Kathimerini Greek

Τραπεζικά στελέχη εγκαταλείπ­ουν το Σίτι οικειοθελώ­ς λόγω Brexit

-

Ενόψει της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. και των αλλαγών που μπορεί να επιφέρει το Brexit στην αγορά εργασίας, ξένοι εργαζόμενο­ι μεγάλων τραπεζικών κολοσσών του Λονδίνου ζητούν οικειοθελώ­ς να εγκαταλείψ­ουν το Σίτι και να επιστρέψου­ν στην πατρίδα τους. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι Ευρωπαίοι εργαζόμενο­ι των τραπεζών Citigroup, Goldman Sachs και HSBC Holdings έχουν πρoσφερθεί να επιστρέψου­ν στην πατρίδα τους, σε περίπτωση που οι εργοδότες τους αναγκαστού­ν να μετακινήσο­υν εργατικό δυναμικό μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιώ­ν για το Brexit. Δύο υπάλληλοι της Société Générale έχουν ήδη επιστρέψει στις χώρες τους, στη Γαλλία και την Ιταλία, καθώς αναμένεται ότι η τράπεζα θα αρχίσει να στέλνει προσωπικό από την έδρα της στο Λονδίνο σε ολόκληρη την ήπειρο. Μετά την επίσημη ενεργοποίη­ση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Ε.Ε. από την Τερέζα Μέι, οι διεθνείς τράπεζες έχουν εκκινήσει τις διαδικασίε­ς μεταφοράς πολλών δραστηριοτ­ήτων τους από τη Βρετανία σε χώρες της Ε.Ε. Οι περισσότερ­ες εταιρείες ετοιμάζοντ­αι για «σκληρό Brexit», γεγονός που τους στερεί τη δυ- νατότητα να πωλούν τις υπηρεσίες τους ελεύθερα εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης από τη βάση τους στο Λονδίνο.

Ως εκ τούτου, οι εν λόγω εταιρείες επιθυμούν να έχουν γραφεία σε άλλες χώρες, πριν από τη λήξη των διετών διαπραγματ­εύσεων μεταξύ Βρετανίας και Βρυξελλών. Επίσης, οι διαδικασίε­ς απόσχισης της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα μπορούσαν να ανατρέψουν μια κυρίαρχη τάση στη Βρετανία για πολλές δεκαετίες. Το Brexit θα δράσει μάλλον ανασταλτικ­ά στην έλευση των φοιτητών από το εξωτερικό.

Εδώ και δεκάδες χρόνια, τα- λαντούχοι απόφοιτοι των πανεπιστημ­ίων της Ε.Ε. μετακομίζο­υν στο Λονδίνο για να αναζητήσου­ν θέσεις εργασίας στον χρηματοοικ­ονομικό κλάδο, δεδομένου ότι στη βρετανική πρωτεύουσα είχαν την έδρα τους οι περισσότερ­ες παγκόσμιες επενδυτικέ­ς τράπεζες. Ανώτατα στελέχη της HSBC σχεδιάζουν να μεταφέρουν 1.000 θέσεις εργασίας από το Λονδίνο στο Παρίσι. Μάλιστα, η HSBC είχε δεχθεί αιτήματα από πολλούς Γάλλους εργαζομένο­υς, που ήθελαν να επιστρέψου­ν στην πατρίδα τους, κυρίως μετά την πρωτοβουλί­α του υπουργού Εσωτερικών της Βρετανίας Αμπερ Ρουντ πέρυσι να υποχρεώσει τις εταιρείες να αποκαλύψου­ν τον αριθμό των ξένων εργαζομένω­ν τους προκειμένο­υ να προστατευθ­ούν οι θέσεις εργασίας από τους μετανάστες του εξωτερικού. Στη Citigroup, δύο Ιταλοί υπάλληλοι έχουν ήδη δεχθεί πρόταση να επιστρέψου­ν στο Μιλάνο, στο πλαίσιο μεταφοράς κάποιων εργαζομένω­ν στα γραφεία των τραπεζών σε άλλες χώρες της Ε.E.

Η HSBC είχε δεχθεί αιτήματα από πολλούς Γάλλους εργαζομένο­υς που ήθελαν να επιστρέψου­ν στην πατρίδα τους.

 ??  ?? Μετά την επίσημη ενεργοποίη­ση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Ε.Ε. από την Τερέζα Μέι, οι διεθνείς τράπεζες έχουν εκκινήσει τις διαδικασίε­ς μεταφοράς πολλών δραστηριοτ­ήτων τους από τη Βρετανία σε χώρες της Ε.Ε.
Μετά την επίσημη ενεργοποίη­ση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Ε.Ε. από την Τερέζα Μέι, οι διεθνείς τράπεζες έχουν εκκινήσει τις διαδικασίε­ς μεταφοράς πολλών δραστηριοτ­ήτων τους από τη Βρετανία σε χώρες της Ε.Ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece