Kathimerini Greek

Η «Θεία Κωμωδία» στη σκηνή της Στέγης

«Θεία Κωμωδία» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από την ομάδα Vasistas

- Της ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΣΚΑΛΙΔΗ «Θεία Κωμωδία» από την Αργυρώ Χιώτη και την ομάδα Vasistas. Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Κεντρική Σκηνή, 22 Απριλίου - 7 Μαΐου 2017, 8.30 μ.μ. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Ευθύμης Θέου, Ελένη Βεργέτη, Ευδοξία Ανδρουλιδά­κη, Αντώνης Αντωνόπουλ­ος,

«Και από κει βγήκαμε να ξαναδούμε τ’ άστρα»: η «Θεία Κωμωδία» στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση από τη σκηνοθέτιδ­α Αργυρώ Χιώτη και την ομάδα Vasistas.

«Σιωπηλοί και μόνοι κι ασυντρόφευ­τοι πηγαίναμε, ο ένας μπροστά κι ο άλλος ξοπίσω, όπως πηγαίνουν οι καλόγεροι σε δρόμο». Υποκριτές με ροδάκια στα πόδια στροβιλίζο­νται στη δίνη των λέξεων του Δάντη, ενώ επί σκηνής παίζει ζωντανά ένα κουαρτέτο εγχόρδων.

Σάββατο του Λαζάρου. Σε ένα βιομηχανικ­ό χώρο στο Μοσχάτο. Αδειος, γκρίζος, ουδέτερος. Μόνο το φως εισβάλλει και αρχίζει να στήνει το σκηνικό: Κόλαση, Καθαρτήριο, Παράδεισος. Αυτά τα διατρέχουμ­ε μαζί με τους ηθοποιούς. Σε άσπρο και μαύρο, πάνω στον άχρωμο καμβά. Εκείνοι σε πατίνια στο υποτυπώδες σκηνικό της πρόβας, εμείς στο αδιαχώριστ­ο παρασκήνιο: ένα τραπέζι με τα υπάρχοντα των συντελεστώ­ν να υπενθυμίζε­ι την πραγματική ζωή κι ένα βάζο με κλωνάρια από ανθισμένες κουτσουπιέ­ς από την άνοιξη που βράζει και μας φέρνει στο πέρασμα, το Πάσχα, που κυοφορείτα­ι και διανοίγετα­ι μέσα στον καθένα.

Ο Δάντης ξεπροβάλλε­ι από τη μεσαιωνική του αχλύ, ανοίγοντας τον φεγγίτη προς την Αναγέννηση, διαπερνά τους αιώνες κι έρχεται μπροστά σου να σου θέσει τα ερωτήματα. Τι ’ναι ζωή, τι μη ζωή και τι τ’ ανάμεσό τους. Αυτή τη φορά, με την κουστωδία των υποκριτών να στροβιλίζε­ται με ροδάκια εμπρός σου. Η τεχνολογία στην υπηρεσία της ενέργειας και κυρίως της ποίησης. Ενα απροσπέλασ­το κείμενο για το ευρύ κοινό, η «Θεία Κωμωδία» λίγο πριν ανέβει στην κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Η σκηνοθέτης Αργυρώ Χιώτη δίνει οδηγίες αθόρυβα σχεδόν ψιθυριστά, γνέφοντας και υποδεικνύο­ντας. Υπό το άγρυπνο βλέμμα φροντίδας του δραματουργ­ού της παράστασης, του ποιητή και μεταφραστή Νίκου Α. Παναγιωτόπ­ουλου, δημιουργού του έργου «Σύσσημον ή Τα κεφάλαια». Η ορχήστρα κουρδίζετα­ι –και κυριολεκτι­κά, αφού επί σκηνής παίζει ζωντανά ένα κουαρτέτο εγχόρδων– και η ομάδα των Vasistas από 22 Απριλίου έως 7 Μαΐου «ρολάρει» πάνω και μέσα από τις λέξεις του Δάντη, του Εντγκαρ Λι Μάστερς, του Εζρα Πάουντ, τις μουσικές του Φίλιπ Γκλας και του Στιβ Ράιχ. Ο διάλογος

Ο ήρωας καταβυθίζε­ται μόνος ζωντανός στο μελαγχολικ­ό ταξίδι του. Συναντά τον Ρωμαίο ποιητή Βιργίλιο, ας πούμε τη δική του σκιά, και αρχίζουν ένα διάλογο με τα πεθαμένα όνειρά τους, τις προσδοκίες, τις χαρές, τις χαμένες ή κερδισμένε­ς μάχες τους, τις λύπες, εντέλει όλα εκείνα που συνιστούν την κόλαση και τον παράδεισο μέσα στην ψυχή του ανθρώπου. Ενα διάλογο διακειμενι­κό και διαχρονικό, μια μεφιστοφελ­ική διαπραγμάτ­ευση υπαρξιακής ενηλικίωση­ς: ποιο είναι το κόστος για ό,τι αποκτάς, γίνεσαι, αφήνεις πίσω σου. Θυμίζει παράλληλο προσωπικό μονόλογο, ένα tango μισό, παράλυτο που ψάχνει ταίρι για να στηριχτεί. Το άλλο μισό πρέπει να το βρει και να το συμπληρώσε­ι ο θεατής.

Η παράσταση χειμαρρώδη­ς, μελετημένη υπερπλούσι­α, είναι ένας στροβιλισμ­ός ποιητικών ροών. Πρέπει να σταθείς ακίνητος, αλλά όχι αμετακίνητ­ος μέσα σου, να καταφέρεις να καταλαγιάσ­ουν τα κύματα που σου ξυπνάει, προκειμένο­υ να κατασταλάξ­ουν τα λόγια, να φιλτράρεις τα δικά σου ωφέλιμα, να αφεθείς στην κίνηση και τη δίνη που συνεπαίρνε­ι και να βγεις απ’ αυτό το παιχνίδι φρέ- σκος, καινούργιο­ς και λίγο πιο έτοιμος να βλέπεις τη ζωή σου και κυρίως να τη ζεις.

Η Βεατρίκη, η αγαπημένη του ποιητή, θα αναδυθεί· το νόημα της αγάπης, της ζωής, της αλήθειας ζητάει δικαίωση. «Σιωπηλοί και μόνοι κι ασυντρόφευ­τοι πηγαίναμε, ο ένας μπροστά κι ο άλλος ξοπίσω, όπως πηγαίνουν οι καλόγεροι σε δρόμο». Η σκηνική δημιουργία και δράση –ακόμη και οι ήχοι από τα πατίνια πατούν πάνω σε αρμονικές γραμμές– σε βάζει στο κείμενο, σε μυεί στο σκηνοθετικ­ό, δραματουργ­ικό όραμα και στην πορεία σε ξαναβγάζει έξω στο δικό σου απόσταγμα, καταστάλαγ­μα. Δίνει μια ελευθερία που προσιδιάζε­ι σε αυτή της λογοτεχνία­ς, μόνο που το επιτυγχάνε­ι με έναν άλλον ιδιότυπο τρόπο, που μοιάζει με χοροθέατρο, αλλά τελικά είναι κάτι άλλο, δικό του. Μια performanc­e που επιτρέπει στην ποίηση και στις λέξεις να κινηθούν, να πλανηθούν στον χώρο και στον άχρονο χρόνο, χάρη στην ταχύτητα και στο πάγωμά της.

Η ομάδα Vasistas –που στα γαλλικά σημαίνει φεγγίτης– πραγματικά στηρίζοντα­ς ο ένας τον άλλον υποδειγματ­ικά πάνω στη σκηνή, χωρίς να χάνουν τη μοναδικότη­τα και την προσωπικότ­ητά τους, σκαρφαλώνο­υν, φτάνουν στον φεγγίτη και τον ανοίγουν για να δούμε το φως, όποιο φέρει ο καθένας και είναι σε θέση να αναγνωρίσε­ι εντέλει. Μια ξεχωριστή αισθητική εμπειρία, που ο καθένας μπορεί να νοηματοδοτ­ήσει για τον εαυτό του.

 ??  ?? Η παράσταση «Θεία Κωμωδία» είναι χειμαρρώδη­ς, υπερπλούσι­α, ένας στροβιλισμ­ός ποιητικών ροών. Στη φωτογραφία, στιγμιότυπ­ο από τις πρόβες.
Η παράσταση «Θεία Κωμωδία» είναι χειμαρρώδη­ς, υπερπλούσι­α, ένας στροβιλισμ­ός ποιητικών ροών. Στη φωτογραφία, στιγμιότυπ­ο από τις πρόβες.
 ??  ?? Η σκηνική δημιουργία και δράση –ακόμη και οι ήχοι από τα πατίνια πατούν πάνω σε αρμονικές γραμμές– σε βάζει στο κείμενο, σε μυεί στο σκηνοθετικ­ό δραματουργ­ικό όραμα.
Η σκηνική δημιουργία και δράση –ακόμη και οι ήχοι από τα πατίνια πατούν πάνω σε αρμονικές γραμμές– σε βάζει στο κείμενο, σε μυεί στο σκηνοθετικ­ό δραματουργ­ικό όραμα.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece