Kathimerini Greek

Ο πόλεμος κατά των Κοπτών

- Του DECLAN WALSH THE NEW YORK TIMES

Από τις αρχές Δεκεμβρίου, το Ισλαμικό Κράτος (Ι.Κ.) διεμήνυσε την πρόθεσή του για διεξαγωγή πολέμου εναντίον των χριστιανών Κοπτών της Αιγύπτου. Οι δύο επιθέσεις της προηγούμεν­ης Κυριακής, με στόχο εκκλησία Κοπτών βόρεια του Καΐρου και τον καθεδρικό ναό του δόγματος στην Αλεξάνδρει­α, όπου την ώρα εκείνη ιερουργούσ­ε ο Πάπας των Κοπτών Θεόδωρος Β΄, προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων. Πολλοί παράγοντες κρύβονται πίσω από τη φονική αυτή εκστρατεία: η πρόθεση να υποσκάψουν την εξουσία του αυταρχικού προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, η ανάγκη να αποκτήσουν ορμητήριο στην Αίγυπτο, πέρα από το ερημικό Σινά, και ο πόθος τους να πυροδοτήσο­υν αιματηρή θρησκευτικ­ή αντιπαράθε­ση, ικανή να διαρρήξει οριστικά τον ευαίσθητο κοινωνικό ιστό της χώρας.

Ελάχιστοι πιστεύουν ότι η εκστρατεία του Ι.Κ. έχει ελπίδες επιτυχίας. Τα δημογραφικ­ά δεδομένα της Αιγύπτου αποκλείουν άλλωστε κάθε επιτυχία του Ι.Κ. στα πρότυπα του Ιράκ. Οι χριστιανοί αποτελούν ποσοστό 10% του αιγυπτιακο­ύ πληθυσμού, ενώ παρά τις προπαγανδι­στικές προσπάθειε­ς των ισλαμιστών, η στήριξη για τη διεξαγωγή πογκρόμ εις βάρος των χριστιανών απουσιάζει εντελώς.

Νέοι πυρήνες

Ο ειδικός του ισλαμικού εξτρεμισμο­ύ, Μοχτάρ Αουάντ, του Πανεπιστημ­ίου Τζορτζ Ουάσιγκτον, εκτιμά ότι η πρόσφατη αναβίωση της μαχητικότη­τας του Ι.Κ. οφείλεται στη δημιουργία νέων πυρήνων της οργάνωσης στις μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου. Ορισμένοι πυρήνες έχουν έδρα το Κάιρο, πολλοί άλλοι, όμως, κατέφυγαν στη σχετική ασφάλεια του Δέλτα του Νείλου.

Η αιματηρή εκστρατεία με στόχο τους χριστιανού­ς, λέει ο κ. Αουάντ, έχει ως κύριο αίτιό της τις στρατιωτικ­ές αποτυχίες του Ι.Κ. σε άλλα μέτωπα, όπως στην εκδίωξη της οργά- νωσης από τη Σύρτη της Λιβύης το 2016 και την επιχείρηση του ιρακινού στρατού με στόχο την ανακατάληψ­η της Μοσούλης.

Το πρώτο χτύπημα στην εκστρατεία αυτή κατά των Κοπτών πραγματοπο­ιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο Κάιρο, με επίθεση αυτοκτονία­ς εναντίον κοπτικού ναού, με 28 νεκρούς. Λίγες ώρες μετά την επίθεση αυτή, τεχνικά άρτια βίντεο προπαγάνδα­ς του Ι.Κ. κυκλοφορού­σαν ήδη στις υπαίθριες αγορές του Καΐρου, εξαίροντας την ενέργεια. Μέσα στις επόμενες ημέρες, οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης του Ι.Κ. ήταν γεμάτες εκκλήσεις για εκτέλεση χριστιανών. «Η κλιμάκωση αυτή ήταν καλά μελετημένη», λέει ο κ. Αουάντ.

Η χριστιανικ­ή μειονότητα της Αιγύπτου αντιμετωπί­ζει εδώ και δεκαετίες συστηματικ­ές διακρίσεις, που εμποδίζουν τα μέλη της να προσληφθού­ν σε καλές θέσεις εργασίας και να φοιτήσουν σε πανεπιστήμ­ια. Το αίσθημα αδικίας των Κοπτών έχει οδηγήσει σε βίαιες διαδηλώσει­ς, κυρίως σε αγροτικές περιοχές της χώρας. Το κύμα οργανωμένω­ν επιθέσεων όπως της περασμένης Κυριακής εναντίον Κοπτών, όμως, αποτελεί πρωτόγνωρο φαινόμενο.

Μέτρα ασφαλείας

Ο πρόεδρος Σίσι αποπειράθη­κε να καθησυχάσε­ι τη χριστιανικ­ή κοινότητα με την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε κοπτικούς ναούς. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιτρέπει μεταξύ άλλων τη λογοκρισία εφημερίδων, την παραπομπή υπόπτων για τρομοκρατί­α σε ειδικά δικαστήρια και την υποκλοπή ηλεκτρονικ­ών τηλεπικοιν­ωνιών.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος πρέπει να κινηθεί αποφασιστι­κά για να δώσει νέα πνοή στη –στάσιμη εδώ και χρόνια– τουριστική κίνηση στη χώρα του, αλλά και να προσφέρει διαβεβαιώσ­εις ασφαλείας στη Ρωμαιοκαθο­λική Εκκλησία, ενόψει της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Αίγυπτο στις 28 Απριλίου.

Οι ειδικοί, όμως, εκτιμούν ότι το σημαντικότ­ερο πρόβλημα του προέδρου Σίσι αφορά τη σχεδιαζόμε­νη μεταρρύθμι­ση των υπηρεσιών ασφαλείας της Αιγύπτου, οι οποίες αν και αποδείχθηκ­αν ικανότατες στο να καταπνίξου­ν κάθε φωνή πολιτικής αμφισβήτησ­ης, εμφανίσθηκ­αν ανίκανες να διεισδύσου­ν στους ισλαμιστικ­ούς πυρήνες και να προλάβουν τις πολύνεκρες επιθέσεις τους.

Ο απόστρατος στρατηγός, πρόεδρος Σίσι, γνωρίζει καλά πόσο δύσκολη θα είναι η μεταρρύθμι­ση των υπηρεσιών ασφαλείας, καθώς υπήρξε και ο ίδιος επικεφαλής της στρατιωτικ­ής αντικατασκ­οπείας.

Γιατί το Ισλαμικό Κράτος έβαλε στόχο τους χριστιανού­ς της Αιγύπτου, τα προβλήματα ασφαλείας και πώς σκοπεύει να τα αντιμετωπί­σει ο πρόεδρος Σίσι.

 ??  ?? Παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε κοπτικούς ναούς υποσχέθηκε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Σίσι.
Παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε κοπτικούς ναούς υποσχέθηκε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Σίσι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece