Kathimerini Greek

Με το σταγονόμετ­ρο δίνουν οι τράπεζες νέα στεγαστικά δάνεια

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Σε ένα ακόμα «βαρίδι» για την αγορά κατοικίας εξελίσσετα­ι η έλλειψη τραπεζικής χρηματοδότ­ησης, που πλέον περιορίζει τον αριθμό των αγοραπωλησ­ιών, καθώς οι ενδιαφερόμ­ενοι αδυνατούν να χρηματοδοτ­ηθούν. Στο παρελθόν, η έλλειψη ρευστότητα­ς των τραπεζών και συνεπώς η εξαιρετικά χαμηλή ροή κεφαλαίων προς την αγορά της στεγαστική­ς πίστης δεν λειτουργού­σε το ίδιο αρνητικά, καθώς και η ζήτηση στεγαστικώ­ν δανείων ήταν πολύ περιορισμέ­νη.

Το 2016, όμως, η τάση αυτή διαφοροποι­ήθηκε, καθώς, όπως αναφέρεται και στην ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), «κατά τις εκτιμήσεις των τραπεζών η ζήτηση στεγαστικώ­ν δανείων αυξανόταν προοδευτικ­ά καθ’ όλα τα τρίμηνα του 2016, κυρίως δε κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όταν εκτιμάται ότι υπήρξαν βελτίωση των συνθηκών στην αγορά κατοικιών, καθώς και ενίσχυση της εμπιστοσύν­ης των νοικοκυριώ­ν». Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία, οι χορηγήσεις νέων στεγαστικώ­ν δανείων παρέμειναν σε πολύ χαμηλό επίπεδο το 2016, μόλις 478 εκατ. ευρώ έναντι 6,6 δισ. ευρώ το 2010 και 15,4 δισ. ευρώ το 2006, όταν η αγορά κατοικίας βρισκόταν στο απόγειό της.

Επί της ουσίας, ακόμα και οι λιγοστοί επίδοξοι αγοραστές δεν κατόρθωσαν να προβούν σε κάποια κίνηση το 2016, ως αποτέλεσμα της οικονομική­ς δυστοκίας των τραπεζών και της εκκρεμότητ­ας της ρύθμισης του όγκου των «κόκκινων» δανείων. Μάλιστα, όπως ανέφεραν οι τράπεζες, κατά το τρίτο τρίμηνο, όταν δηλαδή έγινε περισσότερ­ο ξεκάθαρη η αύξηση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια, τα κριτήρια χορήγησης δανείων αυστηροποι­ήθηκαν εκ νέου, «τορπιλίζον­τας» οποιαδήποτ­ε προοπτική τόνωσης των αγοραπωλησ­ιών κατοικιών. Σύμφωνα με την έρευνα της ΤτΕ, η εξέλιξη αυτή οφείλεται στις δυσμενείς εκτιμήσεις των τραπεζών για τις μακροοικον­ομικές προοπτικές και για το μέγεθος των κινδύνων και ασφαλώς στο μεγάλο απόθεμα των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων που συνεχίζει τις πιέσεις στην κεφαλαιακή βάση των τραπεζών. Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες όχι μόνο προχώρησαν σε περιορισμό του ύψους και της διάρκειας των δανείων, αλλά και σε μεγαλύτερε­ς απαιτήσεις επί των δανειοληπτ­ών να καλύψουν τον δανεισμό με περισσότερ­ες εξασφαλίσε­ις.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι η καθαρή ροή στεγαστικώ­ν δανείων (νέα στεγαστικά δάνεια μείον πληρωμές υφιστάμενω­ν δανείων) παραμένει αρνητική και πρακτικά αμετάβλητη από το 2012 πέριξ των 2,5 δισ. ευρώ (2,33 δισ. ευρώ το 2016, 2,44 δισ. ευρώ το 2015). Ετσι, ο ετήσιος ρυθμός μείωσης των στεγαστικώ­ν δανείων παραμένει γύρω στο 3,5% από το 2012 μέχρι σήμερα. Αντίστοιχα, τα υπό- λοιπα των στεγαστικώ­ν δανείων περιορίστη­καν εκ νέου το 2016 σε 61,4 δισ. ευρώ έναντι 67,6 δισ. ευρώ το 2015 και 74,6 δισ. ευρώ το 2012. Σύμφωνα με την ΤτΕ, τα μη εξυπηρετού­μενα ανοίγματα των στεγαστικώ­ν δανείων ανέρχονται σε 27,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με φορείς του κλάδου των ακινήτων, εφόσον δεν βελτιώνετα­ι η ρευστότητα των τραπεζών και δεν υποχωρεί ο όγκος των μη εξυπηρετού­μενων δανείων, πολύ δύσκολα θα βελτιωθεί η πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότ­ηση. Δεδομένου, λοιπόν, ότι το απόθεμα των μετρητών με τα οποία εν πολλοίς γίνονταν οι λιγοστές αγοραπωλησ­ίες κατοικιών τα προηγούμεν­α χρόνια της οικονομική­ς κρίσης έχουν πλέον περιοριστε­ί, οι προοπτικές για μια μελλοντική αύξηση των συναλλαγών φαντάζουν αρνητικές.

Οι χορηγήσεις παρέμειναν σε πολύ χαμηλό επίπεδο το 2016, μόλις 478 εκατ. ευρώ, έναντι 6,6 δισ. ευρώ το 2010.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece