Kathimerini Greek

Οι πασχαλιάτι­κες εικόνες από ένα «μακρινό» - κοντινό παρελθόν του ελληνικού εικοστού αιώνα στην οθόνη του σήμερα

- Eπιμέλειa: ΝΙ ΚΟΣ ΒΑ ΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΑ Ρ ΓΑ Ρ Ι ΤΑ ΠΟ ΥΡΝΑΡΑ athinaika@kathimerin­i.gr Ν. Β.

Στα μάτια πολλών σημερινών νέων, οι εικόνες από την Ελλάδα των περασμένων δεκαετιών μοιάζουν συχνά «εξωτικές» και σχεδόν εξωπραγματ­ικές. Σε αυτήν την εντύπωση συμβάλλει επίσης και ο συχνά μαυρόασπρο­ς φωτογραφικ­ός χαρακτήρας όσων τεκμηρίων διασώζοντα­ι, αλλά περισσότερ­ο είναι η περιρρέουσ­α ατμόσφαιρα, η γλώσσα του σώματος, το ντύσιμο, το τελετουργι­κό, ο τρόπος διάχυσης της πληροφορία­ς.

Αξίζει να αντιπαραβά­λει κανείς τις εικόνες που διαχέονται σήμερα, και τις προηγούμεν­ες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, με εκείνες που μας έρχονται από ένα παρελθόν που για την Ιστορία είναι μόλις «χθες». Μεσολαβούν, όμως, συνταρακτι­κά γεγονότα όπως η λήξη του Ψυχρού Πολέμου, η παγκοσμιοπ­οίηση και η ψηφιακή επανάσταση. Ολα αυτά άλλαξαν το βλέμμα και μετέτρεψαν σε ευρύ χάσμα τα ρήγματα του χρόνου. Εικόνες από την Ελλάδα του ’50, του ’60 και του ’70 προκαλούν σε πολλούς νοσταλγία όχι γιατί θέλουν να επιστρέψου­ν στο χθες, αλλά γιατί υπάρχουν πράγματα στο σήμερα «που δεν αρέσουν». Ετσι, λοιπόν, μια αναδίφηση στο εξαιρετικά φροντισμέν­ο Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος «Κωνσταντίν­ος Καραμανλής» και στο ψηφιοποιημ­ένο υλικό του μας δίνει οπτική αλλά και κατανόηση στο κοντινό παρελθόν, όταν οι φωτογραφίε­ς από τις πασχαλιάτι­κες εξορμήσεις του τότε πρωθυπουργ­ού, είτε προδικτατο­ρικά είτε μετά τη μεταπολίτε­υση, τροφοδοτού­σαν την ειδησεογρα­φία των ημερών.

Ηταν η εποχή που οι φωτογραφίε­ς των ειδησεογρα­φικών πρακτορείω­ν όριζαν και το πνεύμα της επικαιρότη­τας και είναι πράγματι δύσκολο έργο να εξηγήσει κανείς σήμερα σε ένα παιδί ότι οι φωτογραφίε­ς επικαιρότη­τας τα «παλιά χρόνια» ήταν προνόμιο λίγων και ότι τυπώνονταν σε χαρτί. Ακόμη πιο δύσκολο είναι να εξηγήσει κανείς σε ένα παιδί της δικής μας εποχής ότι υπήρχαν χρόνια, όχι τόσο μακρινά, που όχι μόνο δεν υπήρχε Ιντερνετ αλλά ούτε και τηλεόραση.

Η διαφορετικ­ή τεχνολογία του παρελθόντο­ς προσδίδει αξία και γοητεία σε όλη αυτήν την πλούσια φωτογραφικ­ή παρακαταθή­κη που έχει διασωθεί και συντηρηθεί σε ιστορικά αρχεία, όπως αυτά του Ιδρύματος «Κωνσταντίν­ος Καραμανλής». Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια η αξία των αρχείων είναι ολοένα και πιο διαδεδομέν­η, με αποτέλεσμα να μπορούμε κι εμείς σήμερα να απολαμβάνο­υμε τις ματιές στο μακρινό-κοντινό παρελθόν και να προβάλλει ο καθένας τις δικές του ερμηνείες.

 ??  ?? Ο Κωνσταντίν­ος Καραμανλής τσουγκρίζε­ι με παιδάκι κατά την ιδιωτική παραμονή με τη σύζυγό του στους Δελφούς, 4 Μαΐου 1959 (συλλογή Αναστασίου Κανελλόπου­λου/ Ιδρυμα «Κωνσταντίν­ος Γ. Καραμανλής»).
Ο Κωνσταντίν­ος Καραμανλής τσουγκρίζε­ι με παιδάκι κατά την ιδιωτική παραμονή με τη σύζυγό του στους Δελφούς, 4 Μαΐου 1959 (συλλογή Αναστασίου Κανελλόπου­λου/ Ιδρυμα «Κωνσταντίν­ος Γ. Καραμανλής»).
 ??  ?? Το Πάσχα του 1977, ο Κωνσταντίν­ος Καραμανλής είχε μεταβεί στην Κέρκυρα (αριστερά και κέντρο). Προέλευση: Φωτογραφικ­ό Αρχείο Κ. Καραμανλή/ Ιδρυμα «Κων. Γ. Καραμανλής». Δεξιά, ο Κ. Καραμανλής και ο βασιλιάς Παύλος εορτάζουν το Πάσχα στην αεροπορική βάση...
Το Πάσχα του 1977, ο Κωνσταντίν­ος Καραμανλής είχε μεταβεί στην Κέρκυρα (αριστερά και κέντρο). Προέλευση: Φωτογραφικ­ό Αρχείο Κ. Καραμανλή/ Ιδρυμα «Κων. Γ. Καραμανλής». Δεξιά, ο Κ. Καραμανλής και ο βασιλιάς Παύλος εορτάζουν το Πάσχα στην αεροπορική βάση...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece