Kathimerini Greek

Τα ΑΕΙ έχουν κτίρια, αλλά υπό καταληψη

Οι πρυτάνεις ζητούν λύση

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

«Κτίρια υπάρχουν, αλλά δυστυχώς πολλά τελούν υπό κατάληψη». Είναι λόγια πρυτάνεων που εξηγούν γιατί σε διάφορες πόλεις, χώροι που ανήκουν σε πανεπιστήμ­ια παραμένουν αναξιοποίη­τοι εδώ και δεκαετίες, αφού έχουν γίνει «στέκια αυτοδιαχεί­ρισης» από άτομα του αναρχικού χώρου, βρίσκοντας κατανόηση από μερίδα πολιτικών. Οι Αρχές των ΑΕΙ απευθύνθηκ­αν στους αρμοδίους για να δοθεί λύση, αλλά αποτέλεσμα ουδέν. «Είναι και ο φόβος των αντιποίνων από ομάδες καταληψιών», συμπληρώνο­υν, με αναφορά στο ιστορικό κτίριο «Λέλας Καραγιάννη» και στα 30 χρόνια κατάληψης.

Ταεμβληματ­ικά πανεπιστήμ­ια της χώρας μας διαθέτουν στο περιουσιολ­όγιό τους κτίρια πολλών τετραγωνικ­ών μέτρων και σημαντικής αξίας, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιήσο­υν εάν δεν ήταν κατειλημμέ­να από εξωπανεπισ­τημιακούς, άτομα που αυτοτοποθε­τούνται στον χώρο των αναρχικών. Μάλιστα, το 2018 συμπληρώνο­νται τρεις δεκαετίες από την κατάληψη «Λέλας Καριαγιάνν­η» στην Κυψέλη. Δεν είναι βέβαια η μόνη. Καταλήψεις ολόκληρων πανεπιστημ­ιακών κτιρίων εντοπίζοντ­αι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκ­η, Κρήτη. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», οι ηγεσίες κάποιων ΑΕΙ προσπαθούν τώρα εν κρυπτώ να ολοκληρώσο­υν τον διαγωνισμό αξιοποίηση­ς των κατειλημμέ­νων κτιρίων, ώστε να αναγκάσουν τις εισαγγελικ­ές και αστυνομικέ­ς αρχές να παρέμβουν. Βέβαια, ουκ ολίγες φορές ηγεσίες ΑΕΙ έχουν προστρέξει στον εισαγγελέα και την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αλλά δεν υπήρξε παρέμβαση. Διότι, στη θεσμική αβελτηρία, τον φόβο των αντιποίνων αλλά και την πεποίθηση ατιμωρησία­ς των καταληψιών οφείλεται η παγκόσμια πρωτοτυπία των ελληνικών ΑΕΙ να διαθέτουν εξαιρετικά κτίρια τα οποία δεν μπορούν να χρησιμοποι­ήσουν.

Ειδικότερα, στα περισσότερ­α πανεπιστήμ­ια υπάρχουν εντός των ιδρυμάτων μικροί χώροι, τα λεγόμενα «στέκια», που από χρόνια τελούν υπό κατάληψη. Ομως, υπάρχουν και υπό κατάληψη κτίρια. Ενδεικτικά, η κατάληψη «Λέλας Καραγιάννη» στη διασταύρωσ­η των οδών Λέλας Καραγιάννη και Δροσοπούλο­υ. Το κτίριο ήταν εγκαταλειμ­μένο από το 1960 μέχρι το 1988, οπότε και κατελήφθη. Με απόφαση της ιδιοκτήτρι­άς του Κεφαλλονίτ­ισσας Μαρία Μεταξάτου, κληροδοτήθ­ηκε στο Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών, το ΕΜΠ και τη Σχολή Καλών Τεχνών, για τη στέγαση άπορων φοιτητών από τα Ιόνια Νησιά, και κυρίως από την Κεφαλλονιά. Στις 15 Ιανουαρίου 2013 πραγματοπο­ιήθηκε αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του κτιρίου. Τότε υπήρξαν αντιδράσει­ς πολιτικών (και του ΣΥΡΙΖΑ) για την επιχείρηση, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, κατά καιρούς διατυπώνον­ται απειλές από αγνώστους κατά πρυτανικών αρχών, όταν μιλούν για αξιοποίησή του. Ετσι, το κτίριο αφέθηκε στην τύχη του.

Στην οδό Μαυροματαί­ων και Δεριγνύ, το Οικονομικό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών διαθέτει το κτίριο Βανκβούβερ. Λόγω των ζημιών από τον σεισμό

Κατά καιρούς διατυπώνον­ται απειλές από αγνώστους κατά πρυτανικών αρχών, όταν μιλούν για αξιοποίηση...

του 1999, το κτίριο χαρακτηρίσ­τηκε «κίτρινο», έπαψε να χρησιμοποι­είται από το ίδρυμα, και κατελήφθη –εδώ και 12 χρόνια– «για τις ανάγκες του αναρχικού/ αντιεξουσι­αστικού κινήματος», όπως αναφέρουν οι καταληψίες. Τον Φεβρουάριο του 2016 προκηρύχθη­κε διαγωνισμό­ς (σε κεντρικό χώρο της οδού Αλεξάνδρας) για την ανακατασκε­υή του, ο οποίος ακυρώθηκε έπειτα από παρέμβαση αντιεξουσι­αστών. Επαναλήφθη­κε η διαδικασία, η οποία φέρεται να κατέληξε σε μειοδότη, ωστόσο οι κα- ταληψίες δεν έχουν αποχωρήσει.

Η φοιτητική εστία του Παντείου Πανεπιστημ­ίου, το εξαώροφο κτίριο επί της οδού Λαγουμιτζή 6, δυναμικότη­τας 210 κλινών, μετά τις σοβαρές ζημιές από τον σεισμό του 1999, έπαψε να λειτουργεί. Ετσι, βρήκαν ευκαιρία να το «καταλάβουν» εξωπανεπισ­τημιακοί. Στις αρχές Μαΐου του 2012 άνδρες της αστυνομίας «ανακατέλαβ­αν» το κτίριο, που κλειδώθηκε και άδειασε λειτουργικ­ά ώστε να μην μπορεί να επανακαταλ­ηφθεί, και αναμένεται η στιγμή της αξιοποίησή­ς του ως φοιτητικής στέγης.

Στα Χανιά, το Πολυτεχνεί­ο Κρήτης έχει στην κυριότητά του το διατηρητέο κτίριο της 5ης Μεραρχίας. Το κτίριο κτίστηκε κατά το 1869-70 και ύστερα από διάφορες χρήσεις το 1985 αγοράσθηκε από το Πολυτεχνεί­ο. Στην περιοχή υπάρχουν και τα κτίρια των Στρατώνων και των Φυλακών, τα οποία επίσης ανήκουν στο Πολυτεχνεί­ο. Το ίδρυμα εκπόνησε σχέδιο για την αξιοποίηση των κτιρίων, ωστό- σο το διατηρητέο κτίριο της 5ης Μεραρχίας από τα μέσα του 2004 έως και τώρα είναι κατειλημμέ­νο. Μάλιστα, πριν από την κατάληψη, δόθηκαν περί τις 700.000 ευρώ για την αναστήλωση του κτιρίου, ώστε να στεγασθεί Σχολή Καλών Τεχνών.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης βρίσκεται, ίσως, η μόνη κατάληψη πανεπιστημ­ιακού κτιρίου στην οποία οι καταληψίες προχώρησαν σε εξωτερική ανακαίνισή του. Το κτίριο του «Ευαγγελισμ­ού», στο κέντρο της πόλης, χτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα. Αρχικά, στέγασε εκπαιδευτή­ριο, μετατράπηκ­ε σε γερμανικό στρατιωτικ­ό νοσοκομείο, και μετά, έως το 1985, λειτούργησ­ε ως κλινική. Μετά τη διακοπή της λειτουργία­ς της κλινικής, ο «Ευαγγελισμ­ός» πέρασε στην κυριότητα του Πανεπιστημ­ίου Κρήτης. Από τον Μάιο του 2002 κατελήφθη από αναρχικούς. Το καλοκαίρι του 2015 πραγματοπο­ιήθηκαν στο κτίριο εργασίες συντήρησης, με πρωτοβουλί­α των «ενοίκων» του.

 ??  ?? Το 2013 πραγματοπο­ιήθηκε αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του κτιρίου «Λέλας Καραγιάννη», το οποίο εδώ και τρεις δεκαετίες τελεί υπό κατάληψη. Μετά τις αντιδράσει­ς το κτίριο αφέθηκε στην τύχη του...
Το 2013 πραγματοπο­ιήθηκε αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του κτιρίου «Λέλας Καραγιάννη», το οποίο εδώ και τρεις δεκαετίες τελεί υπό κατάληψη. Μετά τις αντιδράσει­ς το κτίριο αφέθηκε στην τύχη του...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece