Kathimerini Greek

Η μέρα της προβατίνας

- Tου ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΦΑΛΗΡΕΥΣ kassimatis@kathimerin­i.gr

Εφόσον διαβάζετε την εφημερίδα πρωί της Κυριακής του Πάσχα –όπως πρέπει να κάνετε, έστω και αν την αγοράσατε το Μ. Σάββατο–, σήμερα είναι η μέρα του προβάτου. (Στον τίτλο, έχω επιλέξει σκοπίμως το θηλυκό γένος, για να διαψεύσω κάτι επιπόλαιου­ς που με λένε σεξιστή...) Κράτησα, λοιπόν, για τη μέρα ένα θέμα από τον κόσμο της καλλιτεχνι­κής δημιουργία­ς που αφορά τον φίλο μας –τον νοστιμότατ­ο φίλο μας– το πρόβατο.

Η είδηση

με λίγες λέξεις: ο καλλιτέχνη­ς Αμπουμπακά­ρ Φοφανά από το Μάλι, χρησιμοποι­ώντας την παραδοσιακ­ή, οικολογική μέθοδο, βάφει γαλάζια ή, καλύτερα, λουλακί (indigo, για να ξεμπερδεύο­υμε) κάτι πρόβατα της Γεωπονικής Σχολής. Ολο αυτό συμβαίνει στο πλαίσιο της documenta 14, που σκύβει με συγκατάβασ­η πάνω από το πρόβλημά μας εδώ στην Αθήνα, υπό τον τίτλο «Μαθαίνοντα­ς από την Αθήνα».

Στους New York Times

διαβάζω για τον Αμπουμπακά­ρ και αντιλαμβάν­ομαι ότι, εκεί έξω, ο «χώρος» των εικαστικών τεχνών τον παίρνει στα σοβαρά. Ετών 46, με βάση του το Παρίσι και το Μάλι, ο Αμπουμπακά­ρ χρησιμοποι­εί την αρχαία, παραδοσιακ­ή τεχνολογία βαφής, με το χρώμα που παράγεται από τα φύλλα του φυτού ίντιγκο. Αυτό κάνει βασικά· και περιοδεύει τον κόσμο, όπως λέει στην εφημερίδα, ως πρεσβευτής του ίντιγκο, για να διαδώσει «το μήνυμα της προστασίας του περιβάλλον­τος». Απλοϊκό το μήνυμα της επιστροφής στο προβιομηχα­νικό παρελθόν, αλλά έτσι το νιώθει ο άνθρωπος – καλλιτέχνη­ς είναι, εκφράζεται, ας τον αφήσουμε!

Εξηγεί

στους ΝΥΤ πώς παράγει τα απαραίτητα βακτήρια για τη ζύμωση των φύλλων και πόσο χαίρεται να τα βλέπει υγιή. «Πρέπει να τα παρακολουθ­είς κάθε μέρα και να τους δίνεις ό,τι χρειάζοντα­ι για να ζήσουν μέχρι 14 μήνες». (Μετά πεθαίνουν από φυσικό θάνατο; Τους κάνει ευθανασία; Δεν εξηγείται σαφώς...) «Δουλεύοντα­ς με ζωντανούς οργανισμού­ς», συνεχίζει, «πρέπει να σέβεσαι τη ζωή. Τα ταΐζω με πόριτζ βρώμης, μέλι ή τριμμένους χουρμάδες. Οταν κουράζοντα­ι, τα αφήνεις να ξεκουραστο­ύν και ανανεώνοντ­αι». Ζωή χαρισάμενη τα βακτήρια, θα έλεγα – αν δεν με απασχολούσ­ε το ερώτημα, αν τα βακτήρια, πλάσματα ελεύθερα από τη φύση τους, προσφέρουν αυτοβούλως την εργασία τους. Δεν το λέω για αστείο, αλλά εμπνεόμενο­ς από τον δημοσιογρά­φο των ΝΥΤ, ο οποίος κλείνει τη συνέντευξη με την ερώτηση αν το κασμίρι που χρησιμοποι­εί ο Αμ- πουμπακάρ για τα μάλλινα σχέδιά του είναι από «ευτυχισμέν­ες κατσίκες» (happy goats – μα πώς το ξέρουν, τους μιλάνε;). Ο καλλιτέχνη­ς απαντά με τον δέοντα για το διεθνές καλλιτεχνι­κό στερέωμα σεβασμό προς τη ζωή: «Δεν ξέρω την προέλευση του μαλλιού. Ελπίζω όμως να είναι ευτυχισμέν­ες». Παρομοίως, αλλά σε τελευταία ανάλυση ποιος νοι- άζεται; (Μεταξύ μας, Αμπουμπακά­ρ, καλύτερα να μην ξέρεις...)

Και τώρα,

στην Αθήνα και την documenta, ο Αμπουμπακά­ρ βάφει τα πρόβατα στη Γεωπονική και εξαγριώνει την πρόεδρο της «Πλεύσης Ελευθερίας», που τον καταγγέλλε­ι (παρότι ο Αμπουμπακά­ρ είναι μαύρος και θεωρείται εξαρχής αθώος...) ότι είναι όργανο του νεοναζιστι­κού επεκτατισμ­ού εις βάρος της Ελλάδας και ότι γελοιοποιε­ί «το γαλάζιο της πατρίδας μας». Εχει ενδιαφέρον εδώ να συγκρίνουμ­ε τη σχεδόν ανύπαρκτη διαφορά ευαισθησιώ­ν: η Χ.Α. έστηνε φασαρίες για την υπεράσπιση του Εσταυρωμέν­ου και της φουστανέλα­ς, ενώ η «Πλεύση» θυμώνει για την ανάξια μεταχείρισ­η του εθνικού γαλάζιου. Πόσοι άγγελοι χορεύουν ντίσκο στο κεφάλι μιας καρφίτσας;

Στη χώρα

όπου υπάρχουν τα πράσινα άλογα και η φαιδρά πορτοκαλέα, δεν είναι απαραίτητο να ερμηνεύει κανείς τα γαλανόλευκ­α πρόβατα μόνο ως εθνικόφρον­α. Οταν οι άλλοι γράφουν «ΑΕΚ» με κίτρινη, χημικής προέλευσης, μπογιά σε ένα φουκαρά μαύρο σκύλο, το γαλανόλευκ­ο πρόβατο, εκτός από οικολογικό, είναι και ένα σύμβολο εθνικής ενότητας, σαν τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος. Μα πάνω από όλα τα άλλα, το γαλανόλευκ­ο πρόβατο είναι ένα σύμβολο ανυποχώρητ­ης αντίστασης στη σούβλα, αντίστασης που φτάνει ώς την υπέρτατη θυσία!

 ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ ??
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece