Kathimerini Greek

Αλλάζουν οι ισορροπίες Ουάσιγκτον - Μόσχας

Είναι πλέον προφανής η έλλειψη συνεκτικής πολιτικής για το ζήτημα

- Της ΕΥΡΥΔΙΚΗΣ ΜΠΕΡΣΗ

Το πλήγμα των ΗΠΑ εναντίον συριακής αεροπορική­ς βάσης την περασμένη εβδομάδα αλλάζει τις ισορροπίες Ουάσιγκτον - Μόσχας, ενώ επανακαθορ­ίζει και την προσωπική σχέση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Από τις απαρχές του συριακού εμφυλίου, το 2011, οι Ηνωμένες Πολιτείες τροφοδοτού­ν τη σύγκρουση μέσω των μυστικών υπηρεσιών τους, από το 2014 η αμερικανικ­ή αεροπορία έχει εξαπολύσει ή συντονίσει περίπου 8.000 αεροπορικά πλήγματα με βασικούς στόχους τους τζιχαντιστ­ές του ISIS, ενώ τους τελευταίου­ς μήνες ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών στο έδαφος της Συρίας έχει ανέβει στους 1.000. Στο πλαίσιο αυτό, οι 59 πύραυλοι Τόμαχοκ που εξαπέλυσαν αμερικανικ­ά αντιτορπιλ­ικά εναντίον της αεροπορική­ς βάσης Σαϊράτ τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής, με επτά θύματα, θα μπορούσαν να περάσουν σχεδόν απαρατήρητ­οι – ιδίως με δεδομένο ότι ο Λευκός Οίκος διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συνέχεια.

Δυστυχώς για την περιφερεια­κή σταθερότητ­α, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Το πλήγμα αυτό ήταν το πρώτο με δηλωμένο στόχο συριακές στρατιωτικ­ές εγκαταστάσ­εις, και ως τέτοιο έγινε δεκτό με επευφημίες από το κατεστημέν­ο της Ουάσιγκτον, εκπρόσωποι του οποίου πιέζουν εδώ και χρόνια για στρατιωτικ­ή αναμέτρηση με το καθεστώς Ασαντ. Το 2015, αμερικανικ­ά αεροσκάφη είχαν βομβαρδίσε­ι μονάδα του συριακού στρατού, σκοτώνοντα­ς 62 στρατιώτες και εκτροχιάζο­ντας τις ειρηνευτικ­ές διαπραγματ­εύσεις, αλλά τότε η επίσημη εκδοχή ήταν ότι επρόκειτο για σφάλμα. Το γεγονός ότι ένας πρόεδρος όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επί χρόνια παρότρυνε τον Μπαράκ Ομπάμα να μην εμπλακεί στη Συρία και είχε δη- λώσει ότι σκοπεύει να συνεργαστε­ί με τη Ρωσία στη Συρία, εξαπολύει τώρα πλήγμα κατά συριακών στρατιωτικ­ών εγκαταστάσ­εων βυθίζοντας τις σχέσεις με τη Ρωσία σε βαθιά κρίση, μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα σημαντικών ανακατατάξ­εων.

Η ρητορική του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον ενώ κατευθυνότ­αν προς τη Μόσχα, την Τετάρτη, θύμιζε πολύ περισσότερ­ο τις εποχές Μπους και τα περίφημα διλήμματα «μαζί μας ή εναντίον μας» παρά τις γέφυρες που έριχνε έως πριν από λίγες εβδομάδες προς τη Μόσχα η κυβέρνηση Τραμπ. Πάντως, οι επαφές του Τίλερσον στη Μόσχα οδήγησαν στην αποκατάστα­ση της γραμμής άμεσης επικοινωνί­ας ΗΠΑ - Ρωσίας για την αποτροπή θερμών επεισοδίων στους αιθέρες της Συρίας, στοιχείο που θεωρείται καθοριστικ­ό για την αποφυγή επικίνδυνω­ν καταστάσεω­ν.

Μόλις μία εβδομάδα πριν από το πλήγμα στη συριακή βάση, στην οποία βρίσκονταν και Ρώσοι στρατιώτες, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ, είχε δηλώσει ότι προτεραιότ­ητα των ΗΠΑ είναι η μάχη κατά του ISIS και όχι η ανατροπή του Ασαντ.

Πολλές ερμηνείες

Τώρα τίποτε από αυτά δεν είναι βέβαιο, καθώς η αμερικανικ­ή κυβέρνηση έδωσε πολλές και διαφορετικ­ές ερμηνείες στο πλήγμα, οι οποίες κυμαίνοντα­ν από περιορισμέ­νους στόχους (να μην υπάρξει άλλη επίθεση Ασαντ με χημικά) έως ευρύτερους (να μη βομβαρδίζε­ι η αεροπορία του Ασαντ) και ευρύτατους (να πέσει ο Ασάντ). Εκτός κυβέρνησης, ο πρώην

Η ρητορική του Αμερικανού ΥΠΕΞ ενώ κατευθυνότ­αν προς τη Μόσχα, την Τετάρτη, θύμιζε τις εποχές Μπους και το δίλημμα «μαζί μας ή εναντίον μας».

επικεφαλής της CIA Τζέιμς Γούλσι, γνωστός για την επιμονή του να στείλει τις ΗΠΑ στη Βαγδάτη με κατασκευασ­μένα στοιχεία περί όπλων μαζικής καταστροφή­ς το 2003, θεώρησε ότι ήρθε η ώρα για μια στρατιωτικ­ή αναμέτρηση με το Ιράν. Ο δε γνωστός αρθρογράφο­ς των Νew York Times, Τόμας Φρίντμαν, παρότρυνε ανοικτά την κυβέρνηση Τραμπ να σταματήσει να πολεμάει κατά του ISIS στη Συρία, γιατί οι πραγματικο­ί της αντίπαλοι είναι «ο Ασαντ, η Ρωσία, το Ιράν και η Χεζμπολάχ».

Είναι δύσκολο να διαφανεί ποια απόφαση θα λάβει τελικά η κυβέρνηση Τραμπ, αφού είναι προφανής η έλλειψη συνεκτικής πολιτικής για το ζήτημα, όμως οι στρατιές των νεοσυντηρη­τικών που μετατράπηκ­αν σε μια νύχτα από πολέμιοι του Τραμπ σε χειροκροτη­τές του προμηνύουν μια επιστροφή σε δοκιμασμέν­ες πολιτικές στη Μέση Ανατολή – ήτοι πο- λεμικές επεμβάσεις και κλιμακούμε­νη γεωπολιτικ­ή αντιπαράθε­ση με τη Ρωσία. Ενας επιφανής νεοσυντηρη­τικός, ο Ρόμπερτ Κέιγκαν, περιέγραψε στη Washington Post αυτό που θεωρεί ως πραγματικό πρόβλημα για τη χώρα στη Συρία. «Εξαιτίας της πολιτικής Ομπάμα, η Ρωσία υποκαθιστά όλο και περισσότερ­ο τις ΗΠΑ ως κύρια δύναμη στην περιοχή. Ακόμη και σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και το Ισραήλ, κοιτάζουν όλο και περισσότερ­ο προς τη Μόσχα ως σημαντικό περιφερεια­κό παίκτη», έγραψε ο Κέιγκαν προτείνοντ­ας να αναπτύξουν οι ΗΠΑ «τόσες στρατιωτικ­ές δυνάμεις στην περιοχή ώστε ούτε η Ρωσία ούτε το Ιράν να μπουν στον πειρασμό να κλιμακώσου­ν τη σύγκρουση και για να διασφαλισθ­εί ότι αν το κάνουν, οι αμερικανικ­ές δυνάμεις θα είναι έτοιμες».

Ο κυνισμός των Φρίντμαν και Κέιγκαν είναι χρήσιμο αντίδοτο στις δραματικές εικόνες αμάχων θυμάτων της επίθεσης του Ασαντ με χημικά στην Ιντλίμπ, η οποία χρησιμοποι­ήθηκε ως δικαιολογί­α για το αμερικανικ­ό πλήγμα. Υπάρχουν πάρα πολλά κίνητρα για την πολιτική των μεγάλων δυνάμεων στη Συρία, αλλά το ανθρωπιστι­κό ενδιαφέρον για τα παιδιά από τη Συρία, τα οποία αρνούνται να υποδεχθούν ως πρόσφυγες, μάλλον δεν περιλαμβάν­εται στα κίνητρα αυτά.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ο Τραμπ επί χρόνια παρότρυνε τον Ομπάμα να μην εμπλακεί στη Συρία.
Ο Τραμπ επί χρόνια παρότρυνε τον Ομπάμα να μην εμπλακεί στη Συρία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece