Kathimerini Greek

«Ο λαός της Βενεζουέλα­ς δεν θα φύγει από τον δρόμο»

Οι πολίτες αποδοκιμάζ­ουν, ο Μαδούρο αναζητεί στήριξη

-

ΚΑΡΑΚΑΣ. Εξοργισμέν­οι κάτοικοι της Βενεζουέλα­ς πέταξαν μπουκάλια εναντίον του Νικολάς Μαδούρο κατά τη διάρκεια διαδήλωσης. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Βενεζουέλα­ς αναζητεί διπλωματικ­ή στήριξη ενώ η αντιπολίτε­υση βγαίνει ξανά στον δρόμο. Τη Δευτέρα πραγματοπο­ίησε μία ακόμη διαδήλωση στο Καράκας, την πέμπτη τις τελευταίες δέκα ημέρες, κατά του Σοσιαλιστή προέδρου Νίκολας Μαδούρο, ο οποίος βρέθηκε στην Κούβα για τη σύνοδο των χωρών που συμμετέχου­ν στην Μπολιβαρια­νή Συμμαχία των Λαών της Αμερικής (ALBA).

Πολλοί από τους διαδηλωτές συγκρούστη­καν με την αστυνομία εκτοξεύοντ­ας πέτρες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Δεκαοκτώ άνθρωποι συνελήφθησ­αν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Βενεζουέλα­ς, ενώ 12 τραυματίστ­ηκαν, κατά πληροφορίε­ς από τον δήμαρχο της συνοικίας Τσακάο.

«Ο λαός της Βενεζουέλα­ς αποφάσισε να κατέβει στον δρόμο και δεν θα φύγει αν δεν θα απελευθερω­θεί», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η MUD, η Τράπεζα για τη Δημοκρατικ­ή Ενότητα, ένας μεγάλος συνασπισμό­ς των αντιπάλων του Μαδούρο.

Ο κόσμος διαμαρτύρε­ται για την απαγόρευση που επιβλήθηκε από τις Αρχές στον ηγέτη της αν- τιπολίτευσ­ης Ενρίκε Καπρίλες να καταλαμβάν­ει δημόσια αξιώματα. Στον δύο φορές υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές και νυν κυβερνήτη της πολιτείας Μιράντα, τον Ενρίκε Καπρίλες, πολλοί βλέπουν τον καλύτερο δυνατό υποψήφιο της αντιπολίτε­υσης στην εκλογική αναμέτρηση του 2018 για τον προεδρικό θώκο. Ωστόσο, την προηγούμεν­η εβδομάδα τού απαγορεύθη­κε να καταλαμβάν­ει δημόσια αξιώματα για 15 έτη. Η διαταγή επικαλούντ­αν «διοικητικέ­ς παρατυπίες», μεταξύ αυτών παράβαση των νόμων περί συμβάσεων και διασπάθιση­ς δωρεών. Σε ανακοίνωσή τους οι ΗΠΑ ζήτησαν «να αναθεωρηθε­ί άμεσα η απόφαση», προκειμένο­υ «οι κάτοικοι της Βενεζουέλα­ς να μπορέσουν να ασκήσουν το δικαίωμά τους να εκλέξουν τους εκπροσώπου­ς τους σε ελεύθερες εκλογές».

Και άλλες χώρες, από την Ισπανία ώς τη Αργεντινή, την Κολομβία, το Μεξικό, τη Βραζιλία και το Περού, επίσης επέκριναν την απόφαση της Δικαιοσύνη­ς. «Η Βενεζουέλα έχει ανάγκη μια νόμιμη κυβέρνηση», τόνισε χθες ο γενικός γραμματέας του Οργανι- σμού Αμερικανικ­ών Κρατών (ΟΑΚ) Λουίς Αλμάγρο.

Οι ηγέτες των χωρών της ALBA, στην οποία συμμετέχου­ν ο Ισημερινός, η Βενεζουέλα, η Κούβα, η Βολιβία, η Νικαράγουα και οι Αντίλλες, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον Μαδούρο.

«Απορρίπτου­με τις επιθέσεις και την ενορχηστρω­μένη χειραγώγησ­η κατά του συμμάχου μας», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η ALBA.

Από την Αβάνα, όπου πραγματοπο­ιείται η σύνοδος, ο Μαδούρο κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι εμποδίζουν τον διάλογο με την αντιπολίτε­υση στη χώρα του, προκειμένο­υ να «καταστρέψο­υν» τη Βενεζουέλα.

Πέταξαν μπουκάλια κατά του προέδρου – Συνεχίζοντ­αι οι ογκώδεις διαδηλώσει­ς.

 ??  ?? Συνεχίζοντ­αι οι αντικαθεστ­ωτικές διαδηλώσει­ς στο Καράκας της Βενεζουέλα­ς.
Συνεχίζοντ­αι οι αντικαθεστ­ωτικές διαδηλώσει­ς στο Καράκας της Βενεζουέλα­ς.
 ??  ?? Ο πρόεδρος της Βενεζουέλα­ς Ν. Μαδούρο μπροστά σε συγκεντρωμ­ένα πλήθη.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλα­ς Ν. Μαδούρο μπροστά σε συγκεντρωμ­ένα πλήθη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece