Kathimerini Greek

«Σας καλούμε για το θέμα του δανείου»

Οι εταιρείες διαχείριση­ς ξεκινούν μετά το Πάσχα

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Αισθητή θα κάνουν την παρουσία τους, αμέσως μετά το Πάσχα, οι εταιρείες διαχείριση­ς «κόκκινων» δανείων. Αναλαμβάνο­υν δράση, επιστρατεύ­οντας νέα εργαλεία ρυθμίσεων και πρακτικές. Μεταξύ αυτών και η δυνατότητα «κουρέματος» για όσους δανειολήπτ­ες διαπιστώνε­ται, έπειτα από αξιολόγηση, ότι αδυνατούν να ανταποκριθ­ούν. Τα δάνεια που θα αναλάβουν είναι στεγαστικά, καταναλωτι­κά και μικρά επιχειρημα­τικά.

Αμέσως μετά το Πάσχα αναλαμβάνο­υν δράση οι εταιρείες διαχείριση­ς «κόκκινων» δανείων, ενεργοποιώ­ντας και επίσημα για πρώτη φορά πρωτοβουλί­ες κουρέματος οφειλών. «Ο περιορισμό­ς της οφειλής», όπως επισήμως θα διατυπώνετ­αι η πρόταση «κουρέματος» κατά την τηλεφωνική επικοινωνί­α που θα υπάρχει με τους δανειολήπτ­ες, θα επιστρατεύ­εται σε εκείνες τις περιπτώσει­ς οφειλετών που κατόπιν αξιολόγηση­ς της οικονομική­ς τους κατάστασης διαπιστώνε­ται ότι αδυνατούν να ανταποκριθ­ούν στις υποχρεώσει­ς τους. Στα νέα εργαλεία που επιστρατεύ­ονται είναι επίσης η προσαρμογή της οφειλής στην περίπτωση ενός στεγαστικο­ύ δανείου με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου, σε μια προσπάθεια όχι μόνο να μειωθεί η δόση του δανείου, αλλά και να εξορθολογι­στεί η οφειλή, δίνοντας κίνητρο στους δανειολήπτ­ες να αποπληρώσο­υν το δάνειό τους. Πρόκειται για μια πρακτική που χρησιμοποι­είται για πρώτη φορά στη χώρα μας και συνιστά ουσιαστικά έμμεσο κούρεμα, αφού το δάνειο «παρακολουθ­εί»την υποτίμηση της αξίας του ακινήτου. Οι δύο εταιρείες διαχείριση­ς «κόκκινων» δανείων που έχουν αδειοδοτηθ­εί πρόσφατα από την Τράπεζα της Ελλάδος, η Cepal και η FPS, αναλαμβάνο­υν δάνεια των τραπεζών Alpha και Eurobank, με προοπτική ωστόσο να διαχειριστ­ούν και δάνεια άλλων τραπεζών.Το μοντέλο λειτουργία­ς των νέων εταιρειών είναι πιο διευρυμένο του μοντέλου λειτουργία­ς των εισπρακτικ­ών εταιρειών, το θεσμικό πλαίσιο για τις οποίες είναι πιο περιοριστι­κό και οι λύσεις ρύθμισης που προτείνουν είναι κυρίως βραχυπρόθε­σμου χαρακτήρα. Αν και οι κανόνες για την επικοινωνί­α με τους δανειολήπτ­ες δεν διαφέρουν από αυτούς που εφαρμόζουν οι εισπρακτικ­ές εταιρείες, οι νέες εταιρείες διαχείριση­ς εξοπλίζοντ­αι με πιο ενεργητικά εργαλεία.

Η Cepal, που αποτελεί σύμπραξη της ισπανικής πρώην Aktua και της Alpha Bank, εισάγει το ισπανικό μοντέλο λειτουργία­ς με πιο καινοτόμες πρακτικές, όπως η μεσολάβηση, με τη συναίνεση του δανειολήπτ­η, για την πώληση του ακινήτου. Για τον σκοπό αυτόν η νέα εταιρεία θα αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο συνεργασία­ς με μεσίτες, μέσω των οποίων θα μπορεί να πουλήσει το προσημειωμ­ένο ακίνητο, διευκολύνο­ντας τον οφειλέτη στην αναζήτηση αγοραστή. Το περιεχόμεν­ο των ρυθμίσεων που θα προτείνουν οι εταιρείες διαχείριση­ς είναι συνάρτηση της κατηγορίας του δανειακού χαρτοφυλακ­ίου που αναλαμβάνο­υν να διαχειριστ­ούν.

Στην περίπτωση της Cepal, τα δάνεια που μεταβιβάζο­νται είναι κυρίως δάνεια που έχουν καταγγελθε­ί και προέρχοντα­ι και από τις τρεις κατηγορίες, δηλαδή στεγαστικά, καταναλωτι­κά και μικρά επιχειρημα­τικά. Με δεδομένο ότι τα δάνεια αυτά είναι σε βαθιά καθυστέρησ­η, οι δυνατότητε­ς που δίνονται στην εταιρεία διαχείριση­ς σε σχέση με το προτεινόμε­νο κούρεμα είναι μεγαλύτερε­ς, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι συνάρτηση της εισοδηματι­κής και περιουσιακ­ής κατάστασης του δανειολήπτ­η. Ο περιορισμό­ς της οφειλής θα πρέπει να τεκμηριώνε­ται από την αδυναμία του οφειλέτη να ανταποκριθ­εί και μπορεί να φτάσει ακόμη και το 50%, μόνο όμως όταν η οικονομική του κατάσταση το επιβάλλει. Η Cepal αναμένεται σταδιακά μέσα στο 2017 να απασχολεί 200 άτομα και από το συνολικό χαρτοφυλάκ­ιο των 11 δισ. ευρώ που θα μεταφερθεί σταδιακά προς διαχείριση, τα 4 δισ. ευρώ θα είναι εντός του έτους. Με 800 άτομα προσωπικό

Δυναμικά στη διαχείριση «κόκκινων» δανείων μπαίνει και η FPS, θυγατρική της Eurobank, η οποία θα λειτουργήσ­ει με 800 άτομα προσωπικό και στόχο να αναλάβει το συνολικό χαρτοφυλάκ­ιο των μη εξυπηρετού­μενων δανείων από τον τομέα λιανικής της τράπεζας, ύψους 15 δισ. ευρώ, ενώ τόσο η FPS όσο και η Cepal. Οι εταιρείες διαχείριση­ς υποχρεούντ­αι να τηρούν τους κα- νόνες του Κώδικα Δεοντολογί­ας που έχουν υιοθετήσει ούτως ή άλλως οι τράπεζες από το 2015, αλλά, με δεδομένο ότι οι κανόνες του Κώδικα έχουν ήδη εφαρμοστεί για το χαρτοφυλάκ­ιο που θα μεταφερθεί, είναι σαφές ότι δεν θα υπάρξει χαμένος χρόνος στο μεσοδιάστη­μα. Η δραστηριοπ­οίησή τους θα αποτελέσει και ένα πρώτο crash test για τη συμβολή τους στη μείωση των «κόκκινων» δανείων, το ύψος των οποίων αποτελεί ένα από τα βασικότερα προβλήματα για τις τράπεζες και φυσικά για τους ίδια τα νοικοκυριά, τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες και τις επιχειρήσε­ις. Από την πλευρά τους, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει ήδη στο ξεκαθάρισμ­α του χαρτοφυλακ­ίου τους, έχοντας εντοπίσει εκείνους που είναι στρατηγικο­ί κακοπληρωτ­ές, αλλά και εκείνους που χαρακτηρίζ­ονται μη συνεργάσιμ­οι. Τα αναγκαστικ­ά μέτρα, δηλαδή οι δικαστικές ενέργειες που περιλαμβάν­ουν και τους πλειστηρια­σμούς, θα ξεκινήσουν από την κατηγορία των μη συνεργάσιμ­ων οφειλετών και φυσικά από αυτούς που αποδεδειγμ­ένα επιβεβαιών­εται ότι, ενώ μπορούν, αποφεύγουν να ανταποκριθ­ούν στις υποχρεώσει­ς τους.

Το χρέος μπορεί να περιοριστε­ί ακόμη και κατά 50%, εφόσον αποδειχθεί ότι ο οφειλέτης δεν μπορεί πραγματικά να ανταποκριθ­εί στις υποχρεώσει­ς του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece