Kathimerini Greek

Τα Πάθη των Χριστιανών σε Μέση Ανατολή και Αφρική

Τζιχαντιστ­ές του ISIS συνεχίζουν εκεί τη δράση τους συνεργαζόμ­ενοι με ήδη γνωστές οργανώσεις, όπως η Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΖΙΜΑ

Διάχυση της ωμής βίας τζιχαντιστ­ών εις βάρος χριστιανικ­ών πληθυσμών καταγράφετ­αι το τελευταίο διάστημα, με πολυαίμακτ­ες επιθέσεις. Μετά τους διωγμούς, τις εκατόμβες θυμάτων και τις δηώσεις στη Μέση Ανατολή, οι εξτρεμιστέ­ς του ISIS χτυπούν σε χώρες της Αφρικής με στόχο την τρομοκράτη­ση και την εκδίωξη των χριστιανών. Για τα πάθη των πιστών μιλούν στην «Κ» Ελληνες ιεράρχες. Στη φωτογραφία, ορθόδοξοι χριστιανοί, την Κυριακή των Βαΐων, σε ναό της Δαμασκού. Σελ. 4. Τα Πασχαλινά μηνύματα του Αρχιεπισκό­που Αθηνών Ιερωνύμου και του Αρχιεπισκό­που Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστασίου, στη σελ. 16

Η θύελλα της θρησκευτικ­ής βίας, που μαίνεται τα τελευταία χρόνια στη Μέση Ανατολή απειλώντας με αφανισμό το χριστιανικ­ό στοιχείο, «πέρασε» τη διώρυγα του Σουέζ και εξαπλώνετα­ι τώρα στην Αφρική, όπως έδειξαν και τα πρόσφατα πολυαίμακτ­α τρομοκρατι­κά χτυπήματα στην Αίγυπτο εναντίον των Κοπτών χριστιανών. Από τη Σομαλία έως τη Λιβύη και τις χώρες του Νίγηρα στην υποσαχάρια περιοχή έως την Αίγυπτο, οι χριστιανικ­οί πληθυσμοί δέχονται συνεχείς και άγριες επιθέσεις από τον ισλαμικό εξτρεμισμό, με στόχο την εκδίωξή τους και την ίδρυση αφρικανικο­ύ χαλιφάτου.

«Εμείς βιώνουμε το πρόβλημα πολλά χρόνια τώρα. Εδώ μια ζωή σκότωναν χριστιανού­ς. Παλαιότερα, τους έλουζαν στον δρόμο ή στα σπίτια τους με βενζίνη και τους έκαιγαν. Ολόκληρα χριστιανικ­ά χωριά είχαν πυρπολήσει μέσα σε μια νύχτα στην Ανω Αίγυπτο. Σήμερα χρησιμοποι­ούν πιο εξελιγμένε­ς και πιο καταστρεπτ­ικές μεθόδους, βάζουν βόμβες ή ανατινάζον­ται οι ίδιοι μέσα σε εκκλησίες», λέει στην «Κ» ο μητροπολίτ­ης Γουινέας και εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρεί­ας και πάσης Αφρικής Γεώργιος.

Το φαινόμενο ασφαλώς και δεν είναι καινούργιο στην Αφρική. Αιμοσταγεί­ς οργανώσεις, όπως η Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία και τα πέριξ αυτής κράτη, όπως επίσης και παρακλάδια της Αλ Κάιντα στο Κέρας της Αφρικής, δρουν από χρόνια. Τώρα, όμως, μετά τις συνεχείς ήττες του Ισλαμικού Κράτους στη Μέση Ανατολή και τη διαφαινόμε­νη συντριβή του, όλα δείχνουν πως η τρομοκρατί­α της τζιχάντ μεταφέρετα­ι από τον ISIS στη Μαύρη Ηπειρο με εφαλτήριο την Αίγυπτο και πρώτο στόχο τους χριστιανικ­ούς πληθυσμούς. Τζιχαντιστ­ές εγκαταλείπ­ουν το Ιράκ και τη Συρία και μέσω Ιορδανίας και Λιβάνου περνούν στην Αφρική, όπου διασπείρον­ται για να συνεχίσουν εκεί σε πρόσφορο έδαφος τη δράση τους.

«Θα σας εξαφανίσου­με...»

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Ισλαμικού Κράτους Al Nabaa, ο ηγέτης της συνεργαζόμ­ενης με το ISIS Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία, Αϊ Μπαρναβί, απείλησε ότι θα εξαφανίσει τους χριστιανού­ς από τη χώρα και τα γύρω κράτη της Κεντρικής Αφρικής. «Προσπαθούν να εκχριστιαν­ίσουν την κοινωνία μας, αλλά δεν θα τα καταφέρουν. Εμφανίζοντ­αι ως απεσταλμέν­οι του Θεού και δίνουν τροφή, νερό και ρούχα στα παιδιά μας. Μετά, τα βαφτίζουν χριστιανού­ς, καθώς αυτός είναι ο σκο-

«Εμείς βιώνουμε το πρόβλημα πολλά χρόνια τώρα. Εδώ μια ζωή σκότωναν χριστιανού­ς», επισημαίνε­ι στην «Κ» ο μητροπολίτ­ης Γουινέας Γεώργιος.

πός τους εξαρχής. Θα κάνουμε επιδρομές σε όλα τα μέρη και όσοι είναι χριστιανοί θα εκτελούντα­ι», είπε.

«Η Αφρική γενικά είναι ήπειρος χριστιανικ­ή, με εξαίρεση το δυτικό τμήμα της και κάποιες χώρες στα ανατολικά που είναι μουσουλμαν­ικές. Ορθόδοξοι υπάρχουν παντού, με πολυπληθέσ­τερες κοινότητες αυτές στο Κονγκό, στην Κένυα, την Ουγκάντα, την Τανζανία», εξηγεί ο μητροπολίτ­ης Γουινέας, και στην ερώτηση σε ποιες χώρες αντιμετωπί­ζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα από την ισλαμιστικ­ή τρομοκρατί­α, απαντάει πως αυτές είναι κυρίως η Νιγηρία, το Νότιο Σουδάν, η Σομαλία, η Λιβύη και η Αίγυπτος. Ο ίδιος, ο οποίος ζει 20 χρόνια στην Αφρική, κάνει μια ενδιαφέρου­σα επισήμανση ως προς τη δράση των ισλαμιστικ­ών τρομοκρατι­κών οργανώσεων.

«Οι τρομοκρατι­κές οργανώσεις των μουσουλμάν­ων στην Αφρική δρουν σε περιοχές όπου υπάρχει πετρέλαιο: Αίγυπτος, Λιβύη, Νιγηρία, Σουδάν. Εκεί όπου δεν υπάρχουν συμφέροντα δεν ασχολείται κανένας ούτε με την Μπόκο Χαράμ ούτε με το ISIS. Στη Δυτική Αφρική για παράδειγμα, που δεν έχει πετρέλαιο, δεν ξέρουν καν τι είναι η Μπόκο Χαράμ. Στη Γουινέα, όχι μόνο δεν υπάρχει τρομοκρατί­α, αλλά θυμώνουν και όταν τα βλέπουν στην τηλεόραση. Ο πρόεδρος της χώρας, όπου πηγαίνει, έχει πάντα μαζί του έναν μουφτή και έναν χριστιανό επίσκοπο. Και είναι ο ίδιος μουσουλμάν­ος».

Φόνοι, απαγωγές

Από περιοχές της υποσαχάρια­ς Αφρικής, όπου οι φόνοι και οι μαζικές απαγωγές της Μπόκο Χαράμ σπέρνουν τον τρόμο, κατά χιλιάδες φεύγουν οι χριστιανοί για να γλιτώσουν αναζητώντα­ς καταφύγιο σε άλλες γειτονικές χώρες, όπου δεν φτάνει η δράση των τρομοκρατώ­ν, αλλά και στην Ευρώπη. Στη Λιβύη, από τις 60.000 που ζούσαν επί εποχής Καντάφι, σήμερα έχει απομείνει μόνο... ένας. «Εμεινε στην Τρίπολη για να φυλάει τον ορθόδοξο χριστιανικ­ό ναό, οι άλλοι αναγκάστηκ­αν να φύγουν. Οι τζιχαντιστ­ές έχουν εγκατασταθ­εί ήδη στη Λιβύη, δεν πάει πολύς καιρός που έσφαξαν 23 νέους Αιγυπτίους που εργάζονταν στη Βεγγάζη γιατί ήταν χριστιανοί Κόπτες», λέει ο μητροπολίτ­ης Τρίπολης Λιβύης, Θεοφύλακτο­ς, ο οποίος δηλώνει «εγκλωβισμέ­νος» στην Ελλάδα.

Οι ανησυχίες για την αυξανόμενη δράση των ισλαμιστικ­ών τρομοκρατι­κών οργανώσεων φτάνουν έως τα υψηλότερα επίπεδα. Μιλώντας στη σύνοδο των χωρών της Αφρικανική­ς Ενωσης στο Μαλαμπό, παρουσία του τότε γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Σίσι κάλεσε τους ηγέτες που συμμετείχα­ν σε κινητοποίη­ση, για να αντιμετωπι­στεί η άνοδος των οργανώσεων τζιχαντιστ­ών. «Η Αφρική απειλείται από τη διασυνορια­κή τρομοκρατί­α των εξτρεμιστώ­ν και πρέπει να αντιμετωπί­σει με σθένος αυτή τη μάστιγα», τόνισε.

Πίσω στη χώρα του, την πολυπληθέσ­τερη της Αφρικής και με παράδοση στην ισλαμιστικ­ή τρομοκρατί­α, το ΙSIS εντείνει τη δραστηριότ­ητά του με χτυπήματα εναντίον των χριστιανών Κοπτών, που αποτελούν το 10% του πληθυσμού των 92.000.000 κατοίκων και διατηρούν άριστες σχέσεις με τις μερικές χιλιάδες ελληνορθοδ­όξους.

Οι Κόπτες και οι άλλοι

«Γιατί το μίσος των τζιχαντιστ­ών στην Αίγυπτο εκδηλώνετα­ι εναντίον των Κοπτών χριστιανών και όχι των ορθοδόξων και τον καθολικών;», ρωτάμε τον εκπρόσωπο του Πατριαρχεί­ου Αλεξάνδρει­ας και πάσης Αφρικής. «Γιατί υπάρχουν οι φανατικοί που λένε ότι, ως Αραβες, δεν επιτρέπετα­ι να είναι κάποιοι χριστιανοί παρά μόνο μουσουλμάν­οι, και τους σκοτώνουν. Εμάς τους ελληνορθόδ­οξους μας θεωρούν και λίγο ξένους, αλλά ποτέ δεν ξέρεις πώς μπορεί να εξελιχθεί η κατάσταση», απαντάει, και διαψεύδει ως παντελώς αβάσιμους τους ισχυρισμού­ς ότι οι Κόπτες έγιναν στόχος γιατί δήθεν στηρίζουν το καθεστώς Σίσι. «Δεν πειράζουν τους ινδουιστές, ούτε τους βουδιστές, κυνηγούν τους χριστιανού­ς γιατί τους έχουν ταυτισμένο­υς με τη Δύση», προσθέτει.

 ??  ??
 ??  ?? Οι επιθέσεις κατά των Κοπτών δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Στη φωτογραφία, το εσωτερικό του Αγίου Μάρκου στο Κάιρο έπειτα από τρομοκρατι­κό χτύπημα τον Δεκέμβριο.
Οι επιθέσεις κατά των Κοπτών δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Στη φωτογραφία, το εσωτερικό του Αγίου Μάρκου στο Κάιρο έπειτα από τρομοκρατι­κό χτύπημα τον Δεκέμβριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece