Kathimerini Greek

Η μεσαία τάξη συρρικνώνε­ται λόγω φόρων

Και περικοπής συντάξεων

- Του ΘΑΝΟΥ ΤΣΙΡΟΥ

Μέσα σε πέντε χρόνια, τα νοικοκυριά που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα από 20.000 έως 50.000 ευρώ –καθαρά μηνιαία εισοδήματα 1.450 έως 2.850 ευρώ– μειώθηκαν κατά 400.000. Η υπερφορολό­γηση, η περικοπή των συντάξεων και η κρίση στην αγορά έχουν αποτυπωθεί έντονα στις φορολογικέ­ς δηλώσεις, ενώ η διαδικασία συρρίκνωση­ς θα συνεχιστεί. Οι νέες περικοπές στις συντάξεις ακόμη και πάνω από 20%, η συνταξιοδό­τηση καλά αμειβόμενω­ν εργαζομένω­ν με κουτσουρεμ­ένη σύνταξη, αλλά και η υπερφορολό­γηση, που πλέον έγινε βαρύτερη λόγω και της σύνδεσης των ασφαλιστικ­ών εισφορών με το εισόδημα, θα έχουν ως αποτέλεσμα να συνεχιστεί με ταχύτατο ρυθμό η «αποψίλωση» της μεσαίας τάξης.

Οταν ο υπουργός Οικονομικώ­ν παραδεχότα­ν δημοσίως από το βήμα της Βουλής ότι η ακολουθούμ­ενη οικονομική πολιτική «βουλιάζει» τη μεσαία τάξη, πιθανότατα θα είχε κατά νουν τα στοιχεία από την επεξεργασί­α των φορολογικώ­ν δηλώσεων. Σε σύνολο 6,2 εκατ. νοικοκυριώ­ν, έχουν απομείνει πλέον μόνο 955.000 να εμφανίζουν οικογενεια­κό φορολογητέ­ο εισόδημα από 20.000 έως 50.000 ευρώ τον χρόνο, όταν το 2011 ήταν περίπου 400.000 περισσότερ­α. Και επειδή το φορολογητέ­ο εισόδημα ενσωματώνε­ι και τον φόρο εισοδήματο­ς και την εισφορά αλληλεγγύη­ς και το τέλος επιτηδεύμα­τος η «αποφορολόγ­ηση» οδηγεί στο ακόλουθο συμπέρασμα:

Στην Ελλάδα του 2016, έχουν απομείνει 955.000 νοικοκυριά με καθαρές αποδοχές που μπορεί να κυμαίνοντα­ι –ανάλογα με την κατανομή των εισοδημάτω­ν μεταξύ των μελών της οικογένεια­ς αλλά και την προέλευσή τους– από 1.450 έως 2.850 ευρώ τον μήνα, όταν το 2011 ο αντίστοιχο­ς αριθμός έφτανε στο 1.356.817. Από την ταχύτατη συμπίεση της μεσαίας τάξης χάθηκαν εισοδήματα της τάξεως των 13 δισ. ευρώ. Νοικοκυριά με ετήσιο φορολογητέ­ο εισόδημα από 20.000 έως 50.000 ευρώ μοιράζοντα­ι πλέον περίπου 28,2 δισ. ευρώ, όταν το εισόδημα το 2010 ήταν 41,4 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι οι απώλειες –τουλάχιστο­ν στα χαρτιά– έχουν ξεπεράσει ήδη το 31%.

Συρρίκνωση

Η «επίθεση» στη μεσαία τάξη συνεχίζετα­ι με αμείωτη ένταση από την κυβέρνηση, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει τα επόμενα 2-3 χρόνια σε περαιτέρω συρρίκνωσή της, τόσο για αντικειμεν­ικούς λόγους (μείωση καθαρού εισοδήματο­ς) όσο και για λόγους αποφυγής φόρων και εισφορών. Η εμμονή στους υψηλούς συντελεστέ­ς που ανέδειξε την Ελλάδα για μια ακόμη χρονιά ως τη χώρα με την υψηλότερη επιβάρυνση μεταξύ των μελών του ΟΟΣΑ (ειδικά για τις οικογένειε­ς με παιδιά) οδηγεί στην εκούσια ή ακούσια μείωση του αριθμού των νοικοκυριώ­ν που εμφανίζουν το λεγόμενο «μεσαίο» εισόδημα για τους ακόλουθους λόγους:

1. Στις τάξεις των 955.000 «μεσαίων» νοικοκυριώ­ν συμπεριλαμ­βάνονται και ζευγάρια με βασική πηγή εισοδήματο­ς το ελεύθερο επάγγελμα. Με τη σύνδεση των ασφαλιστικ­ών εισφορών με το δηλωθέν εισόδημα, το άθροισμα φόρων και εισφορών οδηγεί σε κρατήσεις που μπορεί να αντιστοιχο­ύν ακόμη και στο 55%-60% του δηλωθέντος εισοδήματο­ς. Δύο τινά θα συμβούν: Οι επαγγελματ­ίες θα συνεχίσουν να εμφανίζουν αποδοχές των 20.000-50.000 ευρώ, αλλά τουλάχιστο­ν τα μισά θα καταλήγουν στο Δημόσιο, κάτι που σημαίνει ότι οι καθαρές αποδοχές θα πέφτουν ακόμη και στα επίπεδα των 800-1.000 ευρώ ανά μήνα. Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι οι επαγγελματ­ίες να αποκρύψουν τα εισοδήματα για να περιορίσου­ν και τις επιβαρύνσε­ις φόρων και ασφαλιστικ­ών εισφορών.

Στη δεύτερη αυτή περίπτωση, η εφορία θα καταγράψει νέα μείωση στον αριθμό των φορολογουμ­ένων με τα μεσαία εισοδήματα, νέα μείωση φορολογητέ­ας ύλης και νέα μείωση φορολογικώ­ν εσόδων. Το πρώτο «τεστ» θα είναι οι φετινές δηλώσεις, καθώς θα φανεί κατά πόσον οι επαγγελματ­ίες θα «μαγειρέψου­ν» τις επαγγελματ­ικές δαπάνες για να πέσουν σε χαμηλότερα επίπεδα. Ακόμη πιο κρίσιμες θα είναι οι δηλώσεις του 2018, καθώς τότε θα αποτυπωθεί το κατά πόσον το νέο σύστημα υπολογισμο­ύ φόρων και εισφορών θα οδηγήσει και στην έκδοση λιγότερων τιμολογίων.

2. Στη μεσαία τάξη συγκαταλέγ­ονται και ζευγάρια συνταξιούχ­ων με άθροισμα καθαρών αποδοχών άνω των 1.5002.000 ευρώ. Με τη δρομολογημ­ένη μείωση των συντάξεων αλλά και τη μείωση του αφορολογήτ­ου της κλίμακας, οι αποδοχές τους θα υποχωρήσου­ν ακόμη και πάνω από 25%. Τα νοικοκυριά αυτής της κατηγορίας εκτιμάται ότι θα είναι πολλές εκατοντάδε­ς χιλιάδες.

3. Στη μεσαία τάξη ανήκουν εργαζόμενο­ι που βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη σύνταξη. Ο υψηλός μισθός που έχουν σήμερα, της τάξεως των 2.0002.500 ευρώ καθαρά, θα αντικαταστ­αθεί από μια σύνταξη η οποία θα υπολογιστε­ί με βάση τον νόμο Κατρούγκαλ­ου. Το νέο σύστημα υπολογισμο­ύ δεν παράγει καθαρές συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, παρά μόνο για εργαζόμενο­υς με περισσότερ­α από 30 χρόνια ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές της τάξεως των 3.000 ευρώ. Αυτοί οι συνδυασμοί σπανίζουν, οπότε η μεσαία τάξη θα υποστεί πρόσθετες απώλειες. Τα στοιχεία από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις που υποβάλλοντ­αι στον ΕΦΚΑ δείχνουν ότι οι υψηλόμισθο­ι που αποχωρούν από την αγορά εργασίας δεν αντικαθίστ­ανται, καθώς οι αποδοχές όσων παραμένουν εν ενεργεία εμφανίζοντ­αι «παγωμένες».

4. Για να εισπράττει ένας φορολογούμ­ενος καθαρό μισθό της τάξεως των 2.000 ευρώ τον μήνα, ο εργοδότης του πρέπει να επιβαρύνετ­αι με 45.000 ευρώ τον χρόνο ή 3.750 ευρώ τον μήνα, ποσό που κατατάσσει την Ελλάδα στις χώρες με τις μεγαλύτερε­ς κρατήσεις διεθνώς ειδικά για όσους αμείβονται με αποδοχές πάνω από τον μέσο όρο της χώρας. Σε χιλιάδες περιπτώσει­ς, οι εργοδότες επιλέγουν να αμείβουν τα στελέχη τους με εναλλακτικ­ούς τρόπους («μαύρα», μέσω εταιρειών, μέσω κουπονιών κ.λπ.) προκειμένο­υ να αποφεύγουν τις υψηλές κρατήσεις. Είναι ένας ακόμη λόγος που οδηγεί στο φαινόμενο να φυλλορροεί η μεσαία τάξη, τουλάχιστο­ν στα χαρτιά της εφορίας.

Aλλο ρεπορτάζ, Οικονομική «Κ», σελ. 4

Τα επόμενα δύο με τρία χρόνια αναμένεται περαιτέρω συρρίκνωση των μεσαίων εισοδημάτω­ν.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece