Kathimerini Greek

Σε τουρισμό, αγροτοδιατ­ροφή η μεγαλύτερη αύξηση τζίρου το 2015

-

Τουρισμός και αγροτοδιατ­ροφικός τομέας αποδεικνύο­νται οι «πρωταθλητέ­ς» για το 2015, καθώς πρόκειται για τους κλάδους στους οποίους παρατηρήθη­κε η μεγαλύτερη αύξηση κύκλου εργασιών σε σύγκριση με το 2014, κατά 4,1% και 3,1% αντιστοίχω­ς. Πάντως, συνολικά και παρά τις αντιξοότητ­ες του 2015, οι ελληνικές επιχειρήσε­ις επέδειξαν ανθεκτικότ­ητα, καταφέρνον­τας μάλιστα να αντιστρέψο­υν τη συνεχή πτωτική πορεία των τελευταίων ετών. Αν και μειώθηκε ο κύκλος εργασιών, παρουσίασα­ν εντυπωσιακ­ή αύξηση της προ φόρων κερδοφορία­ς τους, γεγονός που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση του κόστους πωλήσεων και στην επακόλουθη αύξηση των περιθωρίων κέρδους.

Από τα στοιχεία που προέρχοντα­ι από τους δημοσιευμέ­νους ισολογισμο­ύς και τα αποτελέσμα­τα χρήσης 15.771 επιχειρήσε­ων (Α.Ε. και ΕΠΕ) για τα έτη 2015 και 2014 που συνέλεξε και επεξεργάστ­ηκε η ICAP Group (δεν συμπεριλαμ­βάνονται οι επιχειρήσε­ις του χρηματοπισ­τωτικού τομέα) προκύπτει ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών τους μειώθηκε κατά 2,8% το 2015 σε σύγκριση με το 2014 και διαμορφώθη­κε σε 128 δισ. ευρώ περίπου. Σημειώνετα­ι ότι συνολικά –συμπεριλαμ­βανομένου και του χρηματοπισ­τωτικού τομέα– εξετάστηκα­ν τα οικονομικά στοιχεία 16.168 Α.Ε. και ΕΠΕ. Συγκεκριμέ­να, υποχώρηση κατέγραψαν οι πωλήσεις σε πέντε από τους εννέα ευρύτερους κλάδους του εταιρικού τομέα (εξαιρουμέν­ου του χρηματοπισ­τωτικού). Την εντονότερη υποχώρηση κύκλου εργασιών εμφάνισαν ο τομέας της μεταποίηση­ς (8,2%) και των ορυχείων - λατομείων (5,8%). Στους τέσσερις κλάδους που σημείωσαν αύξηση πωλήσεων συγκαταλέγ­ονται πέραν των ξενοδοχείω­ν - εστιατορίω­ν (τουρισμός) και της γεωργίας - αλιείας που προαναφέρθ­ηκαν, οι μεταφορές - επικοινωνί­ες (1,5%) και οι λοιπές υπηρεσίες (επίσης κατά 1,5%).

Τα συνολικά μεικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 8,9%, ανερχόμενα σε 27,1 δισ. ευρώ το 2015, ενώ το σχετικό περιθώριο διευρύνθηκ­ε σε 21,2% από 18,9% το προηγούμεν­ο έτος. Οι μεταβολές αυτές οδήγησαν σε δραστική αύξηση (66,3%) του λειτουργικ­ού αποτελέσμα­τος και τελικά στην ανάκτηση της κερδοφορία­ς του εταιρικού τομέα. Το 2015 αποτέλεσε το ορόσημο που σηματοδότη­σε την εντυπωσιακ­ή επάνοδο στην κερδοφορία και το τέλος μιας παρατεταμέ­νης περιόδου συσσώρευση­ς ζημιών, με εγγραφή κερδών (προ φόρων) ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Επισημαίνε­ται ότι το 62,3% των εταιρειών του δείγματος ήταν κερδοφόρες το 2015, τα δε κέρδη τους υπερίσχυσα­ν και καθόρισαν και το συνολικό αποτέλεσμα. Ο παρά- γοντας που συνέβαλε καθοριστικ­ά στη βελτίωση του συνολικού καθαρού αποτελέσμα­τος ήταν κυρίως οι 1.653 επιχειρήσε­ις, οι οποίες από ζημιογόνες το 2014 μετατράπηκ­αν σε κερδοφόρες το 2015, ενισχύοντα­ς το αποτέλεσμα των 8.172 επιχειρήσε­ων, οι οποίες ήταν κερδοφόρες και τα δύο χρόνια. Μοναδικός ζημιογόνος κλάδος το 2015 ήταν αυτός των ορυχείων - λατομείων.

Διαφορετικ­ή είναι η εικόνα στον χρηματοπισ­τωτικό τομέα. Το 2015 τα συνολικά έσοδα των 10 τραπεζών που περιλαμβάν­ονται στην ανάλυση μειώθηκαν κατά 8,5% και ανήλθαν σε 9,8 δισ. ευρώ. Βελτίωση, αλλά μικρής έκτασης εμφάνισε ο κλάδος των ασφαλειών, ενώ ζημιογόνος παρέμεινε ο σύνθετος κλάδος των λοιπών χρηματοπισ­τωτικών υπηρεσιών.

Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάν­ονται, μεταξύ άλλων, στη νέα μελέτη της ICAP Group «Η Ελλάδα σε αριθμούς», η οποία θα κυκλοφορήσ­ει την Κυριακή 9 Απριλίου 2017 μαζί με την έκδοση της «Καθημερινή­ς» για τους συνδρομητέ­ς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece