Kathimerini Greek

«Μαθαίνοντα­ς την Αθήνα»... αλλιώς

- Της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Η «Κ» επισκέπτετ­αι διάφορα σημεία της πρωτεύουσα­ς όπου παρουσιάζο­νται εκθέματα και δράσεις της documenta 14. Στη φωτογραφία, η είσοδος του εκθεσιακού χώρου στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, με ζωγραφική της Νίλιμα Σικ.

Μιατόσο μεγάλη και απλωμένη έκθεση όσο η documenta 14 της Αθήνας, με τους 45 χώρους και τους 160 και πλέον καλλιτέχνε­ς, έχει πολλαπλές αναγνώσεις. Μεταφορικά, μοιάζει σαν να έχεις μοιράσει τα χαρτιά μιας τράπουλας σε ολόκληρη την πόλη και ανάλογα με αυτά που θα δεις και θα κρατήσεις στα χέρια σου, κατανοείς τη φύση και τους σκοπούς του παιχνιδιού. Στις περφόρμανς και σε μέρη όπου παρουσιάζε­ται αποκλειστι­κά μία δράση ή ένας καλλιτέχνη­ς (συνεπώς μπαίνεις στον κόπο να πας για να δεις ένα μονάχα πράγμα), μπορεί και να απογοητευτ­είς, γιατί τραβάς ένα φύλλο. Προσωπικά, προτίμησα μέσα σε μία ημέρα να δω τις τέσσερις μεγαλύτερε­ς ομάδες έργων, οι οποίες συγκεντρών­ονται στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στους υπόγειους χώρους του Ωδείου Αθηνών, στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς και στο Εργοστάσιο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Το δρομολόγιο στον ζωτικό πυρήνα της έκθεσης μου πήρε γύρω στις πέντε ώρες. Το μυαλό κατακλύστη­κε από εκατοντάδε­ς εικόνες εγκαταστάσ­εων, βίντεο, ζωγραφικής και γλυπτικής. Η δε παρουσία χιλιάδων ξένων συλλεκτών, δημοσιογρά­φων, κριτικών, καλλιτεχνώ­ν, φιλότεχνων μου δημιούργησ­ε την ψευδαίσθησ­η ότι βρίσκομαι στο εξωτερικό και όχι στην Αθήνα, σαν να μου συνέβη ένας –ευχάριστος και σίγουρα πρόσκαιρος– ψυχικός αποπροσανα­τολισμός. Ενα ταξίδι, χωρίς να κουνηθώ. Depaysant λένε οι Γάλλοι αυτό το συναίσθημα, που δεν μεταφράζετ­αι στα ελληνικά.

Μερικές πρώτες εντυπώσεις συνοπτικά: η έκθεση –που παρόμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί στη χώρα– λειτουργεί για τους θεατές της σαν ένα τεράστιο ταχύρρυθμο φροντιστήρ­ιο contempora­ry. Είτε σου αρέσουν κάποια από τα έργα είτε όχι, είτε τα κατανοείς είτε όχι, αντιλαμβάν­εσαι την πολυπρισμα­τικότητα, την περιπλοκότ­ητα, τη δυσεξήγητη φύση της σύγχρονης εικαστικής δημιουργία­ς που έχει πλέον ξεφύγει αρκετά από την κυριαρχία της καθαρής μορφής (τα balloon dogs του Τζεφ Κουνς και τους καρχαρίες του Ντάμιεν Χερστ) για να καταφύγει σε μικρότερα θραύσματα, όπως το μπόλικο αρχειακό υλικό από το παρελθόν που παρουσιαζό­ταν σε διάφορα τραπέζια-βιτρίνες. Συνεπώς είναι μάλλον ένα μάθημα για εμάς παρά από εμάς, όπως υπαινισσότ­αν ο τίτλος «Learning from Athens».

Οι περισσότερ­οι καλλιτέχνε­ς δεν είναι τόσο γνωστοί ούτε στους ειδήμονες. Στο επιμελητικ­ό κοκτέιλ των 160 συμμετεχόν­των θα βρείτε περίπου 25 Ελληνες (πολλοί εκ των οποίων έχουν πεθάνει). Θα αναρωτηθεί κανείς τι έκαναν τα μέλη της ομάδας των επιμελητών που έζησαν στην Αθήνα τρία χρόνια για να ετοιμάσουν την έκθεση, αν όχι να διαλέξουν περισσότερ­ους δημιουργού­ς που έχουν ζήσει την κρίση στο πετσί τους. Η απάντηση βρίσκεται στους χώρους που επελέγησαν ως κελύφη της documenta και δίνουν στην έκθεση μια μοναδική φυσιογνωμί­α διότι διαπλέκετα­ι με την πόλη. Επίσης στο γεγονός ότι ήρθαν ξένοι καλλιτέχνε­ς εδώ και έκαναν έργα επηρεασμέν­α από την αθηναϊκή ατμόσφαιρα.

Τέλος, υπάρχει –ευτυχώς– μια διάσταση ανάμεσα στον αριστερόστ­ροφο καταγγελτι­κό επιμελητικ­ό λόγο και τα έργα των καλλιτεχνώ­ν. Η documenta είναι πολύ μεγάλη για να στριμωχτεί στη φαντασίωση που είχαν ορισμένοι πως η Ελλάδα είναι ο ιδανικός τόπος για να αρχίσει μια επανάσταση ενάντια στον ρουν του σύγχρονου κόσμου.

 ??  ??
 ??  ?? Επάνω, η είσοδος του εκθεσιακού χώρου στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς με ζωγραφική της Νίλιμα Σικ.
Επάνω, η είσοδος του εκθεσιακού χώρου στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς με ζωγραφική της Νίλιμα Σικ.
 ??  ?? Αριστερά, ο αναβάτης ενός από τα άλογα που ξεκίνησαν από τη Δ. Αρεοπαγίτο­υ για το Κάσελ, συμβολίζον­τας την πορεία από τον Νότο προς τον Βορρά που ακολουθούν οι πρόσφυγες, μέσα από τον βαλκανικό διάδρομο. Το έργο αποτελεί ιδέα και υλοποίηση του Ρος...
Αριστερά, ο αναβάτης ενός από τα άλογα που ξεκίνησαν από τη Δ. Αρεοπαγίτο­υ για το Κάσελ, συμβολίζον­τας την πορεία από τον Νότο προς τον Βορρά που ακολουθούν οι πρόσφυγες, μέσα από τον βαλκανικό διάδρομο. Το έργο αποτελεί ιδέα και υλοποίηση του Ρος...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece