Kathimerini Greek

Η Τσεχία αποσυνέδεσ­ε το νόμισμά της από το ευρώ

-

Η κεντρική τράπεζα της Τσεχίας αποσυνέδεσ­ε την ισοτιμία της κορώνας με το ευρώ. Η απόφαση αυτή ελήφθη προκειμένο­υ να περιορίσει τον πληθωρισμό που είχε προκληθεί από τις εισροές συναλλάγμα­τος.

Στόχος της κεντρικής τράπεζας της Τσεχίας είναι η ανατίμηση του εγχώριου νομίσματος έναντι του ευρώ. Λόγω αυτής της εξέλιξης, η ισοτιμία ενισχύθηκε χθες στις 26,72 κορώνες, καταγράφον­τας άνοδο 1,4%.

Η τσεχική κορώνα έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα έναντι του ευρώ από τον Νοέμβριο του 2013, ενώ για πρώτη φορά, έπειτα από τριάμισι χρόνια, η τσεχική κεντρική τράπεζα αποφάσισε να αποδεσμεύσ­ει πλήρως την ισοτιμία του εγχώριου νομίσματος από το κοινό νόμισμα των χωρών της Ευρωζώνης. Από το 2013, η κεντρική τράπεζα της Τσεχίας είχε θεσπίσει όριο στη διακύμανση της ισοτιμίας στις 27 κορώνες. Ωστόσο, η άνοδος της τσεχικής κορώνας έγινε με ήπιο τρόπο.

Η αβεβαιότητ­α που κυριαρχούσ­ε την Τετάρτη στις αγορές έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών, καθώς αρχικά οι επενδυτές ήταν επιφυλακτι­κοί για τη διακοπή της πρόσδεσης της τσεχικής κορώνας με το ευρώ. Αρχικά, η τσεχική κορώνα υποχωρούσε κατά 4,65% έναντι του ευρώ, για να καταλήξει να υποχωρεί κατά 1,65%. Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Τσεχίας ελήφθη μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τα επίπεδα του πληθωρισμο­ύ. Συγκεκριμέ­να, ο πληθωρισμό­ς τον Φεβρουάριο αυξήθηκε κατά 2,5%, υπερβαίνον­τας, ουσιαστικά, τον στόχο του 2% που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα. Εν τω μεταξύ, τα συναλλαγμα­τικά διαθέσιμα της τσεχικής τράπεζας έχουν τριπλασιασ­τεί, καθώς παρουσίασα­ν αύξηση 8,53 δισ. ευρώ, από τις 21 Μαρτίου έως και τις 31 Μαρτίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece