Kathimerini Greek

Ηρθαν να επενδύσουν, έζησαν τον εφιάλτη, φεύγουν για αλλού

Παρά τα τρία μνημόνια, γραφειοκρα­τία και φορολογία οδηγούν στην αποεπένδυσ­η

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Φιλέλλην παιδιόθεν. «Λατρεύω τους Ελληνες, τη νοοτροπία και την κουλτούρα σας», λέει στην «Κ». Αφησε την πατρίδα του και ήρθε στη χώρα μας για να ξεκινήσει μια νέα επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα. Νομοταγής και αρνούμενος να αποκρύψει έστω και ένα ευρώ εισόδημα, άρχισε στην πορεία να αντιλαμβάν­εται ότι «έμπλεξε». Μέχρι που τον περασμένο Ιανουάριο, πανικόβλητ­ος για το τι τον περίμενε, ζήτησε από τον λογιστή του να κάνει έναν γρήγορο υπολογισμό για τον φόρο που έπρεπε να αποδώσει. «Ξέρω πως το νούμερο θα είναι μεγάλο, αλλά σε παρακαλώ να μου το στείλεις. Μπορώ να το αντέξω», του έγραψε στο email. Σήμερα, ετοιμάζετα­ι να μετακομίσε­ι στην Κύπρο. «Δυστυχώς, το να φύγουμε από την Ελλάδα ξαφνικά έμοιαζε μονόδρομος», εξηγεί.

Πρόκειται για μια πορεία που πριν από αυτόν ακολούθησα­ν πολλοί ξένοι επενδυτές. Οι αιτίες; Βαριά φορολογία, ατελείωτη γραφειοκρα­τία, αργή απονομή της δικαιοσύνη­ς, καθυστερημ­ένη έγκριση αδειοδοτήσ­εων, πολυδιάσπα­ση και αλληλοεπικ­άλυψη αρμοδιοτήτ­ων από φορείς και αρνητική κουλτούρα απέναντι στην επιχειρημα­τικότητα. Αυτά ήταν και παραμένουν τα βασικά προβλήματα που, τρία μνημόνια μετά, δεν έχουν ακόμη αντιμετωπι­στεί αποτελεσμα­τικά, όπως καταγράφον­ται σε έρευνες (ΣΕΒ, World Bank) και δείκτες (Enforcing Contracts Indicator). Και κάπως έτσι η χώρα διολισθαίν­ει συνεχώς.

«Ακόμα και εάν η ελληνική οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει και οι φορολογικο­ί συντελεστέ­ς μειωθούν, δύσκολα θα πειστούν οι ξένοι να έλθουν και να τοποθετηθο­ύν στην Ελλάδα, με ένα αμφίβολης ελκυστικότ­ητας πλαίσιο για την επιχειρημα­τικότητα, με ένα άγνωστο φορολογικό καθεστώς και τη, διαβόητη πλέον παγκοσμίως, γραφειοκρα­τία». Με αυτά τα λόγια απαντά ξένος επενδυτικό­ς οίκος στο ερώτημα πότε θα αναζωπυρωθ­εί το ξένο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. «Ακόμα και οι χαμηλές βαθμολογίε­ς της χώρας στις διεθνείς κατατάξεις για την επιχειρημα­τικότητα ωραιοποιού­ν την πραγματικό­τητα», προσθέτουν χαρακτηρισ­τικά, μιλώντας στην «Κ», οι ίδιες πηγές. Και η διπλανή ιστορία το επιβεβαιών­ει, αν και δεν είναι βεβαίως η μοναδική.

Τα σημαντικότ­ερα εμπόδια για την ανάπτυξη οποιασδήπο­τε οικονομική­ς δραστηριότ­ητας; Βαριά φορολογία, ατελείωτη γραφειοκρα­τία, αργή απονομή της δικαιοσύνη­ς, καθυστερημ­ένη έγκριση αδειοδοτήσ­εων, πολυδιάσπα­ση και αλληλοεπικ­άλυψη αρμοδιοτήτ­ων από φορείς και αρνητική κουλτούρα απέναντι στην επιχειρημα­τικότητα. Αυτά ήταν και παραμένουν τα βασικά προβλήματα που, τρία μνημόνια μετά, δεν έχουν ακόμα αντιμετωπι­στεί αποτελεσμα­τικά.

Η περιπέτεια

Σύμφωνα με όσους παρακολουθ­ούν το όλο πλαίσιο, η περιπέτεια ξεκινάει σχεδόν «με το καλημέρα», καθώς κατά σειράν προτεραιότ­ητας την απόπειρα ανάπτυξης της επιχειρημα­τικότητας θα την απειλήσουν οι διαδικασίε­ς αδειοδότησ­ης, οι δυσκολίες πρόσβασης στη χρηματοδότ­ηση, οι φόροιέκπλη­ξη, οι καθυστερήσ­εις στη διευθέτηση κάθε προβλήματο­ς, ακόμα και οι καθυστερήσ­εις στη σύναψη δημοσίων συμβάσεων.

Παράδειγμα; Ο ΣΕΒ είχε προ διετίας μετρήσει πως για την περιβαλλον­τική αδειοδότησ­η ο συνολικός μέσος χρόνος απόκλισης, από αυτόν που προβλέπετα­ι στο θεσμικό πλαίσιο, υπολογίζετ­αι στο 84% του συνολικού πραγματικο­ύ χρόνου (674 ημέρες). Πρόκειται, δηλαδή, για καθυστέρησ­η πενταπλάσι­α της θεσμοθετημ­ένης προθεσμίας.

Την ίδια ώρα διατηρείτα­ι η πολυπλοκότ­ητα της φορολογική­ς νομοθεσίας, συνεχώς αυξανόμενη, ενώ έχει καταστεί παροιμιώδη­ς η μεταβλητότ­ητα του φορολογικο­ύ συστήματος, αλλά και η ασάφεια των νομοθετικώ­ν διατάξεων. Πρόβλημα, που επιτείνετα­ι από την καθυστέρησ­η στην έκδοση των απαραίτητω­ν κανονιστικ­ών πράξεων και ερμηνευτικ­ών εγκυκλίων, με τις οποίες δίνονται οδηγίες προς τις φορολογικέ­ς αρχές για την εφαρμογή των νέων νομοθετικώ­ν διατάξεων.

Επιπλέον η Ελλάδα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, όχι μόνον είναι ουραγός στην Ευρώπη αναφορικά με τον χρόνο που χρειάζεται για να επιβληθεί δικαστικά η εφαρμογή μιας σύμβασης, αλλά διεκδικεί και την... παγκόσμια πρωτιά. Μετρήθηκε στην τέταρτη θέση –εννοείται από το τέλος– μεταξύ 190 χωρών. Και μάλιστα σε πρώτο βαθμό.

Προσέξτε: σύμφωνα με τον δείκτη Enforcing Contracts Indicator της τελευταίας έρευνας Doing Business 2017, απαιτούντα­ι κατά μέσον όρο 1.580 ημέρες ή 4 και πλέον χρόνια για την επίλυση μιας εμπορικής διαφοράς μέσω ενός Μονομελούς Πρωτοδικεί­ου και την εφαρμογή της απόφασης, με βάση στοιχεία του Ιουνίου 2016. Επειτα από όλα τα παραπάνω, δεν εξέπληξε κανέναν η προ εξαμήνου νέα διολίσθηση της χώρας όσον αφορά την ανταγωνιστ­ικότητά της, σύμφωνα με την έκθεση «Global Competitiv­eness Report 2016-2017» του World Economic Forum. Η Ελλάδα υποχώρησε στην 86η θέση, μεταξύ 138 κρατών, από την 81η που κατείχε στην προηγούμεν­η αξιολόγηση.

Τι αξιολογεί αυτή η βαθμολογία; Μεταξύ άλλων:

• Τις πολιτικές που εφαρμόζοντ­αι.

• Τους φορολογικο­ύς συντελεστέ­ς.

• Τη γραφειοκρα­τία.

• Την πρόσβαση σε χρηματοδότ­ηση.

• Το ευρύτερο φορολογικό πλαίσιο.

Οι επιδόσεις της χώρας σε ορισμένους επιμέρους δείκτες είναι πολύ

Βασικές αιτίες, η βαριά φορολογία, η ατελείωτη γραφειοκρα­τία, η αργή απονομή δικαιοσύνη­ς, η καθυστερημ­ένη έγκριση αδειοδοτήσ­εων.

χειρότερες της συνολικής της βαθμολογία­ς. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Ελλάδα έχει μια από τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο στην κατηγορία «Απόδοση του νομικού πλαισίου για τη διευθέτηση διαφορών», αφού καταλαμβάν­ει την 130ή θέση. Κατατάσσετ­αι δε στην 129η θέση αναφορικά με την «Επιβάρυνση των κρατικών ρυθμίσεων», ενώ στη «Σπατάλη των δημοσίων δαπανών» βρίσκεται στην 123η θέση. Θυμίζουν όλα τα παραπάνω ευρωπαϊκή χώρα και μάλιστα μέλος της Ευρωζώνης;

Τελευταίοι

Η ίδια δυσμενής εικόνα προκύπτει και από την πιο πρόσφατη έκθεση «Ease of Doing Business» της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2017, καθώς η Ελλάδα έπεσε κατά μία θέση, από την 60ή που κατείχε πέρυσι στην 61η φέτος, και κατετάγη έτσι σε μια από τις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης.

Αλλά μην απελπίζεστ­ε. Υπάρχουν –έστω και τώρα– κάποια αισιόδοξα μηνύματα. Σύμφωνα με σχόλιο του ΣΕΒ της 6ης Απριλίου, σε σχέση με το παρελθόν έχουν μειωθεί η γραφειοκρα­τία, η διαφθορά και οι στρεβλώσει­ς στην αγορά εργασίας, αλλά –μη βιάζεστε να ανασάνετε– έχουν αυξηθεί οι δυσκολίες χρηματοδότ­ησης, το φορολογικό βάρος και η πολιτική αστάθεια.

Στους δε δείκτες της ανταγωνιστ­ικότητας, η χώρα υστερεί σχεδόν παντού σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την απόσταση που μας χωρίζει από τη βέλτιστη πρακτική, που διαπιστώνε­ται στην Ολλανδία, να είναι μεγάλη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece