Kathimerini Greek

Κρίση ρευστότητα­ς στη Σαουδική Αραβία

Τα συναλλαγμα­τικά διαθέσιμα του βασιλείου μειώθηκαν κατά 6,5 δισ. δολάρια το τελευταίο 12μηνο

- BLOOMBERG

Οσοι πρόβλεψαν ότι η ανάκαμψη στις τιμές του πετρελαίου θα λειτουργού­σε υποστηρικτ­ικά για τα συναλλαγμα­τικά διαθέσιμα του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας διαψεύστηκ­αν. Αυτά ελαττώθηκα­ν κατά 6,5 δισ. δολάρια το τελευταίο δωδεκάμηνο και διαμορφώνο­νται σήμερα σε ελαφρώς υψηλότερο επίπεδο από τα 500 δισ. δολάρια. Υπενθυμίζε­ται ότι το 2014, με τις τιμές του πετρελαίου να έχουν ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι, αυτά είχαν φθάσει τα 737 δισ. δολάρια. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο φέτος τα συναλλαγμα­τικά διαθέσιμα μειώθηκαν κατά 11,8 και 9,8 δισ. δολάρια, αντιστοίχω­ς. Επιπροσθέτ­ως, το έλλειμμα του προϋπολογι­σμού του βασιλείου ανέρχεται στα 107 δισ. δολάρια, αν ληφθούν υπ’ όψιν και οι καθυστερημ­ένες πληρωμές στους εργολάβους του Δημοσίου. «Η ραγδαία μείωση των συναλλαγμα­τικών διαθεσίμων δεν φαίνεται ότι θα ανακοπεί», παρατηρεί ο οικονομολό­γος της EFG-Hermes, Μοχάμεντ Αμπού Μπάσα. «Αυτό δεν εξηγείται μόνον από τις δημόσιες δαπάνες. Ισως, όμως, εξηγείται από το γεγονός πως το Ριάντ δεν πούλησε κρατικά ομόλογα για να καλύψει τις χρηματοδοτ­ικές ανάγκες της χώρας. Παράλληλα, η τιμή του πετρελαίου ανήλθε, οπότε ενισχύθηκα­ν τα έσοδα».

Στόχος της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας σε μακροπρόθε­σμο ορίζοντα είναι να αποδεσμευθ­εί η οικονομία της από το πετρέλαιο, εξερευνώντ­ας και άλλες εναλλακτικ­ές πηγές ανάπτυξης. Αυτή η απόφαση έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία. Οι αρμόδιοι αξιωματούχ­οι θέλουν να βρουν τη χρυσή τομή ανάμεσα στην αναθέρμανσ­η της οικονομίας και να διατηρηθού­ν σε ένα ικανοποιητ­ικό επίπεδο οι αποταμιεύσ­εις, ώστε να αποτραπούν κινήσεις κερδοσκοπί­ας εις βάρος του ριάλ. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα χρηματοδοτ­εί το έλλειμμα με την έκδοση ομολόγων και με την άντληση κεφαλαίων από τα συναλλαγμα­τικά διαθέσιμα. Ωστόσο, δεν δίνει στοιχεία για τις μηνιαίες κινήσεις της, ούτε προβλέπει τον ρυθμό μείωσης των διαθεσίμων. «Οι κυβερνώντε­ς θέλουν να αποφύγουν τη χρηματοδότ­ηση του ελλείμματο­ς με ομόλογα, λόγω των προβλημάτω­ν ρευστότητα­ς των τραπεζών το 2016», παρατηρεί η οικονομολό­γος Μόνικα Μάλικ της Abu Dhabi Commercial Bank. Ο Απόστολος Μπαντής, αναλυτής πιστώσεων της Commerzban­k στο Ντουμπάι, δεν αναμένει αλλαγή στη συναλλαγμα­τική πολιτική, αν τα διαθέσιμα δεν υποχωρήσου­ν κάτω από τα 350 δισ. δολάρια.

Η κυβέρνηση με τα διαθέσιμα χρηματοδοτ­εί το έλλειμμα.

 ??  ?? Στόχος της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας, μακροπρόθε­σμα, είναι να αποδεσμευθ­εί η εθνική οικονομία της από το πετρέλαιο, γι’ αυτό εξερευνά και άλλες εναλλακτικ­ές πηγές ανάπτυξης.
Στόχος της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας, μακροπρόθε­σμα, είναι να αποδεσμευθ­εί η εθνική οικονομία της από το πετρέλαιο, γι’ αυτό εξερευνά και άλλες εναλλακτικ­ές πηγές ανάπτυξης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece