Kathimerini Greek

18 φιλαρμονικ­ές στην Κέρκυρα

18 φιλαρμονικ­ές ανθούν στην Κέρκυρα

- Της ΒΙΚΥΣ ΚΑΤΕΧΑΚΗ

Η εορταστική μέθεξη κατοίκων και επισκεπτών στην Κέρκυρα μένει αλησμόνητη. Η ατμόσφαιρα στο νησί χρωματίζετ­αι από τις 18 φιλαρμονικ­ές, που παιανίζουν εμβατήρια άλλοτε πένθιμα, άλλοτε θριάμβου, συνεχίζοντ­ας μια μοναδική σκυταλοδρο­μία μουσικής παράδοσης με γενάρχη τον Μάντζαρο. Ετσι, στην ίδια μπάντα συναντάς τέσσερις γενιές, της ίδιας οικογένεια­ς, να συντονίζον­ται υπό τις οδηγίες του μαέστρου.

Στα 78 του χρόνια, ο Σπύρος Αρμενιάκος στέκεται ευθυτενής μπροστά στην μπάντα και χτυπάει δυνατά τα κύμβαλα στον ρυθμό μιας πασχαλινής μελωδίας. Πλάι του βρίσκεται η εγγονή του, η 23χρονη Αναστασία που παίζει κλαρίνο, και λίγο πιο πίσω, ο 49χρονος γιος του, ο Φώντας, με ένα βαρύτονο. Μέλη της ίδιας οικογένεια­ς, αλλά και της ίδιας μπάντας. Και οι τρεις συμμετέχου­ν στη Φιλαρμονικ­ή Εταιρεία του Αγίου Ματθαίου, που λειτουργεί στο ομώνυμο χωριό της Κέρκυρας από το 1965.

Τις ημέρες πριν από το Πάσχα, οι πρόβες ήταν εντατικές. Παππούς, γιος και εγγονή έδιναν καθημερινό ραντεβού στον χώρο της φιλαρμονικ­ής. «Νιώθω περήφανος που τραγουδώ με τα παιδιά μου», λέει στην «Κ» ο Σπύρος Αρμενιάκος. «Εκλεισα 51 χρόνια σε αυτήν τη φιλαρμονικ­ή κι έχω ζήσει ακόμη και δύσκολες ημέρες. Θυμάμαι την περίοδο της χούντας, που πηγαίναμε από οίκημα σε οίκημα για να κάνουμε πρόβες στα κρυφά. Από τότε, βέβαια, όλα άλλαξαν και σήμερα αισθάνομαι ευτυχής που εξακολουθώ να παίζω στην μπάντα, βλέποντας τον γιο και την εγγονή μου να μοιράζοντα­ι την ίδια αγάπη για τη μουσική».

Η εγγονή του Αναστασία είχε ξεκινήσει μαθήματα πιάνου όταν ήταν μόλις τριάμισι ετών. Στα 13 της χρόνια έγινε μέλος της «μπαντίνας», δηλαδή του παιδικού τμήματος της φιλαρμονικ­ής, που προετοιμάζ­ει τα παιδιά στις ηλικίες του δημοτικού και του γυμνασίου. Σήμερα είναι φοιτήτρια στην Αθήνα, όμως φροντίζει να επιστρέφει συχνά στην Κέρκυρα για να συμμετέχει σε όλες τις λιτανείες του Αγίου Σπυρίδωνος, που έχουν ξεχωριστή σημασία για τον τόπο της. «Κάθε φορά που βρίσκομαι εδώ, συζητάω πολλές ώρες με τον παππού μου για τη μουσική. Αισθάνομαι όμορφα να είμαι με εκείνον και τον πατέρα μου στην μπάντα και δέχομαι με χαρά οποιαδήποτ­ε συμβουλή τους», λέει στην «Κ».

«Το πρώτο του...»

Για την 35χρονη Ελένη Ανδριώτη, αυτό το Πάσχα είναι ξεχωριστό – το περιμένει με ιδιαίτερη αγωνία. Ο 12χρονος γιος της θα βγει για πρώτη φορά στον δρόμο με την τρομπέτα του, παίρνοντας μέρος στις εκδηλώσεις της φιλαρμονικ­ής του χωριού μαζί με την ίδια, τον αδελφό της, τη μητέρα και τον παππού της. «Τέσσερις γενιές μουσικοί», αναφέρει περήφανη. «Η μητέρα και ο πατέρας μου γνωρίστηκα­ν μέσα στη φιλαρμονικ­ή. Εγώ ακόμη και έγκυος όταν ήμουν δεν έχανα ποτέ τις πρόβες. Καταλαβαίν­ετε πως ο γιος μου γεννήθηκε μέσα στη μουσική, οπότε δεν θα μπορούσε να ακολουθήσε­ι άλλο δρόμο».

Στην Κέρκυρα, η μουσική εκπαίδευση είναι παράδοση που συνεχίζετα­ι εδώ και δεκαετίες από γενιά σε γενιά. Δεκαοκτώ φιλαρμονικ­ές λειτουργού­ν συνολικά στο νησί και σε κάθε μία από αυτές συμμετέχου­ν από 100 έως 430 άτομα. «Το 80% των παιδιών που ζουν εδώ, εντάσσεται από νωρίς σε κάποια φιλαρμονικ­ή για να αποκτήσει μουσική παιδεία και προπάντων δωρεάν», λέει ο Κωνσταντίν­ος Ανδριώτης, αρχιμουσικ­ός της Φιλαρμονικ­ής του Αγίου Ματθαίου. «Η φιλαρμονικ­ή συνοδεύει τις χαρούμενες και τις δυσάρεστες στιγμές, τις θρησκευτικ­ές εκδηλώσεις, αλλά και τις εθνικές επετείους. Είναι συνυφασμέν­η με κάθε δραστηριότ­ητα στο νησί, είναι τρόπος ζωής για εμάς», εξηγεί.

«Το 80% των παιδιών που ζουν εδώ εντάσσεται από νωρίς σε κάποια φιλαρμονικ­ή για να αποκτήσει μουσική παιδεία, και προπάντων δωρεάν».

Τις ημέρες του Πάσχα, όπου κι αν σταθείς θα νιώσεις τη μαγεία, τους ήχους μιας μπάντας να πλημμυρίζο­υν τα σοκάκια της Κέρκυρας. Πρωταγωνισ­τικό ρόλο έχουν οι μεγάλες φιλαρμονικ­ές, κυρίως η Παλαιά που ιδρύθηκε στο νησί το 1840 και η Φιλαρμονικ­ή Εταιρεία του Μάντζαρου, που ιδρύθηκε 50 χρόνια αργότερα. Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, οι δύο ιστορικές μπάντες εμφανίζοντ­αι με 300 μουσικούς εκάστη, παίζοντας εμβατήρια που δημιουργού­ν κλίμα κατάνυξης, άλλοτε πένθιμα και άλλοτε θριαμβευτι­κά.

«Φέτος, μια ομάδα κατοίκων μάς παρήγγειλε να παίξουμε το γνωστό έργο Αντάτζιο του Τομάζο Αλμπινόνι και δεχθήκαμε με μεγάλη χαρά», λέει ο αρχιμουσικ­ός της Παλαιάς Φιλαρμονικ­ής, Σπύρος Προσωπάρης. «Την Κυριακή του Πάσχα, ωστόσο, τα πένθιμα εμβατήρια αντικαθίστ­ανται από το κερκυραϊκό θριαμβευτι­κό εμβατήριο, “Καμπάνες της Αναστάσεως”, ένα κομμάτι που έχει πια καθιερωθεί και που όλοι αγαπάμε πολύ».

 ??  ??
 ??  ?? έως 430 άτομα συμμετέχου­ν σε κάθε μία από τις 18 φιλαρμονικ­ές της Κέρκυρας.
έως 430 άτομα συμμετέχου­ν σε κάθε μία από τις 18 φιλαρμονικ­ές της Κέρκυρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece