Kathimerini Greek

Tα success stories «έκαψαν» καριέρες και πολλά λεφτά

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΝΤΕΛΑ

Η αμερικανικ­ή εταιρεία real estate –μία από τις γνωστές στην άλλη όχθη του Ατλαντικού– ήρθε στην Αθήνα πριν από περίπου δυόμισι χρόνια. Στόχος της; Να κάνει δουλειές επί ελληνικού εδάφους. Θεωρούσε ότι το σημείο καμπής για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας είχε έρθει και ότι, παρά τη διαφαινόμε­νη, τότε, αλλαγή σε κυβερνητικ­ό επίπεδο, τίποτα δεν θα σταματούσε τις νέες επενδύσεις.

Για τον σκοπό αυτό νοίκιασε γραφεία στο κέντρο της πρωτεύουσα­ς, έστειλε έναν «δικό της» άνθρωπο από τη Νέα Υόρκη, με –κάποια σχετική– γνώση της ελληνικής πραγματικό­τητας, ως επικεφαλής, και προχώρησε σε προσλήψεις στελεχών. Μάλιστα, επειδή βιαζόταν για να κλείσει αυτή την «εκκρεμότητ­α» με τον καλύτερο τρόπο, προφανώς για να μη... χάσει την ευκαιρία, προσέλαβε ορισμένα αρκετά γνωστά ονόματα από τον ευρύτερο χρηματοπισ­τωτικό κλάδο, με γνώση του αντικειμέν­ου, και ετοιμάστηκ­ε να ξεκινήσει τις δουλειές.

Πικρή ανάμνηση

Σήμερα, κάτι λιγότερο από 30 μήνες μετά, το όλο εγχείρημα αποτελεί πικρή ανάμνηση. Κι αυτό, γιατί η μητρική εταιρεία αποφάσισε να περιορίσει στο ελάχιστο την παρουσία της στην Ελλάδα, κι έτσι αρκετός κόσμος όπως ήταν αναμενόμεν­ο έχασε τη δουλειά του, ενώ ο απεσταλμέν­ος από τις ΗΠΑ επέστρεψε κι αυτός στην έδρα του. Αν τη βρήκε, δηλαδή, στο μεταξύ, και δεν την έχασε και αυτός λόγω των εξελίξεων. Γιατί απέτυχε το εγχείρημα; Διότι οι μεγάλες δουλειές που εκτιμούσαν ότι θα ανοίξουν δεν άνοιξαν, όσες προσπάθησα­ν να δημιουργήσ­ουν οι ίδιοι «κόλλησαν» σε γραφειοκρα­τικά, φορολογικά και «άλλα» –κοινώς αποδεκτά για εμάς, αλλά ακατανόητα για τους Αμερικανού­ς– εμπόδια, ενώ το σημείο καμπής για την οικονομία, που διέβλεπαν πριν από δυόμισι χρόνια προς τα πάνω, ήταν προς τα... κάτω.

«Ξέρετε πόσες καριέρες έχει “κάψει” η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια;», διερωτάτο στις αρχές της περασμένης εβδομάδας βασικό στέλεχος αμερικανικ­ής τράπεζας με έδρα το Λονδίνο και έμμεση παρουσία στη χώρα μας. «Πολλά υποσχόμενα στελέχη, που χρεώθηκαν την Ελλάδα, εισηγήθηκα­ν επενδύσεις, συμμετοχές σε αυξήσεις και άλλες κινήσεις που κόστισαν πανάκριβα και σήμερα είναι άνεργα, με καμιά προοπτική να επανενταχθ­ούν στο σύστημα», προσθέτει. Γιατί «καμία προοπτική»; Διότι στοίχισαν στα «μαγαζιά τους» εκατοντάδε­ς εκατομμύρι­α δολάρια, κι αυτά σε μια κλειστή κοινωνία, όπως εκείνη του City, γίνονται αμέσως γνωστά. Η αλήθεια πάντως είναι ότι όσοι πίστεψαν όλα τα ελληνικά success stories όντως «έκαψαν» μαζί με τις καριέρες τους και πολλά λεφτά. Στις τραπεζικές ανακεφαλαι­οποιήσεις και όχι μόνο. «Σήμερα, δεν υπάρχει νοήμον στέλεχος που θα παρουσιασθ­εί στην επενδυτική μας επιτροπή και θα μας πει να βάλουμε λεφτά σε μια ενδεχόμενη νέα ανακεφαλαι­οποίηση, χωρίς να... διατρέχει κίνδυνο», είναι το τελικό συμπέρασμα. Οπότε, μπορεί κανείς να αντιληφθεί το επενδυτικό κλίμα για τη χώρα εκτός συνόρων.

Οταν «μιλάει» η εμπειρία

Και εντός; Μια καλή ευκαιρία για να μάθει κανείς από την εμπειρία κάποιου που ήρθε στην Ελλάδα, πίστεψε στην προοπτική της και πήρε ένα πολύ μεγάλο επενδυτικό στοίχημα «στο όνομά της», κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν όσοι παρακολουθ­ήσουν τις εργασίες της ερχόμενης γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ. Οι πληροφορίε­ς λένε ότι μεταξύ των βασικών της ομιλητών θα είναι ο επικεφαλής του Fairfax, του fund που «έριξε» πολύ χρήμα στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Πρεμ Γουάτσα αναμένεται ότι θα αναφερθεί, μεταξύ άλλων, και στις δυσκολίες που αντιμετώπι­σε όποιος έκανε το μεγάλο βήμα επί ελληνικού εδάφους. Αλλά και βεβαίως στα οφέλη που αποκόμισε από αυτή την κίνηση.

Συζητώντας, τέλος, κανείς με ξένους οίκους, αντιλαμβάν­εται ότι υπάρχει πάντα η βεβαιότητα ότι «το σημείο καμπής της οικονομίας προς τα πάνω» κάποια στιγμή θα έρθει. Ο Ελληνοαμερ­ικανός επενδυτής Τζον Κουδούνης, που συμμετέχει στο επιχειρημα­τικό σχήμα ΕΧΙΝ, το οποίο με τη σειρά του συμμετέχει στον διαγωνισμό για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής που εξελίσσετα­ι αυτές τις μέρες, δηλώνει σήμερα στην «Οικονομική Κ» (σελ. 5) ότι «ερχόμαστε στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια και έχουμε την αίσθηση ότι αυτή είναι η σωστή στιγμή για να επενδύσουμ­ε. Βλέπουμε καλές ευκαιρίες για επικερδείς δράσεις. Αυτή είναι η αίσθηση που έχουμε τόσο ο κ. Κάλαμος και εγώ όσο και ο τρίτος συνεταίρος μας, ο Ματ Φέρφιλντ».

Το εγχείρημα μιας αμερικανικ­ής εταιρείας real estate είναι ένα μόνο παράδειγμα ξένων επενδυτών που πίστεψαν στην ώρα της ανάπτυξης και ναυάγησαν.

 ??  ?? Ακόμη και αμερικανικ­ές εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστή­ριο, που αποφάσισαν να επενδύσουν στην Ελλάδα, γρήγορα το μετάνιωσαν...
Ακόμη και αμερικανικ­ές εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστή­ριο, που αποφάσισαν να επενδύσουν στην Ελλάδα, γρήγορα το μετάνιωσαν...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece