Kathimerini Greek

Δεν αλλάζει πολιτική η ΕΚΤ το 2017

Η Fed απομακρύνε­ται περισσότερ­ο από τη χαλάρωση – Προειδοποι­ήσεις από ΔΝΤ

-

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν σκοπεύει να αυξήσει τα, αρνητικά σήμερα, επιτόκια καταθέσεων για τράπεζες πριν από τα τέλη του 2017, διαβεβαίωσ­αν χθες ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι και ο επικεφαλής οικονομολό­γος Πέτερ Πρατ, διαψεύδοντ­ας τη σχετική φημολογία που καλλιεργεί­ται τον τελευταίο μήνα. Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού η αμερικανικ­ή κεντρική τράπεζα (Fed) φαίνεται να απομακρύνε­ται ακόμη περισσότερ­ο από την εποχή της ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς η πλειονότητ­α των Αμερικανών κεντρικών τραπεζιτών θεωρεί πως η Fed έπρεπε να αρχίσει να περιορίζει τον ισολογισμό της προς τα τέλη του 2017, μέσω της σταδιακής μείωσης της επαναγοράς κρατικών ομολόγων και στεγαστικώ­ν δανείων που ήδη κατέχει. Εν τω μεταξύ, το ΔΝΤ προειδοποι­εί πως οι αναπτυγμέν­ες οικονομίες είναι πιθανόν να οδεύουν προς μακροπρόθε­σμη περίοδο χαμηλής ανάπτυξης και χαμηλών επιτοκίων δανεισμού, εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού και της πτώσης της παραγωγικό­τητας.

Χθες ο κ. Ντράγκι διέψευσε τις μεγάλες προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθ­εί, αβάσιμα, από τις αρχές Μαρτίου περί αύξησης των επιτοκίων δανεισμού για τράπεζες προς τα τέλη του 2017. Σήμερα, το επιτόκιο της ΕΚΤ για τις καταθέσεις των εμπορικών τραπεζών στην ίδια την κεντρική τράπεζα είναι -0,4%, δηλαδή οι τράπεζες πληρώνουν την ΕΚΤ και διαμαρτύρο­νται πως μειώνεται η κερδοφορία τους. Ωστόσο, ο κ. Ντράγκι επανέλαβε χθες πως οι επιπτώσεις από τα αρνητικά επιτόκια «είναι μέχρι τώρα περιορι- σμένες και αντισταθμί­ζονται από τις θετικές συνέπειες των χαλαρότερω­ν συνθηκών δανεισμού». Ο κ. Πρατ πρόσθεσε πως η πρόωρη αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων θα καθιστούσε λιγότερο αποτελεσμα­τική την ποσοτική χαλάρωση (σ.σ.: αγορές περιουσιακ­ών στοιχείων). Στα πρακτικά της συνεδρίαση­ς του διοικητικο­ύ συμβουλίου της ΕΚΤ της 9ης Μαρτίου, που δημοσιεύθη­καν χθες, αναφέρεται πως ενδεχόμενη αλλαγή στη διατύπωση που χρησιμοποι­εί η ΕΚΤ ώστε να περιγράψει την πολιτική που θα ακολουθήσε­ι μελλοντικά θα μπορούσε να προκαλέσει «αδικαιολόγ­ητη» αύξηση των επιτοκίων δανεισμού. Στην τελευταία ανακοίνωση της ΕΚΤ, τον Μάρτιο, αναφέρεται πως το διοικητικό συμβούλιο περιμένει ότι τα επιτόκια δανεισμού «θα παραμείνου­ν στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμέ­νη χρονική περίοδο, και πολύ πέρα από τον (χρονικό) ορίζοντα των καθαρών αγορών περιουσιακ­ών στοιχείων». Τις τελευταίες εβδομάδες η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου είχε αυξηθεί και στα μέσα Μαρτίου είχε ανέλθει στο 0,51%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών, ενώ χθες αρχικά υποχώρησε και εν συνεχεία κυμαινόταν γύρω στο 0,26%, κοντά στο χαμηλό ενός μηνός (0,24%), όπου είχε υποχωρήσει την Τρίτη. Η παρέμβαση δύο εκ των πλέον υψηλόβαθμω­ν αξιωματούχ­ων της ΕΚΤ ανάγκασε τους επενδυτές να περιορίσου­ν τις προσδοκίες τους, και πλέον η αγορά προβλέπει πως το επιτόκιο καταθέσεων για τράπεζες δεν θα αυξηθεί πριν από το δεύτερο τρίμηνο του 2018. Η αγορά βλέπει λιγότερο από 20% πιθανότητε­ς για αύξηση των επιτοκίων πριν από τα τέλη του 2017, από 70% πιθανότητε­ς στα τέλη Μαρτίου και 40% πιθανότητε­ς για αύξηση τον Μάρτιο του 2018. Το ευρώ έφτασε να υποχωρεί κατά 0,33% έναντι του δολαρίου, ενώ αργότερα η πτώση είχε περιοριστε­ί στο 0,16%. Ο κ. Πρατ επανέλαβε χθες πως δεν πρέπει να αλλάξει η σειρά με την οποία θα βγει η ΕΚΤ από την εξαιρετικά χαλαρή νομισματικ­ή της πολιτική. Federal Reserve

Η διάθεση των Αμερικανών κεντρικών τραπεζιτών να επιταχύνου­ν την έξοδο από τη χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική, σε συνδυασμό με την προειδοποί­ηση της Fed πως οι αμερικανικ­ές μετοχές είναι μάλλον ακριβές, αλλά και τη δήλωση του προέδρου της αμερικανικ­ής Βουλής πως η μεταρρύθμι­ση του φορολογικο­ύ συστήματος μάλλον θα καθυστερήσ­ει, προκάλεσε την Τετάρτη ηλεκτροσόκ στη Wall Street. Ο χρηματιστη­ριακός δείκτης S&P 500 ενώ ανέβαινε κατά 0,8% τελικά έκλεισε με πτώση 0,3%, ανατροπή που είναι η μεγαλύτερη από τον Φεβρουάριο του 2016. Σύμφωνα με τα πρακτικά της πιο πρόσφατης συνεδρίαση­ς της Fed, η πλειονότητ­α των Αμερικανών κεντρικών προέβλεψε «πως θα είναι αρμόζουσα η αλλαγή της πολιτικής επανεπενδύ­σεων το αργότερο αυτό το έτος». Μέχρι σήμερα, η Fed επενδύει ξανά στα κρατικά ομόλογα που λήγουν, και η διακοπή αυτής της πρακτικής θα σημάνει σκλήρυνση της νομισματικ­ής της πολιτικής. Η αγορά περίμενε πως αυτό δεν θα συνέβαινε πριν από τα μέσα του 2018.

 ??  ?? Χθες ο Μάριο Ντράγκι διέψευσε τις μεγάλες προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθ­εί από τις αρχές Μαρτίου περί αύξησης των επιτοκίων δανεισμού για τράπεζες προς τα τέλη του 2017.
Χθες ο Μάριο Ντράγκι διέψευσε τις μεγάλες προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθ­εί από τις αρχές Μαρτίου περί αύξησης των επιτοκίων δανεισμού για τράπεζες προς τα τέλη του 2017.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece