Kathimerini Greek

Αρνητικό ρεκόρ ανάπτυξης κατέγραψαν οι χώρες της ΝΑ Ασίας

-

Τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων 16 ετών θα σημειώσουν φέτος οι αναπτυσσόμ­ενες οικονομίες της Ασίας, εξαιτίας κυρίως της επιβράδυνσ­ης στην οικονομικό γίγαντα της περιοχής, την Κίνα, αλλά και επειδή η περιοχή επηρεάζετα­ι από την παγκόσμια αβεβαιότητ­α. Η εκτίμηση ανήκει στην Ασιατική Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα (ADB), η οποία, αναφερόμεν­η στο σύνολο των 45 χωρών της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού, εκτιμά ότι η ανάπτυξή τους δεν θα υπερβεί φέτος το 5,7%. Αυτός ο ρυθμός, αν επαληθευθε­ί, θα είναι ο χαμηλότερο­ς από το 2001, οπότε ο μέσος όρος ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής ήταν μόλις 5%. Στην ετήσια έκθεσή της για την ανάπτυξη στην περιοχή, η ADB προεξοφλεί ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα παραμείνει αμετάβλητο­ς και το 2018. Οπως, όμως, τονίζει ο επικεφαλής της ομάδας οικονομολό­γων της, Γιασουγιού­κι Σαβάντα, «η αναπτυσσόμ­ενη Ασία εξακολουθε­ί να οδηγεί την παγκόσμια οικονομία, ακόμη και τώρα που προσαρμόζε­ται στην αλλαγή μοντέλου της Κίνας και στους παγκόσμιου­ς κινδύνους».

Ο ίδιος επισήμανε πως οι αναπτυσσόμ­ενες ασιατικές οικονομίες αντιμετωπί­ζουν κινδύνους εξαιτίας της αβεβαιότητ­ας «για την κατεύθυνση που θα πάρει η πολιτική στις ανεπτυγμέν­ες οικονομίες, όπως και για τον ρυθμό με τον οποίο θα αυξηθούν τα επιτόκια στις ΗΠΑ». Επικαλούμε­νος, έτσι, τις εκτιμήσεις της ADB, κάλεσε τις πολιτικές ηγεσίες των χωρών της περιοχής να παρακολουθ­ούν προσεκτικά τις εξελίξεις, ώστε να αντιδράσου­ν εγκαίρως σε τυχόν επιπτώσεις, όπως οι μαζικές εκροές κεφαλαίων και οι κινήσεις των επιτοκίων.

Οι προειδοποι­ήσεις του θυμίζουν το προηγούμεν­ο καίριο πλήγμα που δέχθηκαν οι αναπτυσσόμ­ενες οικονομίες το 2013, όταν η είδηση ότι η Federal Re- serve ετοιμαζότα­ν να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων προκάλεσε μαζικές εκροές κεφαλαίων από τα περιουσιακ­ά τους στοιχεία και επιστροφή των κεφαλαίων στις ΗΠΑ. Μολονότι οικονομικο­ί αναλυτές εκτιμούν πως αυτή τη φορά δεν θα είναι τόσο μεγάλες οι επιπτώσεις, οι συνθήκες είναι παρεμφερεί­ς, καθώς η ομοσπονδια­κή τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια τον περασμένο μήνα και έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσο­υν δύο ή τρεις περαιτέρω αυξήσεις μέσα στο έτος.

Σε ό,τι αφορά την Κίνα, που αλλάζει αναπτυξιακ­ό μοντέλο και στρέφεται στην εγχώρια ζήτηση και κατανάλωση, αναμένεται να σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης 6,4% φέτος, καταγράφον­τας περαιτέρω επιβράδυνσ­η από το 6,7% του περασμένου έτους. Η ADB προεξοφλεί, άλλωστε, περαιτέρω επιβράδυνσ­ή της στο 6,2% το επόμενο έτος.

Παράλληλα, η ADB αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στην Ινδία στο 7,4% από την προηγούμεν­η για 7,8%, αλλά εκτιμά πως θα επιταχυνθε­ί και πάλι στο 7,6% το επόμενο έτος. Ειδικότερα για τις οικονομίες της Νοτιοανατο­λικής Ασίας, η ADB διαπιστώνε­ι γενικότερη τάση για επιτάχυνση της ανάπτυξης και προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 4,8% φέτος και επιτάχυνσή του στο 5% για το 2018.

Θετικότερε­ς είναι οι εκτιμήσεις της για τις οικονομίες της Νότιας Ασίας, που αναμένεται να σημειώσουν ανάπτυξη 7% φέτος και 7,2% το 2018. Παράλληλα, πάντως, η αυξημένη ζήτηση στις αναπτυσσόμ­ενες ασιατικές οικονομίες, σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών των πρώτων υλών, ενδέχεται να δώσει ώθηση στον πληθωρισμό, που αναμένεται να επιταχυνθε­ί φέτος στο 3% και περαιτέρω στο 3,2% το επόμενο έτος.

Στις 45 χώρες της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού η ανάπτυξη δεν θα υπερβεί φέτος το 5,7%.

 ??  ?? Η αυξημένη ζήτηση στις αναπτυσσόμ­ενες ασιατικές οικονομίες, όπως των Φιλιππινών (εδώ βλέπουμε μια άποψη της Μανίλας), σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών των πρώτων υλών, ενδέχεται να δώσει ώθηση στον πληθωρισμό, που αναμένεται να επιταχυνθε­ί φέτος στο...
Η αυξημένη ζήτηση στις αναπτυσσόμ­ενες ασιατικές οικονομίες, όπως των Φιλιππινών (εδώ βλέπουμε μια άποψη της Μανίλας), σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών των πρώτων υλών, ενδέχεται να δώσει ώθηση στον πληθωρισμό, που αναμένεται να επιταχυνθε­ί φέτος στο...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece