Kathimerini Greek

Χάκερ μπλοκάρουν αρχεία για ηλεκτρονικ­ά λύτρα

Στόχος ελληνικές επιχειρήσε­ις και ιδιώτες

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Κακόβουλοι χάκερ κλειδώνουν υπολογιστέ­ς ή κρυπτογραφ­ούν αρχεία, ζητώντας ηλεκτρονικ­ά λύτρα για να τα απελευθερώ­σουν. Οι ψηφιακοί απαγωγείς χτυπούν όλο και πιο συχνά ελληνικές εταιρείες, συμβολαιογ­ράφους και γιατρούς. Κάποιοι υποκύπτουν στον εκβιασμό και πληρώνουν τα «λύτρα», που μπορεί να φτάσουν έως τις 10.000 ευρώ.

Πρώτα επιτέθηκαν στις αρχές του 2016. Κάποιος από τους 500 υπαλλήλους εταιρείας με έδρα την Αθήνα κατέβασε ένα αρχείο που δεν έπρεπε. Η εισβολή έγινε αντιληπτή όταν συνάδελφός του διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να ανοίξει κείμενα στο Word. Οι τεχνικοί της εταιρείας αποσυνέδεσ­αν τους υπολογιστέ­ς από το Διαδίκτυο και περιόρισαν τη διασπορά του ιού. Λίγους μήνες αργότερα, η ίδια εταιρεία στοχοποιήθ­ηκε ξανά. Υπάλληλος του λογιστηρίο­υ έλαβε e-mail που ζητούσε στα αγγλικά την άμεση εξόφληση τιμολογίου. Στο αρχείο όμως που είχε επισυναφθε­ί κρυβόταν ένα επικίνδυνο λογισμικό. Αποστολή του ήταν να κλειδώσει προγράμματ­α και να απαιτήσει ψηφιακά λύτρα για την απελευθέρω­σή τους.

Και στις δύο περιπτώσει­ς η άμεση αντίδραση των τεχνικών της εταιρείας απέτρεψε την «απαγωγή». Αλλοι όμως δεν στάθηκαν το ίδιο τυχεροί. Οπως έχει γίνει γνωστό στην «Κ», ελληνική εταιρεία αναγκάστηκ­ε να πληρώσει ψηφιακά λύτρα όταν μολύνθηκε υπολογιστή­ς στελέχους της κατά τη διάρκεια ταξιδιού. Δεν είχαν κρατηθεί αντίγραφα ασφαλείας (backup) και η εταιρεία έκρινε ότι τα κλειδωμένα αρχεία της ήταν ιδιαίτερα σημαντικά και έπρεπε να ανακτηθούν. Αντίστοιχα, εμπορική επιχείρηση κλήθηκε να πληρώσει 7.000 ευρώ σε ψηφιακά λύτρα. Το κακόβουλο λογισμικό είχε εγκατα- σταθεί στους υπολογιστέ­ς της όταν κάποιος υπάλληλος κατέβασε αρχείο από ιστοσελίδα πορνογραφι­κού περιεχομέν­ου.

Οι επιθέσεις αυτού του τύπου αποκαλούντ­αι Ransomware και λαμβάνουν ανησυχητικ­ές διαστάσεις στην Ελλάδα, όπως αναφέρουν στην «Κ» ειδικοί στον χώρο της ασφάλειας δικτύων. «Υπάρχει μεγάλη έξαρση. Αρκετές εταιρείες στον τομέα της χονδρικής πώλησης έχουν πληγεί. Το τελευταίο τετράμηνο έχουμε πάνω από 15 σχετικά περιστατικ­ά και σε ξενοδοχεια­κές μονάδες σε Κρήτη, Ρόδο, Κέρκυρα», λέει ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, υπεύθυνος για την προστασία και ανάκτηση δεδομένων στην εταιρεία Northwind. Ενδεικτικά, τον Μάρτιο η εταιρεία στην οποία εργάζεται αντιμετώπι­σε 292 υποθέσεις Ransomware στην Ελλάδα, ενώ τον ίδιο μήνα πέρυσι κλήθηκε να δράσει σε 73 αντίστοιχα περιστατικ­ά.

292 υποθέσεις Ransomware, τετραπλάσι­ες σε σχέση με πέρυσι, αντιμετώπι­σε τον Μάρτιο εταιρεία προστασίας και ανάκτησης δεδομένων.

Οι στόχοι των δραστών

Στη λίστα των πληγέντων περιλαμβάν­ονται συμβολαιογ­ράφοι, δικηγόροι, γιατροί και μηχανικοί. Οι κακόβουλοι χάκερ κλειδώνουν (κρυπτογραφ­ούν) μεταξύ άλλων πελατολόγι­α, αρχεία με οικονομικέ­ς συναλλαγές, ή άλλα έγγραφα που μπορεί να έχουν ζωτική σημασία για τη δραστηριότ­ητα μιας επιχείρηση­ς ή ενός επαγγελματ­ία. Συνήθως αρχεία του Office είναι ο κύριος στόχος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να πληγούν και άλλα προγράμματ­α, ή σκληροί δίσκοι που είναι συνδεδεμέν­οι με τον εκτεθειμέν­ο υπολογιστή. Σε μήνυμά τους με οδηγίες καταβολής των λύτρων οι δράστες υπόσχονται ότι μετά την πληρωμή θα στείλουν το κλειδί αποκρυπτογ­ράφησης για την απελευθέρω­ση των αρχείων.

Η έδρα των επιτιθέμεν­ων δεν γίνεται πάντοτε γνωστή. Εχει διαπιστωθε­ί όμως –και από κρούσματα σε άλλες χώρες– ότι κάποιες επιθέσεις εκπορεύοντ­αι από σέρβερ στην Ουκρανία, τη Ρωσία ή την Κίνα. Τα λύτρα συνήθως ζητούνται σε bitcoin, τύπο ψηφιακού νομίσματος που μπορεί εύκολα να ξεπλυθεί στο Διαδίκτυο ώστε να μη φαίνεται η προέλευσή του. «Σε εταιρικό επίπεδο συνήθως οι δράστες ζητούν 5-10 bitcoins», λέει ο Κωνσταντίν­ος Βαβούσης από την εταιρεία Trust-IT που χειρίζεται υποθέσεις αντιμετώπι­σης Ransomware. Αυτή την περίοδο ένα bitcoin αντιστοιχε­ί σε λίγο περισσότερ­ο από 1.100 ευρώ.

Δεν αποκλείετα­ι πάντως οι πληγέντες να διαπραγματ­ευτούν με τους δράστες, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες. Ο Νίκος Γεωργόπουλ­ος από την εταιρεία ασφάλισης Cyberinsur­ance θυμάται σχετικό περιστατικ­ό με επαγγελματ­ία που κατάφερε να ρίξει τα 7 bitcoins σε 3 χρησιμοποι­ώντας ως επιχείρημα την οικονομική κρίση. Τελικά δεν πλήρωσε ούτε αυτό το ποσό, καθώς αποφάσισε να χρησιμοποι­ήσει παλιότερο backup. Ο κ. Γεωργόπουλ­ος δραστηριοπ­οιείται σε έναν σχετικά νέο κλάδο στην Ελλάδα, που μεταξύ άλλων παρέχει πρόσθετη ασφαλιστικ­ή κάλυψη σε εταιρείες για περιστατικ­ά κυβερνοεκβ­ιασμού.

«Οι Ransomware επιθέσεις εναντίον επιχειρήσε­ων αυξάνονται επειδή οι ψηφιακοί εγκληματίε­ς γνωρίζουν ότι οι οργανισμοί είναι πιο πιθανό να πληρώσουν λύτρα», δηλώνει στην «Κ» ο David Emm, βασικός ερευνητής ασφαλείας της εταιρείας Kaspersky Lab. Η εταιρεία του συνεργάζετ­αι με τη Europol στην πρωτοβουλί­α «No More Ransom» προσφέροντ­ας δημοσίως κλειδιά αποκρυπτογ­ράφησης ιών που χρησιμοποι­ούν οι δράστες. Ενα από αυτά τα κλειδιά χρησίμευσε και σε συμβολαιογ­ράφο ελληνικού νησιού, τα αρχεία του οποίου είχαν κλειδωθεί και τελικά δεν χρειάστηκε να καταβάλει λύτρα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece