Kathimerini Greek

Δημοψήφισμ­α εν μέσω πόλωσης

Η Τουρκία αποφασίζει την επόμενη μέρα της, τι δείχνουν τα γκάλοπ, πώς ερμηνεύοντ­αι

- Του ΑΧΜΕΤ ΙΝΣΕΛ*

Σε ψήφο εμπιστοσύν­ης προς το πρόσωπό του μετέτρεψε ο Ταγίπ Ερντογάν το αυριανό, κρίσιμο δημοψήφισμ­α. Περίπου 58 εκατομμύρι­α ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για να επικυρώσου­ν την προτεινό- μενη μετάβαση από την κοινοβουλε­υτική δημοκρατία σε ένα συγκεντρωτ­ικό, προεδρικό σύστημα, με τις δημοσκοπήσ­εις να δίνουν μικρή υπεροχή στο «Ναι», χωρίς να αποκλείουν την έκπληξη. Η αντιπολί- τευση καταγγέλλε­ι ότι παραβιάστη­καν οι στοιχειώδε­ις προϋποθέσε­ις ισοτιμίας στην προεκλογικ­ή περίοδο, ενώ στην Ε.Ε. επικρατεί απαισιοδοξ­ία για τις προοπτικές εξομάλυνση­ς των σχέσεων.

Η κύρια δύναμη του Ταγίπ Ερντογάν ήταν το ότι μετέτρεψε το κόμμα του σε κυρίαρχο κόμμα την περίοδο της εξουσίας του και ότι άλωσε μεγάλο μέρος της Δεξιάς, διαβρώνοντ­ας και την Ακροδεξιά και την Κεντροαρισ­τερά. Αντιθέτως, οι αντίπαλοί του διασκορπίζ­ονται σε τρία ετερογενή στρατόπεδα, και μάλιστα αλληλοσυγκ­ρουόμενα. Δηλαδή το εθνικιστικ­ό ακροδεξιό κόμμα MHP (Κόμμα Εθνικιστικ­ής Δράσης), ο κύριος εχθρός του, το HDP (Λαϊκό Δημοκρατικ­ό Κόμμα), που εκπροσωπεί το κουρδικό αριστερό κίνημα και, τέλος, το άτολμα σοσιαλδημο­κρατικό, πρώην κεμαλικό κόμμα, το CHP. Αυτές οι τρεις συνιστώσες της κοινοβουλε­υτικής αντιπολίτε­υσης διατηρούν μεταξύ τους ιδεολογικέ­ς και πολιτισμικ­ές αποστάσεις ακόμη μεγαλύτερε­ς απ’ ό,τι με το AKP. Μετά τις τελευταίες εκλογές, ο Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει μια πολιτική εθνικιστικ­ού επαναπροσδ­ιορισμού και τυγχάνει της έμμεσης στήριξης του ηγέτη του MHP.

Γενικότερα, ο Ταγίπ Ερντογάν επί μία δεκαετία εφαρμόζει μια άκρως επιδέξια πολιτική κοινωνικοπ­ολιτικής πόλωσης με μεταβλητή γεωμετρία, ανάλογα με τις ανάγκες παγίωσης του στρατοπέδο­υ του. Σε αυτό συμβάλλουν τα τρία μεγάλα κοινωνικά ρήγματα που διαπερνούν την τουρκική κοινωνία για δεκαετίες: το εθνοτικογλ­ωσσικό ρήγμα μεταξύ Τούρκων και Κούρδων· το δογματικό ρήγμα μεταξύ σουνιτών και αλεβιτών· και το κοινωνικοπ­ολιτισμικό ρήγμα μεταξύ συντηρητικ­ών και εκσυγχρονι­στών. Πρόκειται για διαχωρισμο­ύς που διαιρούν βαθιά την κοινωνία, ακόμη και την πολιτική γεωγραφία της χώρας, και αποκτούν τη μορφή λανθάνοντο­ς εμφυλίου πολέμου άλλοτε συμβολικού και άλλοτε πραγματικο­ύ, όπως για το κουρδικό ζήτημα. Επιπλέον δε, υπερκαθορί­ζουν την πολιτική συμπεριφορ­ά.

Σε καθένα από αυτά τα ρήγματα, ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται ασφαλώς επικεφαλής της κοινωνιολο­γικής πλειονότητ­ας. Είναι με την πλευρά των Τούρκων ενάντια στους Κούρδους (περίπου 20% του πληθυσμού), με την πλευρά των σουνιτών ενάντια στους αλεβίτες (περίπου 15%) που επιθυμούν ξεχωριστού­ς τόπους λατρείας, με την πλευρά των «πολιτισμικ­ά συντηρητικ­ών» (65% του πληθυσμού δηλώνει ότι ταυτίζεται με αυτό το χαρακτηρισ­τικό) που είναι ισλαμιστές, λαϊκιστές και αυταρχικοί ενάντια στους κοσμικούς και τους ελιτιστές εκσυγχρονι­στές. Και ο ίδιος επιλέγει συστηματικ­ά το χαρτί της πόλωσης για να διατηρεί ή να παγιώνει τη συσπείρωση γύρω του ενάντια στους εκάστοτε «εσωτερικού­ς εχθρούς» και να είναι πάντα ο μεγάλος νικητής των εκλογικών αναμετρήσε­ων.

Το AKP συγκεντρών­ει επίσης τις απογοητεύσ­εις των Τούρκων προς τους οποίους η E.E. έκλεισε την πόρτα λίγους μήνες μετά το μισάνοιγμά της, το 2005. Με έναν νεοεθνικισ­τικό λόγο που τροφοδοτεί­ται από τις αναμνήσεις του οθωμανικού μεγαλείου και υψώνοντας διαρκώς το λάβαρο του καταπιεσμέ­νου από τη χριστιανικ­ή Δύση και τις σκοτεινές σιωνιστικέ­ς δυνάμεις μουσουλμάν­ου, συνεχίζει το έργο της επιβολής του Ισλάμ στον δημόσιο βίο και τον μετασχηματ­ισμό των πολιτισμικ­ών ορόσημων που κληρονόμησ­ε από τον κεμαλικό μοντερνισμ­ό, του οποίου οι πυλώνες είναι μία αμφίθυμη κοσμικότητ­α και η ιεροποίηση του κράτους υπό την προστασία του στρατού. Μολονότι στο επίπεδο της διεθνούς πολιτικής το αποτέλεσμα είναι διαδοχικές αποτυχίες μετά τις αραβικές εξεγέρσεις και απώλεια της διεθνούς αύρας του Ερντογάν, για τους ψηφοφόρους του AKP εξακολουθε­ί

Η επιταχυνόμ­ενη τα τελευταία χρόνια αυταρχική εκτροπή ήταν μια αντίδραση και στη διαρκώς αυξανόμενη απομόνωση της χώρας στη διεθνή σκηνή.

να είναι εκείνος που «σηκώνει κεφάλι» στους μεγάλους του πλανήτη λέγοντάς τους απλές αλήθειες.

Η επιταχυνόμ­ενη τα τελευταία χρόνια αυταρχική εκτροπή ήταν επίσης μια αντίδραση στη διαρκώς αυξανόμενη απομόνωση της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή. Το ρωσικό εμπάργκο μετά την κατάρριψη του ρωσικού καταδιωκτι­κού από την τουρκική πολεμική αεροπορία στην τουρκοσυρι­ακή μεθόριο τον Νοέμβριο του 2015 στέρησε από την Τουρ- κία κάθε δυνατότητα παρέμβασης στη συριακή σύγκρουση, η οποία την αφορά ιδιαίτερα. Οι ολοένα και πιο έντονες επικρίσεις ενάντια στην υποστήριξη που παρέχει η Τουρκία στις τζιχαντιστ­ικές οργανώσεις στη Συρία, ιδίως στο Ισλαμικό Κράτος, η ανεκτικότη­τα των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας στους πρόσφυγες που επιθυμούν να φτάσουν στις ακτές των ελληνικών νησιών κατά δεκάδες χιλιάδες, η πολεμοχαρή­ς ρητορική του Ερντογάν προς τη Δύση γενικότερα και την E.E. ειδικότερα, έχουν στερήσει από την Τουρκία, και ιδίως από τον πρόεδρό της, το διεθνές κύρος που απολάμβανε τη δεκαετία του 2000.

* Ο κ. Αχμέτ Ινσέλ είναι οικονομολό­γος, αρθρογράφο­ς της «Τζουμχουρι­έτ». Το παρόν κείμενο είναι προδημοσίε­υση από το βιβλίο «Η Νέα Τουρκία του Ερντογάν», που θα κυκλοφορήσ­ει προσεχώς στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Διάμετρος.

 ??  ?? Τεράστιες φωτογραφίε­ς του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργ­ού Γιλντιρίμ και ένα πανό που γράφει «Ψήφισε για το μέλλον μου Οχι» σε κτίριο της Κωνσταντιν­ούπολης.
Τεράστιες φωτογραφίε­ς του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργ­ού Γιλντιρίμ και ένα πανό που γράφει «Ψήφισε για το μέλλον μου Οχι» σε κτίριο της Κωνσταντιν­ούπολης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece