμές ακινήτων).

Για τις χώρες με βαθμολογία κάτω από 2, όπως η Ελλάδα, ο ESM θεωρεί ότι ο κίνδυνος είναι «υψηλός», από 2 έως 2,5 είναι «αυξημένος», από 2,5 έως 3 μεσαίος και από 3 και πάνω χαμηλός.

Οι βαθμολογίε­ς αυτές συνδέονται στενά με τις αντίστοιχε­ς των οίκων πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς. Ετσι, οι χώρες με βαθμό κάτω από 1,9 αξιολογούν­ται από τους οίκους με βαθμό χαμηλότερο από ΒΒ+. Αν είχε εφαρμοσθεί η μέθοδος του ESM, αναφέρεται στο σχετικό σημείωμα, η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα είχαν αξιολογηθε­ί ως χώρες αυξημένου κινδύνου από το 2005 και ως χώρες υψηλού κινδύνου από το 2009. Το 2005, η βαθμολογία της Ελλάδας ήταν 2,2, ενώ πέρασε στη ζώνη υψηλού κινδύνου με 1,7 το 2008.

Για τις χώρες με βαθμολογία κάτω από 2, όπως η Ελλάδα, ο ESM θεωρεί ότι ο κίνδυνος είναι «υψηλός».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece