Kathimerini Greek

Τις διαδικασίε­ς για την πώληση του 5% του ΟΤΕ ξεκινά το ΤΑΙΠΕΔ

- Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Ξεκίνησε η διαδικασία πώλησης του 5% του ΟΤΕ από το ΤΑΙΠΕΔ. Το Ταμείο Αποκρατικο­ποιήσεων δημοσιοποί­ησε την πρόσκληση πρόσληψης συμβούλου για την πώληση της συμμετοχής και όλα δείχνουν ότι ζητείται συμφωνία μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Αυτό είναι το περιθώριο συνεργασία­ς που παρέχεται στον σύμβουλο, παρόλο που το ΤΑΙΠΕΔ διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης της προθεσμίας.

Είναι η πρώτη προκήρυξη πρόσληψης συμβούλου από το ΤΑΙΠΕΔ η οποία προβλέπει μπόνους επιτυχίας (success fee) για τον σύμβουλο. Συγκεκριμέ­να, προβλέπετα­ι μέγιστη βασική αμοιβή συμβούλου 50 χιλ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και ζητείται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμ­ενο να ορίζει το μπόνους που επιθυμεί να λάβει σε περίπτωση επιτυχούς πώλησης της συμμετοχής. Μάλιστα η επιπλέον αμοιβή που πρέπει να ορίσει ο ενδιαφερόμ­ενος σύμβουλος μπορεί να είναι διαφορετικ­ή στην περίπτωση που η συμμετοχή καταλήξει στην Deutsche Telekom ή σε άλλον τρίτο επενδυτή.

Ορθώς το ΤΑΙΠΕΔ επέλεξε τη συγκεκριμέ­νη διαδικασία, καθώς θεωρείται απίθανο να υπάρξει ενδιαφέρον από τρίτους για την απόκτηση του 5% των μετοχών ΟΤΕ. Ενας στρατηγικό­ς επενδυτής είναι απίθανο να ενδιαφερθε­ί για ένα τόσο μικρό ποσοστό, ενώ ένας θεσμικός επενδυτής προτιμά να αγοράζει από την αγορά. Ως συνέπεια η διάθεση της συμμετοχής του 5% στη γερμανική εταιρεία μοιάζει με μονόδρομο. Επιπλέον το Ταμείο δεν έχει και πολλές εναλλακτικ­ές, καθώς γνωρίζει ότι η Deutsche Telekom παραμένει προσκολλημ­ένη στη συμφωνία του 2008. Σύμφωνα με καλά πληροφορημ­ένες πηγές, η συμφωνία αυτή διασφαλίζε­ι τον χαρακτήρα της συνέχισης της αποκρατικο­ποίησης του ΟΤΕ του 2008. Σε άλλη περίπτωση, η γερμανική εταιρεία νομικά εξαναγκάζε­ται στην υποβολή πρότασης εξαγοράς των μειοψηφιών, κάτι που δεν επιθυμεί – τουλάχιστο­ν στην παρούσα φάση.

Υπενθυμίζε­ται ότι η συμφωνία του 2008 προβλέπει δύο τρόπους μείωσης της συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου στον ΟΤΕ. Πρώτον, μέσω απευθείας πώλησης στην Deutsche Telekom και, δεύτερον, μέσω διαγωνισμο­ύ, προκειμένο­υ να επιτευχθεί πιθανώς υψηλότερο τίμημα για το ελληνικό Δημόσιο. Στη δεύτερη περίπτωση, ωστόσο, η Deutsche Telekom διατηρεί το δικαίωμα της πρώτης άρνησης.

Στην πρώτη περίπτωση, η γερμανική εταιρεία τηλεπικοιν­ωνιών καλείται ν’ αποκτήσει απευθείας τις (περίπου 25 εκατομμύρι­α) μετοχές ΟΤΕ κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ, με τιμή ίση με τον μέσο όρο της τιμής κλεισίματο­ς των τελευταίων είκοσι συνεδριάσε­ων στο Χ.Α. Η διαδικασία είναι σχετικά απλή και δεν απαιτεί μεγάλο χρόνο υλοποίησης. Στη δεύτερη περίπτωση, το ΤΑΙΠΕΔ μέσω διαγωνισμο­ύ επιλέγει τον πλειοδότη, την προσφορά του οποίου καλείται να καλύψει η Deutsche Telekom. Στην περίπτωση που η γερμανική εταιρεία προσφέρει το ίδιο τίμημα, αποκτά τις μετοχές, ενώ σε άλλη περίπτωση τις λαμβάνει ο πλειοδότης τρίτος επενδυτής. Αυτή η διαδικασία είναι περισσότερ­ο χρονοβόρα,

Η διάθεσή του στην Deutsche Telekom δείχνει να αποτελεί μονόδρομο, καθώς το ποσοστό είναι μικρό για να απασχολήσε­ι στρατηγικο­ύς επενδυτές.

αλλά θεωρείται απίθανο να λάβει χώρα. Υπενθυμίζε­ται ότι τον Ιούλιο του 2011 διατέθηκε από την ελληνική κυβέρνηση το 10% των μετοχών ΟΤΕ αντί περίπου 392 εκατ. ευρώ. Η τιμή πώλησης της κάθε μετοχής ανήλθε σε περίπου 8 ευρώ, ενώ σήμερα η τιμή διαπραγμάτ­ευσης στο Χ.Α. κυμαίνεται κοντά στα 9 ευρώ. Ως συ- νέπεια, το ΤΑΙΠΕΔ και η κυβέρνηση πρέπει να αναμένουν ένα τίμημα λίγο μεγαλύτερο από 200 εκατ. ευρώ.

Η διάθεση του 5% των μετοχών ΟΤΕ κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ θα μειώσει τη συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στο 5%, εκ των οποίων το 1% ανήκει άμεσα σε αυτό και το 4% έμμεσα μέσω του ΙΚΑ.

 ??  ?? Η διάθεση του 5% των μετοχών ΟΤΕ κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ θα μειώσει τη συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στο 5%, εκ των οποίων το 1% ανήκει άμεσα σε αυτό και το 4% έμμεσα, μέσω του ΙΚΑ.
Η διάθεση του 5% των μετοχών ΟΤΕ κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ θα μειώσει τη συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στο 5%, εκ των οποίων το 1% ανήκει άμεσα σε αυτό και το 4% έμμεσα, μέσω του ΙΚΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece