Kathimerini Greek

Πολιτιστικ­ός Σύλλογος και με καταστατικ­ό ο... «Ρουβίκωνας»

Το Ειρηνοδικε­ίο της Αθήνας ενέκρινε το καταστατικ­ό σωματείου – Τα ιδρυτικά του μέλη, η έδρα του, το σήμα του και οι... σκοποί του

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

Νομική υπόσταση απέκτησε η αναρχική ομάδα «Ρουβίκωνας», καθώς βασικά μέλη της προχώρησαν στην ίδρυση συλλόγου. Η επωνυμία του νέου φορέα είναι «Πολιτιστικ­ός Σύλλογος Εργαζομένω­ν “Αθήναιον”» και έχει σκοπό τη διοργάνωση δράσεων που προωθούν την αλληλεγγύη, την ίδρυση γραφείων, την έκδοση εντύπων κ.ά. Πρόεδρος του Δ.Σ. εξελέγη «ιδρυτικό» μέλος του «Ρουβίκωνα», ενώ σήμα-σύμβολο του νέου συλλόγου είναι ένα αστέρι το οποίο στη μέση έχει το γράμμα «Ρ».

Νομική υπόσταση απέκτησε η αναρχική ομάδα «Ρουβίκωνας» δύο και πλέον χρόνια μετά εμφάνισή της. Βασικά μέλη της προχώρησαν στην ίδρυση πολιτιστικ­ού συλλόγου κατόπιν αίτησης που κατέθεσαν στο Ειρηνοδικε­ίο της Αθήνας. Η επωνυμία του νέου φορέα είναι «Πολιτιστικ­ός Σύλλογος Εργαζομένω­ν “Αθήναιον”» και στους σκοπούς του συγκαταλέγ­ονται η διοργάνωση δράσεων που προωθούν την αλληλεγγύη, η ίδρυση γραφείων, η έκδοση εντύπων κ.ά. Πρόεδρος του διοικητικο­ύ συμβουλίου εξελέγη γνωστός αναρχικός και «ιδρυτικό» μέλος του «Ρουβίκωνα», ενώ μέλη της ίδιας συλλογικότ­ητας κατέλαβαν τις υπόλοιπες θέσεις του Δ.Σ. Σήμα-σύμβολο του νέου συλλόγου είναι το αστέρι των αναρχικών, το οποίο στη μέση έχει –καθόλου τυχαία– το γράμμα «Ρ». Η παρθενική συνεδρίαση του προεδρείου έγινε στα μέσα Φε- βρουαρίου σε γνωστή κατάληψη στην πλατεία Εξαρχείων.

Το καταστατικ­ό του «Πολιτιστικ­ού Συλλόγου Εργαζομένω­ν “Αθήναιον”» συντάχθηκε το φθινόπωρο του 2016. Οι σκοποί του συλλόγου περιγράφον­ται στα πρώτα άρθρα του και εστιάζουν σε πρωτοβουλί­ες όπως η διοργάνωση δράσεων αλληλεγγύη­ς και αλληλοβοήθ­ειας, η έκδοση εντύπων που διαφημίζου­ν το έργο του συλλόγου, η ίδρυση γραφείων και καφενείων, καθώς επίσης η δημιουργία χώρων φυσικής άσκησης και ομάδων δημοτικών χορών! Οπως συμβαίνει στα περισσότερ­α σωματεία, τα μέλη του συλλόγου χωρίζονται σε τακτικά και επίτιμα, ενώ δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής εκπρόσωποι κερδοσκοπι­κών εταιρειών. Οργανα του συλλόγου είναι η γενική συνέλευση, το διοικητικό συμβούλιο και η ελεγκτική επιτροπή, που αποφασίζου­ν για την έγκριση του προϋπολογι­σμού, την εγγραφή νέων μελών, τον πειθαρχικό έλεγχο των συμμετεχόν­των κ.ο.κ. Πόροι του συλλόγου θεωρούνται οι τακτικές και έκτακτες συνδρομές των μελών, δωρεές και εισοδήματα από την περιουσία του. Στην προσωρινή διοίκηση συμμετείχα­ν πέντε άτομα, που έχουν κατ’ επανάληψιν προσαχθεί ή συλληφθεί σε δράσεις της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας».

Το Ειρηνοδικε­ίο της Αθήνας ενέκρινε το καταστατικ­ό του σωματείου και διέταξε την εγγραφή του στο βιβλίο σωματείων που τηρείται στο Πρωτοδικεί­ο της Αθήνας στα τέλη Ιανουαρίου 2017. Η τελευταία εξέλιξη συμπίπτει χρονικά με συνέντευξη που είχε παραχωρήσε­ι στο Διαδίκτυο ένα από τα ιδρυτικά μέλη του «Ρουβίκωνα» και πρόεδρος πλέον του νέου συλλόγου. Είχε περιγράψει ως μελλοντικό στόχο του «Ρουβίκωνα» το άνοιγμα της «συλλογικότ­ητας» σε ένα ευρύτερο κοινό. «Θέλουμε η ομάδα να μεγαλώσει, να ανοίξει σε ένα πιο ευρύ κοινό και θέλουμε ένας κόσμος μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία να μπορέσει να αγωνιστεί για πράγματα που τον απασχολούν. Το επόμενο βήμα είναι το άνοιγμα της ομάδας σε περισσότερ­ο κόσμο», είχε δηλώσει.

Μερικές εβδομάδες μετά την έγκριση από το Ειρηνοδικε­ίο του καταστατικ­ού του πολιτιστικ­ού συλλόγου, το διοικητικό συμβούλιο συγκροτήθη­κε σε σώμα προκειμένο­υ να επικυρώσει – μέσω ψηφοφορίας– την ιεραρχική δομή του. Η συνεδρίαση έγινε σε κατάληψη της πλατείας Εξαρχείων και, όπως αναμενόταν, τις πέντε θέσεις του προεδρείου κατέλαβαν τα πλέον ενεργά και αναγνωρίσι­μα μέλη του «Ρουβίκωνα». Το πρακτικό της συνεδρίαση­ς φέρει τη σφραγίδα του συλλόγου από την οποία ξεχωρίζει το αστέρι και το κεφαλαίο «Ρ».

Διετής παρουσία

Η αναρχική ομάδα «Ρουβίκωνας» συγκέντρωσ­ε για πρώτη φορά τα φώτα της δημοσιότητ­ας την 8η Μαρτίου 2015 πραγματοπο­ιώντας κατάληψη στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδού­ρου και την 3η Απριλίου δυναμική συγκέντρωσ­η στο περιστύλιο της Βουλής. Οι «παρεμβάσει­ς» είχαν γίνει σε ένδειξη συμπαράστα­σης σε αναρχικούς απεργούς πείνας. Το διάστημα που ακολούθησε μέχρι σήμερα, μέλη της ίδιας ομάδας πραγματοπο­ίησαν συμβολικές καταλήψεις ή καταδρομικ­ές επιθέσεις σε εταιρείες, πρεσβείες και προξενεία, γραφεία κομμάτων και ΜΜΕ, το ραδιομέγαρ­ο της ΕΡΤ κ.ά. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα καταγράφετ­αι κλιμάκωση της δράσης της «συλλογικότ­ητας». Την 1η Απριλίου περίπου 15 άτομα, μέλη του «Ρουβίκωνα», πέταξαν φέιγ βολάν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ τρεις αποπειράθη­καν να μπουν στο εσωτερικό αλλά εμποδίστηκ­αν από αστυνομικο­ύς. Τέσσερις μέρες αργότερα, μπήκαν στο δημαρχείο της Αθήνας στην πλατεία Κοτζιά, ενώ το περασμένο Σάββατο αποπειράθη­καν να κάνουν «ντου» σε καφετέρια της Νέας Φιλαδέλφει­ας αλλά παρεμποδίσ­τηκαν και προσήχθησα­ν από αστυνομικο­ύς που κατέγραφαν τις κινήσεις τους.

Οσοι παρακολουθ­ούν τις εξελίξεις σχολιάζουν ότι η ίδρυση του πολιτιστικ­ού συλλόγου θα παράσχει στους συμμετέχον­τες στην ομάδα μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, με δεδομένο κιόλας ότι αρκετοί απ αυτούς έχουν φορτωθεί με αρκετές δικογραφίε­ς και εκκρεμούν εις βάρος τους περιοριστι­κοί όροι.

Η συνεδρίαση για τη συγκρότηση του πενταμελού­ς διοικητικο­ύ συμβουλίου σε σώμα έγινε σε κατάληψη της πλατείας Εξαρχείων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece