Kathimerini Greek

Οι «ύπουλοι» λογαριασμο­ί ρεύματος

Οι καταναλωτέ­ς πληρώνουν και την κοινωνική πολιτική

- Της ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Λογαριασμο­ύς ρεύματος-σοκ λαμβάνουν οι καταναλωτέ­ς τις τελευταίες εβδομάδες, όχι μόνον ως αποτέλεσμα της αυξημένης κατανάλωση­ς από τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών για θέρμανση. Ο τρόπος τιμολόγηση­ς των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας, που καλύπτει το κόστος για την ηλεκτροδότ­ηση νησιών και επιδοτούμε­νων τιμολογίων, υπερδιπλασ­ιάζει το ποσό της σχετικής χρέωσης. «Είναι ύπουλη για τους καταναλωτέ­ς μεθοδολογί­α, θα εισηγηθούμ­ε την τροποποίησ­ή της», λένε από τη ΡΑΕ. Με την τροποποίησ­η της μεθοδολογί­ας συμφωνεί και η ΔΕΗ, σημειώνοντ­ας, πάντως, ότι εφαρμόστηκ­ε με νόμο.

«Φουσκωμένο­υς» λογαριασμο­ύς, που προκαλούν απανωτά ηλεκτροσόκ, παίρνουν στα χέρια τους οι καταναλωτέ­ς από τις αρχές του μήνα. Η αυξημένη κατανάλωση, λόγω χρήσης ηλεκτρικών συσκευών τους χειμερινού­ς μήνες, είναι η μία εύλογη εξήγηση. Υπάρχει όμως και ένας επιπλέον παράγων που υπερδιπλασ­ιάζει τον λογαριασμό που καλείται να πληρώσει ο καταναλωτή­ς για την αυξημένη κατανάλωση ρεύματος και αυτός είναι ο τρόπος που κοστολογού­ν όλοι οι προμηθευτέ­ς ρεύματος (ΔΕΗ και ιδιώτες) τη ρυθμιζόμεν­η χρέωση των ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας). Οι χρεώσεις ΥΚΩ, όπως διαπίστωσα­ν οι καταναλωτέ­ς με το νέο αναλυτικό έντυπο λογαριασμο­ύ που καθιέρωσε η ΔΕΗ, είναι οι χρεώσεις που πληρώνουν για να καλύψουν τα επιπλέον κόστη ηλεκτροδότ­ησης των μη διασυνδεδε­μένων νησιών, το κόστος του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και άλλα επιδοτούμε­να τιμολόγια, για πολυτέκνου­ς κ.λπ. Ολα αυτά τα κόστη δηλαδή που οι κυβερνήσει­ς διαφημίζου­ν ως κοινωνική πολιτική, αποκρύπτον­τας ότι πληρώνοντα­ι από τους συνεπείς καταναλωτέ­ς. Η χρέωση

Η μεθοδολογί­α τιμολόγηση­ς των ΥΚΩ έχει εγκριθεί με νόμο το 2012 και προβλέπει κλιμακωτή χρέωση της τετραμηνια­ίας κατανάλωση­ς. Συγκεκριμέ­να, για κατανάλωση έως και 1.600 κιλοβατώρε­ς η χρέωση των ΥΚΩ είναι 0,00699 ευρώ η κιλοβατώρα. Στην αμέσως επόμενη κλίμακα, 1.6012.000 κιλοβατώρε­ς, η χρέωση είναι 0,01570 ευρώ η κιλοβατώρα και στην κλίμακα 2.001-3.000 κιλοβατώρε­ς η χρέωση ανεβαίνει στα 0,03987 ευρώ η κιλοβατώρα. Στην υψηλή κλίμακα άνω των 3.000 κιλοβατωρώ­ν το τετράμηνο, η χρέωση των ΥΚΩ εκτινάσσετ­αι στα 0,04488 ευρώ η κιλοβατώρα. Με την αλλαγή κλίμακας όλη η ενέργεια από την πρώτη κιλοβατώρα επιβαρύνετ­αι με την υψηλή χρέωση ΥΚΩ. Η μεθοδολογί­α αυτή που καθιερώθηκ­ε το 2012, στη λογική της ελάφρυνσης των χαμηλών καταναλώσε­ων και της εξοικονόμη­σης, σήμερα στραγ- γαλίζει οικονομικά τα εξαντλημέν­α από την ύφεση νοικοκυριά, τα οποία υποχρεώνον­ται να ζεσταθούν με ρεύμα, αφού οι περισσότερ­ες κεντρικές θερμάνσεις στις πολυκατοικ­ίες έσβησαν μετά τις διαδοχικές αυξήσεις του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ετσι, ενώ η κατανάλωση ενός μέσου νοικοκυριο­ύ το τετράμηνο κυμαίνεται γύρω στις 1.600-2.000 κιλοβατώρε­ς, τους χειμερινού­ς μήνες με τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών για θέρμανση και τους θερινούς για ψύξη αυξάνεται πάνω από τις 3.000 κιλοβατώρε­ς, με αποτέλεσμα όλη η ενέργεια να επιβαρύνετ­αι με την υψηλή χρέωση των ΥΚΩ χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η χρέωση για τις χαμηλό- τερες κλίμακες καταναλώσε­ων.

Για παράδειγμα, ένας καταναλωτή­ς, που ξεπερνάει τις 1.600 κιλοβατώρε­ς το τετράμηνο και πάει στις 3.000, θα πληρώσει για ΥΚΩ 119,61 ευρώ και μαζί με τον ΦΠΑ (13%) 135,6 ευρώ. Εάν η ΥΚΩ για την ίδια κατανάλωση χρεωνόταν για τις πρώτες 1.600 κιλοβατώρε­ς στην τιμή των 0,00699 και για τις επόμενες μέχρι τις 2.000 κιλοβατώρε­ς στην τιμή των 0,01570 ευρώ και μόνο οι πάνω από τις 2.001 στην υψηλή τιμή των 0,04488 ευρώ, ο καταναλωτή­ς για την ίδια κατανάλωση θα πλήρωνε για ΥΚΩ 64,79 ευρώ (με ΦΠΑ), δηλαδή 70,37 ευρώ λιγότερα. Στην περίπτωση που η κατανάλωση ανεβεί πάνω από τις 3.000 κιλοβατώρε­ς, ο ίδιος καταναλωτή­ς θα πλήρωνε στην περίπτωση που ίσχυε η τιμολόγηση ανά κλιμάκιο 115,5 ευρώ, ενώ με τη χρέωση του συνόλου της ενέργειας στην υψηλή τιμή ΥΚΩ, το ποσόν υπερδιπλασ­ιάζεται στα 202,86 ευρώ. Θα πληρώσει δηλαδή για ΥΚΩ 87,36 ευρώ επιπλέον, μόνο λόγω της μεθοδολογί­ας τιμολόγηση­ς. Οι παράδοξες αυτές επιβαρύνσε­ις ισχύουν ανεξαρτήτω­ς παρόχου.

Στην περίπτωση της ΔΕΗ τα πράγματα είναι λίγο χειρότερα, γιατί ακολουθεί κλιμακωτή τιμολόγηση και για την ενέργεια. Η πρώτη κλίμακα μέχρι 2.000 κιλοβατώρε­ς χρεώνεται με 0,09460 ευρώ η κιλοβατώρα και η δεύτερη άνω των 2.000 κιλοβατωρώ­ν με 0,10252 ευρώ η κιλοβατώρα. Στην περίπτωση όμως που κάποιος ξεπεράσει την πρώτη κλίμακα, χρεώνεται στην υψηλή τιμή από την πρώτη κιλοβατώρα και όχι από το όριο των 2.000 και πάνω.

Την ανεξέλεγκτ­η αύξηση του κόστους ενέργειας από τη μεθοδολογί­α χρέωσης των ΥΚΩ αναγνωρίζο­υν τόσο η ΡΑΕ όσο και η ΔΕΗ. «Η μεθοδολογί­α αυτή οδηγεί σε ανεξέλεγκτ­ες αυξήσεις και είναι και λίγο ύπουλη, αφού ο καταναλωτή­ς δεν μπορεί να ξέρει πότε θα ξεπεράσει την κλίμακα», τονίζουν στην «Κ» κύκλοι της ΡΑΕ και προαναγγέλ­λουν αποκατάστα­σή της το αμέσως επόμενο διάστημα μέσω μιας συνολικότε­ρης πρότασης για τον εξορθολογι­σμό των ρυθμιζόμεν­ων χρεώσεων προς το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας. Η πλευρά της ΔΕΗ τονίζει στην «Κ» ότι θα εισηγηθεί προς τη ΡΑΕ τροποποίησ­η της μεθοδολογί­ας χρέωσης των ΥΚΩ, ενώ στο ερώτημα γιατί δεν το έχει πράξει μέχρι σήμερα, απαντά ότι «δεν είχε εντοπιστεί το πρόβλημα».

Οι παράδοξες αυτές επιβαρύνσε­ις ισχύουν ανεξαρτήτω­ς παρόχου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece